In Les Larmes du Tigre overrompelen Marc Beukers en zijn Thaise medewerkers met rijk geparfumeerde soepen en salades. Verleidelijk lekkeren pikant.

De Thaise keuken is niets voor culinaire doetjes. De hevige sensaties in de mond zijn een mengeling van braaf zoet, scherp zuur, bijtend zout en vlammend pikant. De verscheidenheid van kruiden is groot. De Thaise keuken is doordrongen van het parfum van verse koriander, citroenblad, limoen en citroengras. Andere specifieke aroma’s komen voort uit het gebruik van chilipeper, knoflook, kokosmelk, Thaise basilicum, garnalenpasta en sojasaus. In Thailand wordt roergebakken, gekookt en gestoomd met de kata (de wok). Bij het roerbakken ontstaat een grote hitte, waardoor de op maat gesneden ingrediënten meteen dichtschroeien, en knapperig van buiten en sappig van binnen, op het bord komen. Een vertrouwd adres om van de bontgekruide Thaise keuken in al zijn hevigheid te genieten, is Les Larmes du Tigre. Het restaurant ligt juist achter het Brusselse Justitiepaleis, wat maakt dat parkeerplaats vinden niet altijd even gemakkelijk is. Les Larmes du Tigre is een van de oudste Thaise eethuizen in ons land en was het eerste in zijn soort dat uitpakte met een interieur dat verrassend anders was. Door de heldere ambiance en de elegante eenvoud doet de sfeer een beetje Zen aan. Marc Beukers heeft er de touwtjes in handen. Deze Franstalige Nederlander, die tot zijn schande geen woord Nederlands spreekt, kwam als toerist voor het eerst met de Thaise keuken in aanraking. Hoewel in Thailand de keuken het domein is van de vrouw, staan er in Les Larmes du Tigre alleen mannelijke Thaise koks aan het fornuis. Hun rijk geurende soepen, zoals tom kha khai (met kokosmelk en kip) en tom yam kung (met garnalen en citroengras), en de diverse yams (salades) genieten een uitstekende reputatie. De kleurrijke bereidingen worden op een feestelijke manier gepresenteerd in grote schelpen, aarden schalen en potten of in blad van banaan of bamboe, en worden opgesmukt met decoratieve snijwerkjes uit groenten en fruit. Wij proefden van yam woon sen of gekruide salade van vermicelli, garnalen, inktvis, limoen en verse kruiden (340 fr.) en yam kung, wat staat voor salade met grote, geroosterde garnalen, limoen, citroengras en koriander (450 fr.). Volgden Kaing-khiaw waan-khai van kip en kleine aubergines in groene kokoscurry (495 fr.) en pla chalamet chu chi van Thaise vis overgoten met rode curry (580 fr.). Allemaal heel lekker, alleen jammer dat het diepvriesvis was : een misschien minder authentieke maar tenminste verse vis zou smakelijker geweest zijn. In Les Larmes du Tigre wordt vooral’s avonds en in de weekends ontspannen getafeld door een internationaal publiek dat vertrouwd is met de Thaise keuken. Voor spijs en drank moet men rekenen op zo’n 1600 fr. per persoon.

Les Larmes du Tigre, restaurant en traiteurdienst, Wynantsstraat 21, 1000 Brussel. tel. (02) 512.18.77. Zaterdagmiddag gesloten.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Marc Beukers, zus Muriel en het Thaise team.

Partner Content