Elke zomer trekken de Italianen massaal de stad uit. Op zoek naar verkoeling aan zee en strand uiteraard, maar ook omdat het op de culturele agenda allesbehalve dolce far niente is.

Van Galileo tot Warhol

De grote steden zetten de komende maanden hoge heren in de kijker.

Rome Het Palazzo di Venezia toont schilderijen en tekeningen van Leonardo da Vinci en zijn tijdgenoten (tot 30 augustus). Info : brunelleschi.imss.fi.it/menteleonardo

Firenze Het Palazzo Strozzi sluit aan bij het Internationale Jaar van de Sterrenkunde met een tentoonstelling over Galileo (tot 30 augustus).

Info : www.palazzostrozzi.org

Milaan De tweehonderdste verjaardag van zijn geboortedatum levert Charles Darwin een expo op in de Rotonda della Besana (tot 25 oktober). Voor Monet (tot 27 september) en de Chase Art Collection (met onder meer Warhol en zijn tijdgenoten) van voormalig bankier David Rockefeller (15 juli tot 15 september) moet u in het Palazzo Reale zijn.

Info : www.darwin2009.it, www.comune.milano.it/palazzoreale

Turijn Opnieuw Darwin in het museum voor natuurwetenschappen : dat bekijkt de ‘naakte aap’ (tot 10 januari). Het museum voor oudheid gaat ondertussen na hoe die destijds omging met luxe en schoonheid (vanaf 25 september).

Info : www.turismotorino.org

Onder sterren

Enkele Italiaanse zomerfestivals spelen zich af op unieke locaties. Reserveer online, en vergeet uw camera niet.

Firenze Opera Festival (tot 7 augustus) : zowel klassieke als moderne opera’s in de Giardino di Boboli, de abdij van San Galgano en andere Toscaanse locaties.

Info : www.festivalopera.it.

Terme Caracalla, Rome (tot 9 augustus) : opera- en balletfestival in de ruïnes van Romeinse baden. Nog in Rome zijn er klassieke concerten in de tuin van Villa Torlonia, een optrekje van Mussolini (tot 9 augustus).

Info : www.operaroma.it, www.tempietto.it

Arena di Verona (tot 30 augustus) : de 87ste editie van het operafestival in het Romeinse amfitheater omvat onder meer Carmen, Aida en Turandot. De stenen trappen zijn goedkoper dan genummerde zitjes.

Info : www.arena.it

Folkest (2 tot 27 juli) : het grootste folkfestival van Zuid-Europa haalt onder meer Steve Winwood, Jethro Tull en Ray Wilson naar villa’s, kastelen en oude dorpspleinen rond Udine.

Info : www.folkest.com

Sotto il Cielo di Parma (3 juli tot 3 augustus) : muziek en dans in het 16de-eeuwse Palazzo della Pilotta met onder meer José Carreras en Patti Smith.

Info : www.teatroregioparma.org

Umbria Jazz (10 tot 19 juli) : dit jazzfestijn met gratis pleinconcerten in Perugia wordt tot Europa’s beste gerekend.

Info : www.umbriajazz.com

Taormina Arte : het Grieks-Romeinse theater in Taormina brengt onder meer de Simple Minds (27 juli), Aida (7 tot 11 augustus) en hommages aan Béjart en Les Ballets Russes (19 tot 23 augustus) naar Sicilië.

Info : www.taormina-arte.com

Roccella Jonica Jazz (12 tot 22 augustus) : festival in het rotslandschap van Roccella Jonica in Calabrië.

Info : www.roccellajazz.net

Allemaal pakken

Heemkundige kringen en amateurgezelschappen draaien deze zomer overuren voor historische (massa)spektakels. Zo wordt nabij San Remo een Druïdenfestival gehouden in Bajardo met muziek, dans en met everzwijn aan het spit (20 en 21 juli), terwijl honderden acteurs in Bolsena de moord op een jonge martelares herdenken (23 en 24 juli). Halverwege augustus herdenken Civitavecchia en het zuidelijker aan de Amalfitaanse kust gelegen Positano de veldslagen tegen de Arabieren, Piazza Armerina zet dan de bestorming van Sicilië door de Noormannen in scène. Riddertoernooien met paarden, optochten in middeleeuwse klederdracht en een hoop volk zijn er ten slotte in Ascoli Piceno in de Marken (2 augustus), Siena (16 augustus) en Foligno in Umbrië (13 september). Zoek vroeg op de dag uw plaatsje.

Info : www.feditgiochistorici.it, www.ilpalio.org,

www.quintanaonline.it.

Weg van Italië

Sinds 1861 emigreerden miljoenen Italianen naar het buitenland. Armoede, overbevolking, natuurrampen en de overheersing van Zuid- door Noord-Italië dreven hen onder meer naar de Verenigde Staten, dat uit geen enkel ander Europees land meer migranten ontving. Gelet op de vele Zuid-Italiaanse jongeren die hun geluk onder meer in Spanje beproeven, is de emigratiegolf trouwens niet voorbij. Wie er meer over wil weten, kon tot voor kort alleen in het regionale emigratiemuseum in Perugia terecht. Op 25 september volgt eindelijk een volwaardig instituut in Rome, in het wit marmeren monument voor koning Vittorio Emanuele II. Het onder Mussolini voltooide (en verfoeide) bouwwerk behoudt ondertussen zijn gratis toegankelijke panorama.

Info : www.emigrazione.it, www.ambienterm.arti.beniculturali.it/vittoriano.

De hoop van Italië

Turijn staat voor een grondige opknapbeurt. Over twee jaar herdenkt de Noord-Italiaanse stad immers de Italiaanse eenmaking in 1861. Turijn werd toen de eerste hoofdstad van het koninkrijk. De toeristische dienst benadrukt ondertussen de rol van de stad in het Italiaanse industriewezen – zie recent nog de overname van Chrysler – en in het succes van “made in Italy”, met geleide bezoeken aan Fiat, Lavazza en Martini, en aan kleding- en juwelenmakers. Het automuseum etaleert het rijke autoverleden.

Info : www.turismotorino.org.

Heilige hitte

U hoeft geen fanaticus te zijn om te genieten van de vele religieuze vieringen en optochten tijdens de zomermaanden. Spektakel is gegarandeerd.

Palermo (10-15 juli) : de patroonheilige Santa Rosalia wordt vereerd met optochten, processies en vuurwerk.

Napels (15 en 16 juli) : het vuurwerk tijdens de viering van Madonna del Carmine is een scenografisch hoogstandje rond een ‘vurige’ kerktoren. Vanaf 19 september volgt het feest voor patroonheilige San Gennaro : acht dagen van processies en feesten.

Venetië (18 en 19 juli) : het Festival del Redentore speelt zich grotendeels op het water af. Later op de zomer volgt een historische regatta (6 september).

Pescara (26 juli) : Festa di San’Andrea, met parade van vissersboten aan de Adriatische kust.

Montescaglioso (15 augustus) : een dozijn paarden manoeuvreren een beeld van patroonheilige San Rocco door de nauwe straten van dit dorp in Basilicata.

Sassari (16 augustus) : traditioneel geklede mannen met meterslange houten kaarsen op de schouders zijn de blikvanger tijdens een feest in de tweede grootste stad van Sardinië.

Viterbo (3 september) : zo’n honderd mannen dragen een metershoge en verlichte toren ter ere van de patroonheilige door de stad, na een historische optocht de dag voordien.

Brindisi (5 september) : de patroonheiligen worden zowel over water als land vervoerd, met artistieke verlichting en vuurwerk.

Huizen van cultuur

Niet alle projecten haalden het hoogseizoen,

maar nieuwe cultuurtempels wekken onze aandacht.

Rome De Franse architecte Odile Decq hertekende het Macro, een museum voor hedendaagse kunst in een voormalig industrieel complex. Veelvuldig gebruik van glas opent het museum naar de buitenwereld, terwijl op het dak een terras met een café en groenzones verschijnt. De opening volgt in het najaar, al weet u maar nooit. Die van Maxxi, een museum voor moderne architectuur en kunst, schoof alvast op naar 2010. Voor de installatie van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck moet u dan ook uitwijken naar de Villa Borghese. Ook aan de buitenkant imponeert het ontwerp van Zaha Hadid echter.

Info : www.macro.roma.museum, www.darc.beniculturali.it/MAXXI/english

Turijn Na de renovatie van het Egyptische museum volgde eind 2008 een nieuw centrum voor oosterse kunst in het zeventiende-eeuwse Palazzo Mazzonis.

Info : www.maotorino.it, www.museoegizio.org.

VenetiëAlleen al de locatie aan het Canal Grande maakt van het Punta della Dogana in Venetië een unicum. Een voormalige opslagplaats van de douane werd na dertig jaar leegstand door François Pinault ingelijfd en, net als zijn eerder verworven Palazzo Grassi, omgetoverd tot kunsttempel door Tadao Ando. Mapping the Studio verkent sinds vorige maand Pinaults uitvoerige kunstcollectie, met werk van onder anderen Jeff Koons en Cindy Sherman.

Info : www.palazzograssi.it.

Beurszaken

Geen haast, in Italië loopt de koopjesperiode langer dan bij ons. De exacte data zijn afhankelijk van de bezochte regio, maar met uitzondering van Napels en Campania in zijn geheel (daar stoppen ze twee weken eerder) eindigen de solden er pas eind augustus. Wie nadien nog zaakjes wil doen, kan terecht in Sardinië en Abruzzen (tot 8 september), Puglia en Sicilië (tot 15 september) of Valle d’Aosta en Friuli-Venezia Giulia (tot 30 september). Vraag de toeristische dienst ook naar outlet stores, die zijn niet alleen in Milaan te vinden.

Zand genoeg

Ook België neemt deel aan het elfde Wereldkampioenschap Zandsculpturen in Cervia, een badplaatsje aan de Adriatische kust tussen Rimini en Ravenna. Zandkunstenaars uit de hele wereld zijn er aan de slag van 8 tot 10 augustus, hun vaak metershoge bouwwerken kunt u echter tot het einde van de maand gratis bewonderen.

Info : www.sportur.com,

www.turismo.comunecervia.it.

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content