lentebeurzen

Traditiegetrouw is maart de maand van de eerste tuinbeurzen. Twee van die voorjaarsklassiekers vinden ongeveer gelijktijdig plaats. Om te beginnen is er Tuin Idee: van 8 tot en met 11 maart wordt de Nekkerhal in Mechelen omgetoverd tot een groen paleis. Voorbeeldtuinen in Italiaanse sfeer, demonstraties van ’tuinieren in stappen’, tientallen standhouders… Open op donderdag van 12 tot 22 uur, de andere dagen van 10 tot 19. Toegangsprijs: 275 fr. Een all-inticket (treinreis-inkom) is te koop in alle stations.

Tuin Expo, georganiseerd door de Koninklijke Tuin- en Landbouwmaatschapij Antwerpen, vond tot nu afwisselend plaats in Antwerpen en Kortrijk. Dit jaar zal de beurs op beide locaties plaatshebben en telkens gedurende vier dagen: van 8 tot 11 maart in de Xpo-hallen van Kortrijk en van 15 tot 18 maart in het Antwerpse Bouwcentrum. Inhoudelijk bouwt Tuin Expo verder op zijn traditie: een wandeltraject langs diverse thematuinen met als blikvanger een woestijntuin met reuzencactussen (uitsluitend in Antwerpen), allerlei demonstraties (o.a. bloemschikken, snoeien van rozen, plantenkweek in proefbuisjes), een cybertuin waar je groen op het net ontdekt, en er is extra aandacht voor het tuinmeubel. Beide beurzen zijn op donderdag en vrijdag open van van 10 tot 22 uur, op zaterdag en zondag van 10 tot 18. De inkom bedraagt 250 fr.

tuinreizen

In het voorjaarsprogramma van de vzw Hortus ter Saksen vonden we enkele interessante activiteiten. Verrassend is de lesavond over voortuinen. Jan Wylin, verbonden aan het Land- & TuinbouwcentrumWaasland, geeft aan de hand van dia’s en veelgemaakte fouten praktische tips bij het ontwerpen en aanleggen van een voortuin. Deelnemen op 8 maart (19.30 u.) kost 150 fr. Op 17 maart kan je je een namiddag verdiepen in het snoeien van rozen, heesters en sierbomen. Van 14 tot 17 uur wordt onder de deskundige leiding van tuinman Jan Van Bogaert en Jan Wylin het park Hof ter Saksen onder handen genomen. Een praktijkcursus die veronderstelt dat je met de nodige werkinstrumenten (snoeischaar!) komt aanzetten.

In de zomer organiseert de vzw ook twee tuinreizen naar Cornwall en Berlijn. De eerste vindt plaats van 2 tot en met 5 juni. Op het programma staat o.a. een bezoek aan The lost Gardens of Heligan, een historische tuin die na meer dan 70 jaar verwaarlozing totaal overwoekerd was en nu in al zijn glorie werd hersteld. En verder: de tuinen van Tresco Abbey; St. Michael’s Mount, de Britse tegenhanger van Mont-Saint-Michel; en The Eden Project, een gigantische serretuin in een oude kleiput. Deelnemen kost ca. 25.000 fr. Nu inschrijven.

Van 11 tot 15 juli reist men naar Berlijn, een van de groenste Europese steden: het Schloss Charlottenburg, de romantische woonwijken Lichterfelde en Zehlendorf, de botanische tuin en de zoo, Schloss Gllenicke, de Kreuzberg… zeker genoeg om enkele dagen zoet mee te zijn. De kostprijs hangt af van het aantal deelnemers.

Voor deze activiteiten is het zinvol om vooraf te reserveren en in te schrijven.

Hortus ter Saksen vzw, Natuur Educatieve Vereniging, secretariaat, A. De Boeckstraat 17, 9120 Beveren. Tel. 03-755 23 26.

Hilde Verbiest eventueel illustraties bij de beurzen. dia bij kader, geen onderschrift

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content