Behalve Garmisch-Partenkirchen heeft Duitsland geen echt bekende skigebieden. Nochtans zijn er andere plekken die best de moeite waard zijn. Zoals Lenggries, dat bekoort door zijn vlotte bereikbaarheid, het relatief ruime skigebied en andere troeven.

Gelegen op zo’n zestig kilometer onder München is Lenggries voor de mensen uit die stad de favoriete skibestemming voor een dag of een weekend. Maar ook van hieruit is de plek vrij gemakkelijk te bereiken: op slechts 820 kilometer van Brussel ligt ze aan het begin van de Alpen, wat ons een lastige rit door de bergen bespaart.

Vlaktes, heuvels en bergen, met bovendien nog enkele meren in de buurt, het landschap in de regio is heel verscheiden. Lenggries zelf ligt op een 700 meter, en het skigebied gaat tot zo’n 1700 meter. Voor de sneeuwzekerheid is die relatief lage ligging niet zo’n goede zaak. Op deze hoogte kan het tijdens de winter immers nog af en toe regenen, en helemaal tot beneden skiën kan ook niet altijd. De laatste jaren heeft men op de kritieke plaatsen wel een hele batterij sneeuwkanonnen geplaatst, zodat men minder afhankelijk is van het weer.

Het skigebied, dat iets buiten Lenggries ligt, is met zo’n 35 kilometer pistes niet enorm groot. Hoewel het slechts aan de voet van de Alpen ligt, is het geen al te gemakkelijk terrein, met voornamelijk rode pistes. De meeste daarvan zijn middellang en flink hellend. ‘Boulevardpistes’ zoals in veel Franse skistations moet je hier dus niet verwachten. Nochtans geven stukken bos her en der je toch het gevoel dat je in een vrij uitgestrekt gebied aan het skiën bent. Dat bovendien zeer toegankelijk is, doordat de liften goed verspreid liggen. Voor beginners en kinderen zijn er enkele uitstekende beginnerspistes.

Aangezien de oppervlakte toch redelijk beperkt is, is er niet echt veel plaats voor de jongste trends. Zo moeten carvers, die veel ruimte nodig hebben, vaak lang wachten vooraleer ze breed over de piste kunnen gaan. Ook voor snowboarders is er geen speciale ruimte voorzien, met bijvoorbeeld een halfpipe, waar ze zich kunnen uitleven. De volgende jaren gaat men hier normaal wel iets aan doen.

Lenggries heeft al een lange traditie in het wintersporttoerisme. In de eerste helft van deze eeuw werden er reeds pogingen gedaan om liften te bouwen, die telkens door lawines werden weggevaagd. Na de Tweede Wereldoorlog, en vooral vanaf het einde van de jaren vijftig, is men het station serieus beginnen uitbouwen. De huidige infrastructuur is dan ook al redelijk oud, maar nog niet verouderd. De oude cabinebaan is het afgelopen jaar, na veertig jaar dienst, vervangen door een nieuw en sneller exemplaar, waardoor het wachten aan de start van de baan gevoelig is verminderd en de skiërs beter doorstromen over het hele gebied.

In vergelijking met Oostenrijk of andere Alpenlanden is een verblijf in Lenggries nog heel goed betaalbaar. Er zijn natuurlijk wel iets duurdere hotels, maar je kunt probleemloos terecht in degelijke, redelijk goedkope pensionnetjes. Bovendien zijn er ook voldoende betaalbare vakantiewoningen beschikbaar. Een babysitdienst maakt een verblijf extra aantrekkelijk voor jonge of grote gezinnen: ouders kunnen hun jonge spruit, zelfs van enkele maanden oud, voor een paar uur of een dag toevertrouwen aan een onthaalmoeder, zodat ze er even alleen op uit kunnen trekken.

Voor wie meer wil dan van ’s morgens tot ’s avonds skiën of snowboarden, hebben dorp en regio veel te bieden. Lenggries is immers de gemeente met de grootste oppervlakte van heel Duitsland en telt grote stukken beschermd natuurgebied. In het dorp zelf ligt in drukkere periodes de verhouding inwoners-vakantiegangers ongeveer gelijk, zodat het niet overspoeld lijkt door toeristen. Je vindt er naast de typische souvenirwinkels dan ook alles wat je in een normaal groter dorp kunt verwachten, zoals banken, enkele kleinere supermarkten, een stomerij, enzovoorts. Bovendien is er de Isarwelle, een modern en goed uitgerust zwembad- en relaxatiecomplex met verscheidene zwembaden: eentje voor baantjestrekkers, een ontspanningsbad, met een buitendeel dat zelfs in de winter open is, en een klein peuterbadje. Daarnaast zijn er ook nog een grote whirlpool en een plateau met zonnelampen.

De onmiddellijke omgeving van de gemeente, die in een redelijk breed dal ligt, is erg geschikt om te wandelen, te langlaufen of een tochtje te maken met een paardenslee. En voor wie het wat steviger wil, zijn er nog alijd de hogere bergen. Daarnaast kunnen de liefhebbers ook een aantal mooie uitstapjes maken: Bad Tölz op negen kilometer is een gezellig stadje met mooie winkels, en de Tegernsee (op een dertigtal kilometer) en München (op zo’n zestig kilometer) zijn zowel met de auto als met de trein of de bus gemakkelijk te bereiken.

Een aangename bestemming dus, die zich af en toe zelfs in koninklijke belangstelling mag verheugen. Zo zou koning Boudewijn er in zijn jeugd met zijn stiefmoeder naartoe zijn gereisd per trein. En eind vorig jaar brachten koning Albert en koningin Paola er een vijftal dagen door bij de groothertogen van Luxemburg, die in de streek enkele eigendommen hebben.

praktisch

Skigebied:

– Hoogte: 700-1700 m

– Seizoen: december tot einde maart

– Pistes: een eindje buiten het dorp; er rijdt wel een skibus naartoe en er is genoeg parkeergelegenheid. 35 km piste in totaal en 70 km loipes voor langlaufers

– Liften: 1 cabinebaan, 3 stoeltjesliften, 15 sleepliften

– Liftprijzen:

Volwassenen: 1 dag 30 euro/1210 fr. en 7 dagen 103 euro/4155fr.

Kinderen tot 16: 1 dag 13 euro/524 fr., 7 dagen 62 euro/2500 fr., tot 5 jaar gratis.

– Kinderopvang: vanaf 3,5 jaar voor ongeveer 29 euro/1169 fr. (zonder middageten). Enkele onthaalmoeders houden ook jongere kinderen bij. Skiles vanaf vijf jaar.

Logies

Vakantiewoning (5 personen) voor een week (hoogseizoen): vanaf 230 euro/9280 fr.

Kamer met ontbijt (3 personen): vanaf 70 euro/2825 fr. per nacht.

Transport

Auto: Brussel-Frankfurt-München: 820 km

Nachttrein naar München, dan een regionale trein

Verkehrsamt der Gemeinde Lenggries, Rathausplatz 1, Postfach 1460, 83658 Lenggries

Tel. : +49-8042 50 08 20, fax: +49-8042 50 08 40

Sneeuwinfo: +49-8042 50 08 49, info@lenggries.de, www.lenggries.de

Bruno Koninckx

Partner Content