Na de beruchte chocoladesnuifmachine voorde Rolling Stones, ontwierp meesterchocolatier Dominique Persoone nu ook chocoladelipsticks en eetbare massagecrème.

Hoe maakt u zo’n lipstick?

“Voedselwetenschapper Bernard Lahousse vertelde me dat veel lipsticks cacaoboter bevatten. Maar waarom geven ze daar dan geen lekker smaakje aan ? Tot mijn verbazing is het behoorlijk eenvoudig : je stopt lege vormen in een houder, spuit de vulling erin en laat ze opstijven, alsof je ijsblokjes zou maken.”

“Op een banket voor chique zakenlui moest ik voor het dessert zorgen. Die heren keken nogal vreemd op toen ze twee lipsticks en vanille-ijs voorgeschoteld kregen. Ze moesten hun lippen ermee insmeren, zodat bij elk schepje ijs wat chocolade vrijkwam : een moderne dame blanche. Op het einde van de avond werden die brave mannen een beetje tipsy, en begonnen ze elkaar zelfs te zoenen. Overal chocola en lipsticks… vreselijk ! (lacht)”

Heeft u verschillende smaken ?

“Er is er één met originechocolade uit Papoea-Nieuw-Guinea, en een andere met Peruviaanse chocolade en gevriesdroogde munt, met een heel natuurlijke, frisse smaak. We hebben er nog wel wat andere getest, maar sommige waren niet te eten, zoals die met Griekse yoghurt : die smaakte echt wel vreselijk zuur.”

Zijn er ook nadelen ?

“Iemand wilde op een feestje een grap uithalen met de lipsticks, maar toen hij ze na drie uur uit zijn broekzak toverde, bleken ze helemaal gesmolten. Al kan dat met echte lipsticks ook voorvallen. Plus : als het te koud is, krijg je ze moeilijker opengedraaid.”

En de massagecrème ?

“Op vraag van een schoonheidssalon heb ik een alternatieve crème gemaakt, want bij de meeste chocoladebehandelingen mag er niet geproefd worden, wat veel dames teleurstelt. Dus hebben we amandelolie gemixt met originechocolade en munt. Met succes : het dringt tamelijk goed in de huid, geeft een heel fris effect, en hét grote voordeel : je mag ervan proeven ! Bovendien blijkt het ook nog gezond : chocolade bevat veel antioxidanten en een soort pepmiddel. Daarom hebben chocolatiers zo’n zachte handjes (lacht). We zijn nu ook aan het testen met lavendel, voor relaxerende behandelingen.”

In november verschijnt het boek ‘Cacao – De chocoladeroute. Expeditie in Mexico’, van Dominique Persoone, met foto’s van onze medewerker Jean-Pierre Gabriel, uitgeverij Françoise Blouard, ISBN 978-2-87510-009-2.

Door Stefanie Van den Broeck Foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content