bevallen

In de eerste Weekend Knack van dit jaar werd ik ontroerd door de column van Annemie Struyf over het overlijden van haar moeder en door haar mooie reportage over een nacht in de verloskamer. Ik hoop dat ze veel warmte en troost vindt in haar gezin, familie- en vriendenkring om het verlies van haar moeder draaglijker te maken.

Zwangerschappen en geboorte: het is een onderwerp dat me blijft fascineren. Ik ben ook vroedvrouw, maar pas op latere leeftijd (32 jaar) afgestudeerd. Behalve tijdens de stages en een zeldzame keer bijspringen, heb ik nog niet veel op het verloskwartier gewerkt. Soms vind ik dat jammer, soms niet. Een mooie, natuurlijke bevalling – met alle emoties die erbij horen – is zo’n uniek, onbeschrijflijk moment en dat mis ik soms in de kraamkliniek. Daar wordt soms zo brutaal en onnodig ingegrepen in dat natuurlijke proces, dat de bevalling een nachtmerrie wordt voor de pasgeborene, de ouders én de vroedvrouwen die er noodgedwongen aan moeten meewerken. En dan prijs ik me gelukkig dat ik daaraan niet hoef mee te doen.

Binnenkort word ik veertig jaar. Ik ben moeder van zes kinderen en in maart verwachten wij onze zevende baby. Al mijn kinderen zijn thuis geboren onder de deskundige begeleiding van een ‘vroedman’ en een vrouwelijke huisarts. Bij de laatste drie bevallingen waren de oudste kinderen ook aanwezig. Dat waren zeer mooie, intense momenten.

Nancy Delannoy, Gentbrugge.

multicultureel

In Pousse-café van Weekend Knack nr. 3 van 16 januari lees ik, met nogal wat verbazing, dat de gebroeders Hoffman nu ineens ‘allochtone Antwerpenaars’ zouden zijn, een van de door u aangehaalde “150 nationaliteiten die in Antwerpen vertegenwoordigd zijn”.

De gebroeders Hoffman, die ik sinds hun kinderjaren goed ken, zijn helemaal geen allochtonen maar wel van Belgische nationaliteit. Belgische joden willen bestempelen als allochtonen of van een andere nationaliteit is weeral een flagrante (bewuste of onbewuste?) vorm van desinformatie en een subtiele maar gevaarlijke vorm van antisemitisme. Jodendom is geen nationaliteit maar wel een godsdienst, Belgische of Vlaamse joden zijn dus geen allochtonen en hebben evenzeer de Belgische nationaliteit als christenen, vrijzinnigen, enzovoorts.

René Trau, Antwerpen.

column

Betreft de column van Tessa Vermeiren in Weekend Knack nr. 7. Dit keer ben ik het niet met haar eens, met de bewering dat de politie vaker moet tussenkomen bij gezinsdrama’s. Een vriend – ex-politieagent – wist ons te vertellen dat het gehele korps een heilige schrik had om tussenbeide te komen in gezinsruzies. Zowel het slachtoffer als de aanvaller gooiden zich meestal op de politie met de woorden: “Dat gaat u niet aan.” Echt waar, het blijkt voor de politie in de meeste gevallen een zeer delicate opdracht. En dat woorden van verwijt niet dodelijk zouden zijn, lijkt me ook onwaarschijnlijk. Toen ik jaren geleden als leerkracht fungeerde, was ik zo dikwijls getuige van pijnlijke beweringen van partners tegenover elkaar op onder andere oudercontacten. Tevergeefs heb ik ook in mijn hele carrière gezocht naar een antwoord op de vraag: hoe kan je zulke helse verhoudingen tussen partners vermijden? Ik weet het nog steeds niet.

H. Decadt, Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content