LEKKER ZONDER VONKEN

Olly Ceulenaere serveert 'bistrogastronomie' voor billijke prijzen, zoals in de succesvolle 'neobistro's' in Parijs. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE: LAAGDREMPELIGE GASTRONOMIE

KEUKEN: 7,5

DECOR: 7,5

COMFORT: 6,5

SERVICE: 6,5

PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU: 7

In Gent opent dezer dagen het ene nieuwe restaurant na het andere zijn deuren. De Oude Vismijn biedt nu onderdak aan megabrasserie Bord’Eau (www.bordeau.be, zie KW van 24 november 2010) en bijna tegelijk ging in het vroegere omvormingsstation aan de Nieuwe Wandeling het eethuis Volta van start. En dat is niet alles : ook superchef Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter) opent binnenkort een bistro in Gent.

Volta brengt laagdrempelige gastronomie en dat betekent dat chef-kok Olly Ceulenaere (31) en zijn maatjes niet met dure kreeft of kaviaar kokkerellen, maar dat ze kiezen voor pieterman, roggenwang, spiering en andere betaalbare eersteklasproducten van eigen bodem en uit ‘onze’ zee. Groenten komen meestal rechtstreeks van bij de boer en krijgen een ereplaats. De ambachtelijk geteelde streekproducten worden in de keuken op een originele manier verwerkt en ze worden opgediend zonder pretentie.

Olly Ceulenaere heeft niet de makkelijkste weg gekozen. Het kost immers minder moeite om een middelmatige fazant of haas te kopen dan om een sublieme varkensspiering op de kop te tikken. Het concept is actueel : voorbeelden van hoogopgeleide koks die scoren met laagdrempelige gastronomische formules zijn onder meer La Paix in Brussel en Le Chateaubriand in Parijs.

Volta heeft op de eerste verdieping een sfeervolle ruimte waar je iets kunt drinken. Eten doe je beneden, in een kathedraalachtige ruimte met een door glas afgescheiden keuken van glimmend staal. Voor de snelle lunch is er een hoge en lange gastentafel met barkrukken. Om rustig te genieten zijn er individuele tafeltjes, die ’s avonds worden gedekt met een tafelkleed. ’s Avonds zijn ook de verlichting en de muziek aangepast.

Wij bestelden het viergangenmenu (44 euro) en kozen daarbij een modern gemaakte, Provençaalse rode wijn vol sappig rijp fruit, Le Page de Vignelaure 2007 (30 euro). Als hapje was er gebakken wortel en mossel in crumble van aardappel, gebracht met sjalotmayonaise. Zeeuwse oester verscheen in een frisse bereiding met komkommer, rammenas en hangop. Garnaal werd geserveerd met drie texturen van pompoen en hazelnoot maar het geheel miste wat kracht in kleur en smaak. Smakelijke varkensspiering kreeg als begeleiding crème van pastinaak, quinoa en schuim van spek. Afsluiten deden wij met speculaasijs en frisse citrusgranité.

Wij vonden het eethuis in de voormalige elektrische centrale leuk, maar misten het geknetter van culinaire vonken. Het eten was licht en de prijzen waren verteerbaar.

Info

VOLTA

NIEUWE WANDELING 2B

9000 GENT

09 324 05 00.

WWW.VOLTA-GENT.BE

Lunch 22 euro, vijfgangendiner 55 euro.

Zondag en maandag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content