Categorie : authentieke tapasbar

Keuken : 7,5

Decor : 7

Comfort : 6,5

Service : 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7,5

“Ik heb lekker gegeten”, meldde een gereputeerd restaurateur uit Heverlee enthousiast aan de telefoon. Hij had El Sibarita (‘levensgenieter’) ontdekt en wilde deze authentieke Spaanse tapasbar snel doorgeven. Omdat een tip van een topchef te vertrouwen is, trokken wij naar Leuven. De tapasbar is te vinden op een steenworp van het stadhuis. De eetzaal heeft bescheiden afmetingen en kreeg een aangenaam sobere, hedendaags Spaanse inrichting. In de toog is, zoals in Spanje, een vitrine, waar de koud geserveerde bereidingen staan uitgestald. In El Sibarita ben je welkom voor een glas sherry met een schoteltje handgesneden Spaanse ham of voor een uit hapjes opgebouwde maaltijd. De producten zijn geselecteerd bij de beste Spaanse leveranciers (La Buena Tierra in Boom, Juan Luis in Hasselt, Casa Tella in Brussel). Omdat er voor kwaliteit wordt gekozen (ibericoham, arbequinaolijven, pimientos del piquillo) kunnen de hapjes onmogelijk goedkoop zijn.

Wij werden bediend door een pittige Spaanse jonge vrouw, die de vriendin van de Vlaamse chef bleek te zijn. Wij scherpten de honger met een fris geschonken, wat zilte en beendroge sherry, Fino Jarana van Emilio Lustau, met de geur van notenbolster en groene olijven (5,50 euro) en snoepten van mojama de atun con almendras saladas of mooi gepresenteerde, flinterdun gesneden gedroogde en gezouten tonijn uit Andalusiƫ met lekkere gezouten marcona-amandelen en arbequinaolijven (9,80 euro), pimientos del piquillo rellenos de bacalao of lekkere paprika in bros frituurjasje van pankomeel, gevuld met kabeljauw en opgediend met aioli (6,50 euro) en escalivada con queso de cabra al horno of op de tong smeltende ovengegaarde aubergine, paprika en ui met geitenkaas (5,50 euro).

Het glas werd gevuld met een Rioja Crianza 2005, Puerta Vieja, Bodegas Riojanas, een intense stierenvechterswijn (26 euro).

Omdat het allemaal zo goed smaakte bestelden wij nog twee racionespulpo a la gallega of inktvis op de wijze van GaliciĆ« (13,50 euro). Om de inktvis mals te krijgen werd hij meerdere keren gekookt en vervolgens royaal besprenkeld met heerlijke olijfolie van arbequinaolijven. Daarbij kwamen aardappels gekruid met pimenton de la Vera. De wat ‘vuile’ smaak van het gerookte paprikapoeder vind je terug in heel wat Spaanse bereidingen.

In plaats van het nagerecht verscheen er nog een portie costillas de cordero con alioli of sappige, kort gebakken lamskroon met aioli (9,50 euro). Wij betaalden 92 euro voor dit zuiderse hapjesfeest.

Tapasbar El Sibarita

Dirk Boutslaan 7

3000 Leuven

016 23 12 17

www.elsibarita.be

Zondag en maandagmiddag gesloten.

Kredietkaarten worden niet geaccepteerd !

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content