IN SAN JUAN, EEN VAN DE EERSTE EUROPESE VESTIGINGEN OP DE CARIBISCHE EILANDEN, STAAT EEN HUIS WAAR OP SUBTIELE WIJZE WORDT GESPEELD MET LICHT EN MET DE PLASTISCHE EIGENSCHAPPEN VAN DE MATERIALEN.

Buiten, in de dichtbevolkte wijk Miramar van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, heerst een tropische hitte. Binnen, in Casa Delpin, is het aangenaam leven. Daarvoor zorgt een mix van lucht, water en natuurlijk licht, gefilterd door een slimme architectuur. Alles begon met de verbouwing en uitbreiding van een eengezinswoning die, net zoals veel huizen in deze wijk, erg te lijden had onder de verstikkende, gesloten en donkere ruimten die elke relatie tussen binnen en buiten onmogelijk maakten. Een hele kluif voor Nataniel Fúster en zijn architectenbureau. Hier, in een van de eerste Europese vestigingen van de Caribische eilanden, stelden zij zich tot doel te spelen met het licht, maar ook met de materialen. En dat alles met respect voor de stedelijke omgeving en het milieu. Fúster heeft veel bewondering en waardering voor het werk van zijn Spaanse collega Alberto Campo Baeza. Casa Delpin is dan ook een eerbetoon aan de meester en theoreticus van de natuurlijke verlichting.

Door te werken met verrassende vormen en volumen creëerde de architect de voorwaarden voor een aangename interieurbeleving. Zo zijn er kozijnloze, vooruitstekende ramen, die de binnenruimten rijkelijk voorzien van licht en lucht. Het resultaat is een soort van passieve klimaatbeheersing die kunstmatige airconditioning voor het grootste deel van het jaar overbodig maakt. Ook de gebruikte materialen spelen een beslissende rol in het succes van het project. Vooral waar de nieuwe met de oude materialen dialogeren, ontstaat een grote expressieve kracht, gebaseerd op contrast en gelijkwaardigheid.

De geperforeerde GRC-platen creëren een patroon dat refereert aan de geometrische figuren van de vloertegels, wat leidt tot een duidelijke relatie tussen binnen en buiten. GRC staat voor glass reinforced concrete, een afkorting uit de innovatieve bouwsector voor licht en modelleerbaar beton met glasvezelwapening. Deze betonplaten geven ook een nieuwe definitie en een extra dimensie aan de buitenruimten rondom het huis. Er is zelfs een verborgen tuintje in de vorm van een halve cirkel, met in het midden een palmboom die een stukje van zijn stam en zijn kruin aan de hemel prijsgeeft.

Door de buitenruimte in de woning te betrekken, opent het huis zich voor de omgeving. Toch blijft de privacy gewaarborgd. Opvallend is het gebruik van natuurlijk licht dat overdag volgens een verticaal traject in de woonkamer binnenvalt. Het verspreidt zich over de woonruimte via schuine, ronde kokers in het plafond en via openingen in de ruwe betonplaten. Zo ontstaat een spel van licht en schaduw, een kleurenspel op de diverse oppervlakken, maar ook een rustgevend schouwspel van virtuele rimpels op het water van het binnenzwembad. Een oogstrelend esthetisch effect dat tegelijk zorgt voor natuurlijke koeling.

DOOR PAOLO CRESPI – FOTO’S RAIMUND KOCH / GMAIMAGES / BASSET IMAGES

DOOR TE WERKEN MET VERRASSENDE VORMEN EN VOLUMEN CREËERDE DE ARCHITECT DE VOORWAARDEN VOOR EEN AANGENAME INTERIEURBELEVING.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content