Uit het overaanbod aan kookboeken selecteerden wij er negen die opvielen door hun onvergankelijkheid, speelsheid, originaliteit of gewoon omdat zij u het water in de mond brengen.

1. Naslagwerk

Vijf leraren van de bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge staken de hoofden bijeen en maakten in Bakbasics een compilatie van de basisrecepten uit de bakkerij en de banketbakkerij. Dit naslagwerk zonder foto’s vermeldt recepten en vaktermen en is gemaakt voor amateurbakkers, bakkersleerlingen en meesterbakkers.

Bakbasics : uitg. Lannoo, ISBN 9789077445129. 14,95 euro.

2. Met biologische ingrediënten

Voor culinair geïnteresseerden die van het buitenleven en van natuurlijke of zelfgeteelde producten houden, is er het boek Boer & Kok. Het ontstond uit afleveringen van de rubriek Country Kitchen in het magazine South African Country Life. De artikelen handelen over zelfvoorziening, landbouw en veeteelt, en worden geïllustreerd met recepten. Boer & Kok werd voor het eerst gepubliceerd in 2006 in Zuid-Afrika. Auteur is Colette Comins. Zij is opgeleid als lerares biologie en kwam met haar man, een wildopzichter, naar de Zuid-Afrikaanse Sterkstroom Farm. Nu is Colette een gewaardeerd kok en heeft zij een eigen kookschool. In de recepten komen verse ingrediënten aan bod en wordt uitgelegd wat je ermee kunt doen. De persoonlijke recepten zijn een fusion van gerechten uit de Europese en de Aziatische keuken.

Boer & Kok : uitg. Tirion, ISBN 9789043910354. 24,95 euro.

3. De juiste paden

Wie is die in het zwart geklede kok, die er op de omslag van zijn boek met een kanjer van een tonijn vandoor gaat ? Het is Jeroen Meus en hij brengt de vis, die zo goed als uitgestorven is, niet terug naar zee maar naar zijn keuken, waar het bloederige lichaam onder het oog van de fotograaf wordt versneden. Van deze celebrity kok, die op het scherm de kijker wel naar de juiste paden leidt, hadden wij in dit boek meer duiding verwacht van wat tegenwoordig ethisch verantwoord smullen is ! Voor de rest is Jeroen Meus kookt een mooi uitgegeven, puur kookboek, vol smakelijke actuele recepten en fraaie plaatjes van Verne.

Jeroen Meus kookt : uitg. Van Halewyck, ISBN 9789056178062. 25 euro.

4. Olijfolie regeert

Manfred Meeuwig weet als kok en olijfolieproever ( assaggiatore) goed wat lekker is. Hij werkte in vermaarde Nederlandse eethuizen als Klein Paardenburg en De Hoefslag en in Frankrijk bij Troisgros en Guérard. Hij begon twaalf jaar terug aan de Amsterdamse Haarlemmerstraat met de olijfoliewinkel Meeuwig & Zonen. In zijn boekje Olijfolie presenteert deze specialist zestig recepten van smakelijke zuiderse gerechten waarin olijfolie regeert.

Olijfolie : The House of Books, ISBN 978 90 443 1925 5. 16,90 euro.

5. Voor leerling-foodies

Foodie word je niet zomaar. Je moet over een brede culinaire kennis beschikken en dat groeit beetje bij beetje vanuit een interesse. Wil je sneller gaan, dan schiet de Londense Sudi Pigott te hulp. Zij schreef Hoe word ik een echte foodie? een lekker dik boekje vol culikennis. Het staat vol met informatie bestemd voor foodies in opleiding. Het is een leuk boekje voor weetgierige mensen. Soms is de informatie eenzijdig Engels en te weinig internationaal.

Hoe word ik een echte foodie : uitg. Kosmos, ISBN 9789021511221. 15 euro.

6. Openhartig

Over boterhammen met mosterd en negerzoenen of hoe culinair overleven tijdens de zoektocht naar de ware is een plezierig uitgevoerd lees-, kijk- en kookboek. Auteur is Brigitte Goyens, die onder de naam Bohemian haar energie en creativiteit botviert als art director in reclame en grafisch design. Zij maakte haar openhartige boekje voor singles en alle anderen die wel eens struikelen op het hobbelige pad van de liefde.

Over boterhammen met mosterd en negerzoenen : uitg. Lannoo, ISBN 9789020971255. 16,95 euro.

7. Italiaanse keukenbijbel

Het dikste kookboek van het najaar is ongetwijfeld De Zilveren Lepel : 1263 pagina’s en meer dan 2000 recepten. De Zilveren Lepel is al vijftig jaar het best verkochte kookboek in Italië en nu is deze bijbel van de Italiaanse keuken er voor het eerst in het Nederlands. Elke Italiaanse dochter die het nest verlaat, krijgt van haar moeder Il Cucchiaio d’Argento. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1950 en werd sindsdien regelmatig aangepast, zonder de tradities overboord te gooien. Het is indrukwekkend compleet en maakt vele andere kookboeken uit de kast overbodig. De recepten zijn meestal weinig gecompliceerd, maar voor mensen die niet zonder foto van het eindresultaat kunnen koken, biedt De Zilveren Lepel weinig houvast.

De Zilveren Lepel : Standaard Uitg. ISBN 978 90 02223211. 39,95 euro

8. Ode aan de spaghetti

Nikko Amandonico is een bekend Italiaans designer. Hij werd geboren in Zuid-Italië en groeide op in Zweden. Hij heeft er altijd van gedroomd om kookboeken te ontwerpen die de ware Italiaanse keuken tonen. Eerder wisten hij en de Scandinavische fotograaf Ewa-Marie Rundquist de harten van Italofielen sneller te doen kloppen met het sfeervolle boek La Pizza. Nu is het succesvolle duo terug met Una Bella Spaghettata, als ode aan het beroemdste gerecht van Italië. De lezer wordt meegenomen naar Napels en gaat op bezoek bij lokale mensen, zoals de vissers Vincenzo en Antonino of padre Pasquale. Zij schotelen hun beste spaghettibereidingen voor. Het zijn eenvoudige gerechten, sfeervol gefotografeerd in zuiderse settings, die de lezer doen wegdromen.

Una Bella Spaghettata : uitg. Tirion, ISBN 9789043910361. 24,95 euro.

9. Ieder zijn recept !

Ainsley Harriott is de vrolijke, zwarte kok van het Engels televisiescherm. In zijn nieuwste kookboek, het Feel-Good kookboek brengt hij feel-good-gerechten voor alle gelegenheden. Het feel-good-gevoel is wel erg persoonlijk. Ainsley Harriott start de dag ‘goed’ met bonen met spek in tomatensaus op toast ! Of hij begint zijn feel-good-dag met spinazie-cheddar-parmezaanmuffins gevuld met roomkaas ! En wanneer hij eten maakt om mee te nemen, bereidt de vrolijke chef een sandwich met biefstuk en paddenstoelen of lamskofta en hummus met geroosterde paddenstoelen. Het ‘goed gevoel’ van Ainsley is met een enorme korrel zout te nemen !

Feel-Good kookboek : uitg. Terra. ISBN 9789058976994. 24,95 euro.

Samenstelling Pieter van Doveren I Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content