Ligging Pessoux-Ciney, in de natuur bezijden de N4

Sfeer resoluut ouderwets

Reistijd een uur rijden van Brussel

Prijzen correct

Het kasteel van Jannée is een juweeltje, maar dan eentje met een indrukwekkend verleden. Het huidige kasteel werd in de zeventiende eeuw gebouwd op de plaats waar een donjon uit de twaalfde eeuw had gestaan. Het was toen al hoefijzervormig, maar is de intimiteit van vroeger twee eeuwen later een beetje kwijtgeraakt. Tenminste volgens Charles de Woot de Jannée, de huidige kasteelheer, die zichzelf klusjesman en conciërge noemt. “Halverwege de negentiende eeuw woonde hier een dame die vond dat ze het kasteel moest vergroten. Ze liet de slotgracht dichtgooien om vervolgens vier torens te laten bouwen. Jammer, want daarmee ging de gezellige kleinschaligheid verloren.”

Tot voor de Tweede Wereldoorlog vormde het kasteel met de omringende pachthoeves een wereld op zich, die na 1945 evenwel in verval raakte. “Mijn grootvader bezat liefst duizend hectare en hield ook nog dertig man personeel in dienst, waaronder een voltijdse timmerman, een jachtopziener en kamermeisjes. Hij kweekte runderen en maakte zijn eigen kaas. Eigenlijk waren kasteel en hoeves een gesloten economisch systeem dat geheel autonoom kon functioneren, ver weg van de wereld. Mijn vader verkocht uit een soort sociale reflex een deel van de hoeves tegen zeer redelijke prijzen aan de pachters en hield uiteindelijk de huidige zestien hectare over, en tien man personeel.”

Aan het eind van een kronkelende weg door het bos duikt het kasteel op uit de achtergrond, met ervoor de stallingen, waar een groepje scouts druk bezig is. Op de eerste verdieping bevinden zich de suites waar we de nacht doorbrengen. De onze is niet alleen erg ruim en voorzien van wit-groen streepjesbehang, ze kreeg ook een aantal oude meubels mee. En een prachtig groot portret boven het bed. In de gang ontdekten we een oude, gekleurde ets waarop een pianoleraar zich liefdevol aan een violiste vergrijpt. Het raam van de slaapkamer kijkt uit op een grote vijver met twee witte zwanen, grasland en bos. Het is er stil, maar wie het raam opent, hoort wel het zoeven van het verkeer op de N4. Ook de badkamer met ligbad is ruim en voorzien van een heerlijke oude wastafel. Aan het einde van de gang is er zelfs een kleine zitruimte met wat lectuur.

Beneden hangen jachttrofeeën en oude etsen, maar alles een beetje rommelig door elkaar, zoals het in een echt kasteel past. Het ontbijt met brood, croissants en kaas wordt ’s morgens op de kamer gebracht.

TIP

De grotten van Hotton en de afvaart van de Lesse.

Het kasteel van Jannée telt vijf kamers en suites die tegen 85 en 130 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Château de Jannée,

Rue de Jannée 1,

5590 Pessoux-Ciney

(inslaan aan km 90.6 op de N4), 083 68 82 07, www.chateaudejannee.com.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content