Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Omdat het tien jaar bestaat, organiseerde het Brugse I.B. Lichtateljee met Weekend Knack een ontwerpwedstrijd voor lichtobjecten. Een overzicht van de voorselectie.

Pierre Darge

Eindejaarsstudenten uit drie scholen werden uitgenodigd om mee te doen. Van het Antwerpse Henry van de Velde-Instituut uit de Musaertstraat was er geen enkele inzending, in het Hoger Instituut voor Visuele Communicatie in Genk grepen 20 studenten naar de tekenpen, en de laatstejaarsklas van het Provinciaal Instituut (afdeling Industrieel Ontwerpen) uit Kortrijk reageerde met 14 ontwerpen. De deelnemers konden kiezen tussen een ontwerp van een bedleeslamp, een excentrisch punt, of de combinatie uplight-bedleeslamp. De jury bestond o.a. uit Corrado Gattoni, afgevaardigde van Nemo Gruppo Cassina, en designer Frans Van Nieuwenborg. Ze selecteerde tien laureaten van wie de ontwerpen te zien zullen zijn op de beurs Interieur in Kortrijk, later dit jaar. De allerbesten worden beloond met een stage bij Casas Officinas y Fabrica in Barcelona van Umberto Ferrari, bij Jorge Pensi in Barcelona of bij Frans Van Nieuwenborg in Leiden.

Opvallend was de sterke prestatie van de Genkse jongeren. Persoonlijk apprecieerden we de zwierige maar niet heel originele leeslamp van Thomas Wielgus en de flexibiliteit van het Twin-ontwerp, het tweearmige lichtobject van Tilly Ickx. Grappig was de opplooibare uplighter van Kristof Van Cleemput, die bijna als een strandstoel kan worden opgeborgen. Sterk omwille van haar originaliteit is de cirkelvormige Circlamp-constructie van Wouter Vercaeren in verchroomd staal en gespuitgiet polycarbonaat.

Tot de kanshebbers rekenen we de elegante en lichtvoetige Libelle van Linde Hermans uit Helchteren, een hanglamp voor een excentrisch elektriciteitspunt. ?Omdat licht voor mij een opgewekt, vrolijk, zwevend, open en licht iets is, heb ik geprobeerd deze karakteristieken in de armatuur uit te werken”, zo zegt Linde. Haar ontwerp kon zo uit een luchtvaartshow of uit de insectenwereld komen.

De Flatliner van Wim Celis valt op door zijn grote soberheid en zijn platte vorm, die mogelijk werd door gebruik te maken van een sub-miniatuurfluorescentielamp (een TL-lamp met een diameter van slechts 7 mm). Eenzelfde soberheid vonden we ook terug in het ontwerp van Tom Schols, die vanuit het idee van een fakkel vertrok en uiteindelijk tot een zeer gave vorm kwam, geschraagd door een conische metalen buis waarop een kleinere arm met leeslamp gemonteerd werd. Stijn Bobbaers ging zijn inspiratie zoeken in de astronomie, en presenteerde een uplighter met leeslamp op een driepikkel die veel wegheeft van een sterrenkijker.

De selectie staat van 1 juni tot medio oktober (excl. 6 tot en met 28 juli) te kijk in het I.B. Lichtateljee, Torhoutsesteenweg 45, 8200 Brugge, telkens van 10 tot 12 u.30 en van 14 tot 18 u. Daarna verhuizen de ontwerpen naar Interieur Kortrijk (18-27 oktober), waar de drie winnaars zullen worden bekendgemaakt.

1. Flatliner van Wim Celis ; 2. Circlamp van Wouter Vercaeren ; 3. Twin van Tilly Ickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content