Land van overvloed. Lekker en lekker dichtbij. Alles is er. Steden. Zee. Bergen. Bossen. Alles kan er. Zwemmen. Zonnen. Klimmen. Wandelen. Fietsen. Rijden. Kuren. Koken. Eten. Drinken. Een piepklein greepje uit een onmetelijk groot aanbod. Een paar pareltjes.

Wij houden van Frankrijk. Het is de favoriete buitenlandse bestemming der Belgen, voor korte én lange vakanties. We gaan het liefst naar de regio van Provence en Côte d’Azur ( (21,8 procent), naar Rhônes-Alpes (17,1 procent) of Languedoc-Roussillon (8,4 procent). Voor korte vakanties (van één tot drie nachten) spant Parijs de kroon met 26,5 procent, dan de Elzas (13,7 procent) en – verrassend toch – Disneyland Parijs (12,5 procent). Ongetwijfeld zal de economische crisis onze toeristische keuzes beïnvloeden. Maar door de nabije ligging en de diversiteit zal Frankrijk er waarschijnlijk nóg op vooruitgaan.Mediterraan weekend

Ryanair vliegt sinds oktober 2008 driemaal per week (dins-, donder- en zaterdag) naar Montpellier vanuit Charleroi. Het centrum van de stad ligt op tien kilometer van de Middellandse Zee, er zijn zuiderse terrasjes op de Place de la Comédie, een markt onder de arcades van het aquaduct, een neoclassicismewijk Antigone, middeleeuwse straatjes. Je kunt er feesten en dansen in de van de cafés of gewoon naar muziek luisteren in een concertcafé. Er zijn diverse kookateliers, en mogelijkheden te over om de streekgerechten en de wijn van de Languedoc proeven.

www.ot-montpellier.fr

Tip

Je kunt voor je vertrekt al metrotickets voor Parijs of een Paris Museum Pass kopen in de Frankrijk Boetiek in Brussel. Ook gidsen Gîtes de France 2009 zijn beschikbaar.

www.franceboutique.be

Najaarsgastronomie

Grijze truffelHotel Terminus Reine in Chaumont (Champagne-Ardenne) organiseert fijnproeverweek-ends ter ere van de Tuber Uncinatum of Grijze Truffel van Bourgogne. Op het programma : een bezoek aan de markt van Chaumont : truffel, foie gras, kazen, champagne. Een truffeljacht in het bos met een hond. Kookles in la Truffe met Monsieur Genevois, de chef van het hotel. Een gastrono-misch truffeldiner met wild en foie gras.Twee dagen twee nachten voor 275 euro per persoon in half pension (90 euro supplement single), alle weekends van september tot december.

Reservering : + 33 3 25 30 39 08

haute-marne@campagne-ardenne-reservation.com

Paddenstoelen plukken

Herfstwandeling in Normandië. Eekhoorntjes-brood, parasolzwammen, cantharellen, trechteroester-zwammen : een ervaren mycoloog (paddenstoelen-specialist) leert geïnteresseer-den van alles over eetbare en niet-eetbare (dus giftige) soorten kikkerzitjes. Daarop volgt een sessie met een keukenchef over de manieren waarop men die (de eetbare, liefst) kan voorschotelen : rauw, gestoomd, gebakken, en papillote met vis. Een theoretische les, thuis om te zetten in de praktijk. Een diner met paddenstoelen als thema. Overnachten in 2-of 3-sterrenhotels.

+33 2 33 28 07 00,

www.week-end-en-normandie.com

Kuren

Caldarium, tepidarium, frigidarium : het zijn Romeinse baden met respectievelijk warm, lauw en koud water. Die zijn er ook in een groot complex in Ax-les-Thermes ; (Arièges-Pyrénées), op de plaats waar de negentiende-eeuwse Bains du Couloubret verrezen, waar de heetste bronnen van de Pyreneeën opborrelen, met water van 77 graden. Naast een groot centraal bassin zijn er massagetafels, hamams, jacuzzi’s, sauna’s, verstuivers, sproeiers…

– Zes jaar na de opening blijft Aquensis vernieuwen. Recent zijn de verzorgingen (onder meer baden en massages) op basis van geneeskrachtige planten uit de Pyreneeën. Ze werden op punt gesteld in samenwerking met Conservatoire Botanique des Pyrénées.

– Balnéa, aan een groot meer, biedt een groot gamma geraffineerde wellnessbehandelingen. Het centrum werd uitgebreid met een restaurant waar uitsluitend biologische producten worden gebruikt. Voor de architectuur en de inrichting is gewerkt met ecologische materialen, zoals tussenwanden van gerecycleerd papier, plantaardige bepleistering, meubilair getimmerd met lokale houtsoorten.

www.aquensis-baigneres.com

www.balnea.fr

www.toerisme-midi-pyrenees.nl

www.tourisme-midi-pyrenees.com

Treinen

Met de Thalys ligt Parijs nog geen anderhalf uur van Brussel. Vertrekken kan ook uit Antwerpen, Gent, Oostende of Brugge. De TGV vervoert reizigers in recordtempo van België naar dertig andere steden zoals Avignon, Bordeaux, Lyon en Nice. Door talrijke aansluitingen in Parijs, Rijsel of Lyon kan men naar een honderdtal andere bestemmingen, tot in de verste uithoeken van Frankrijk.

www.tgv-europe.com

www.nmbs.be

www.thalys.be

Frankrijk in het klein

Ile de Beauté, dat is de Franse bijnaam voor Corsica, ligt op twee uur vliegen van Brussel en verrijst als een berg uit de zee. Het eiland heeft een uitzonderlijk klimaat, met meer dan 2700 uren zon per jaar. De zomer duurt er lang, lang voor en na de drukke zomermaanden. Het zeewater blijft van mei tot oktober boven de 20 graden, de kust is langer dan duizend kilometer en oneindig gevarieerd, met poederzachte stranden, kliffen en kreken – sommige geheime strandjes zijn alleen te bereiken vanuit de zee of langs een paadje door het struikgewas. De zee nodigt uit tot zwemmen, duiken, kajakken, zeilen… Uit de hele wereld komen stappers ernaartoe voor de GR 20, een van beruchtste wandelpaden ter wereld, 180 km lang van noord naar zuid, maar ook in stukjes te stappen. Corsica heeft niet alleen een overvloedige natuur voor actieve lui. Het eiland heeft ook een rijke cultuur (onder meer les polyphonies Corses, meerstemmige traditionele en melancholische gezangen) en natuurlijk… lekker eten. Ook dit is Frankrijk. Frankrijk in het klein.

www.visit-corsica.com

www.corsica-terroirs.com

Wandelen

Het wandelpad in de baai van Mont Saint-Michel is door de Unesco opgenomen als Werelderfgoed. Mont Saint-Michel is te bewonderen van op de kliffen van Champeaux, op de plek die generaal Eisenhower ‘de mooiste kilometer van Frankrijk’ noemde. En Eisenhower kon het weten, hij heeft er véél gezien. Het rotsachtige pad is afgeboord met steekbrem en doornstruiken, en leidt naar de Cabanes Vauban. Dat zijn zeventiende-eeuwse wachthuisjes, opgetrokken onder Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Je hebt er een schitterend uitzicht op het lange zandstrand tot bij Granville. Dat is een voormalig piratennest, en ook de geboortestad van Christian Dior. Nu is het vooral een vissers- en jachthaven, enkel de versterkte bovenstad herinnert aan het verleden. Niet te missen : Musée Christian Dior, in het huis waar zijn kinderjaren sleet.

www.marcherandonnee.com

www.granville-tourisme.fr

Vliegen

Air France vliegt dagelijks vanuit Brussel naar Bordeaux, Clermont-Ferrand, Lyon. Vanuit Rijsel ook naar Marseille, Nantes, Nice, Straatsburg en Toulouse, in het seizoen naar Ajaccio (Corsica).

www.airfrance.be

Brussels Airlines heeft zes belangrijke Franse bestemmingen, met dagelijks tussen één en vier vluchten : Parijs, Straatsburg, Lyon, Nice, Marseille, Toulouse.

www.brusselsairlines.com

Ryanair bedient vanuit Brussel Zuid-Charleroi : Carcassone, Grenoble (in de winter), Montpellier, Nîmes, Perpignan, Pau. www.ryanair.com

Jetair Fly gaat vanuit Brussel naar Lourdes en Toulon, tijdens het seizoen ook naar Ajaccio en Bastia op Corsica. www.jetair.com

Easyjet vliegt van Brussel naar Nice.

www.easyjet.com

Rijden

Route des Vins : dat klinkt als muziek in de oren van de wijnliefhebber. Maar het is er niet één, het zijn er vele, in het hart van de wereldwijde mythe die Bourgogne is. Om er het noorden bij te verliezen.

Je hebt de Route des Grands Crus, ook ‘de Champs-Elysées van Bourgogne’ genoemd, die loopt van de mosterdstad Dijon naar Santenay, over legendarische dorpen als Nuits-St-Georges en Beaune. De Route Touristique des Vins kronkelt door de Côte Chalonnaise. Door landschappen die de Franse dichter Lamartine noopten tot liefdevolle ontboezemingen gaat de Route des Vins Mâconnais-Beaujolais. De Route Touristique des Vignobles de l’Yonne leidt langs dorpen met de ronkende namen Chablis, Auxerre, Vézelay, Tonnerre en Joigny. De Route des Coteaux de Pouilly-Sancerre doorkruist het Bourgondisch deel van de Val de Loire. Gloednieuw is de Route du Crémant rond Châtillon-sur-Seine.

Het kan op de klassieke wijze : met de auto of op de motor. Maar het kan ook te voet, te paard, met een luchtballon.

www.bourgogne-tourisme.com

Misschien roept toeren door Bourgondië associaties op van haren in de wind aan boord van een cabriolet, maar fietsen is even aanlokkelijk : zwierig en lustig de vlinders en je neus achterna.

Bourgogne telt 650 kilometer voies vertes of vélo-routes : jaagpaden langs kanalen, in oude spoorwegbeddingen of dwars door wijngaarden, langs boerenbistro’s en wijnkelders, romaanse abdijen en renaissancekastelen. De hotels, campings en gastenkamers onderweg zijn er voor de fietser.

www.la-bourgogne-a-velo.com

Tip

Het hele jaar 2009 viert men de 65ste verjaardag van de landing en de slag om Normandië.

www.normandiememoire.com

Info

Atout France (voorheen Maison de la France), Gulden Vlieslaan 21, 1050 Brussel. 0902 88 025 (0,15 euro/12 sec.)

www.franceguide.com

info.be@franceguide.com

Door Griet Schrauwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content