Knack Weekend zocht de tien beste vegetarische restaurants van Vlaanderen en Brussel. Talloze tofukroketten en groenteburgers later bleek dat vegetarisme vooral een zaak is voor liefhebbers van gezonde voeding. Gastronomisch genot wordt helaas al te vaak vergeten. Gelukkig vonden wij toch enkele pareltjes.

Vegetarische voeding is in Vlaanderen aan een opmars bezig. De meeste restaurants bieden tegenwoordig wel enkele vleesloze opties aan, maar naar exclusief vegetarische eethuizen is het toch nog zoeken. Getuige onze top tien, die vier restaurants bevat waar ook visgerechten geserveerd worden. Wij besloten ze niettemin te includeren, omdat ze bekendstaan als vegetarische restaurants en elke dag een volledige dagschotel zonder vlees of vis aanbieden. Verder mag vermeld worden dat onder de adressen die de top tien niet haalden er toch enkele de moeite van het proberen waard zijn. Zoals Lombardia (Antwerpen), Greenway (Leuven en Gent) en Lotus (Brugge).

Tijdens onze culinaire queeste kwamen we tot enkele vaststel-lingen. Ten eerste, vegetarische eethuizen zijn nog steeds een grootstedelijke aangelegenheid. De grootste concentratie bevindt zich in Brussel, Gent en Antwerpen. Verrassend genoeg kwam Gent, met een vergelijkbaar aantal restaurants, opvallend slechter uit de bus dan Brussel. Sommige Gentse etablissementen overstegen nauwelijks het niveau van de gemiddelde studentenkantine. Wellicht wringt daar het schoentje : Gent is een universiteitsstad en catert dus voornamelijk voor studenten met een beperkt budget. In Brussel, daarentegen, moeten restaurants niet alleen met een grotere concurrentie rekening houden, het kosmopolitische publiek van toeristen, eurocraten, studenten en stedelingen is duidelijk veeleisender (lees : verwender) op culinair vlak. Pittig detail : Antwerpen, dat zichzelf graag als ‘kosmopolitische grootstad’ opwerpt, blijft ver achter op vegetarisch gebied. Op Ć©Ć©n uitschieter na is de sinjorenstad absoluut niet mee met de trend.

Tweede vaststelling : vegetarische eethuizen concentreren zich in eerste instantie op het gezondheidsaspect. Daarbij komt genieten van lekker eten helaas te weinig, of soms zelfs niet, aan bod. Het clichĆ©matige onderscheid tussen gezonde groente-eters en vadsige vleeseters is al lang achterhaald. In een tijd van ongekende mogelijkheden op culinair gebied kan elke chef-kok met een dosis creativiteit schitterende gerechten op het bord toveren, met of zonder vlees. Het getuigt van een zekere neerbuigendheid om vegetariĆ«rs als calorieĆ«ntellende gezondheidsfreaks te bestempelen, die enkel bekommerd zijn om ‘politiek correcte’ voeding. Waarom kiezen tussen lekker of gezond ? Onderstaande restaurants bewijzen dat de vegetarische gastronomie anno 2010 perfect culinair genot weet te combineren met een lichte en gezonde voeding.

1. Safraan (Sint-Joris-Weert)

Marie Dooghe hield vijftien jaar lang het vegetarische restaurant Safraan in Heverlee open. Een burn-out dwong haar om het rustiger aan te doen. Om haar passie, koken, te kunnen blijven beoefenen, startte Marie in oktober 2009 met een biologisch-vegetarisch eethuis in haar eigen woonkamer. Elke vrijdag- en zaterdagavond kunnen er maximaal veertien gasten terecht voor een maandelijks veranderend menu. Wij installeerden ons in de smaakvol ingerichte ruimte met zicht op natuurgebied De Doode Bemde. Voor 45 euro genoten wij van een verfijnd gastronomisch menu. Na enkele mooi gepresenteerde hapjes, zoals pastarolletje met rode paprika en falafel met amandelsausje, volgden (iets te) pittige wortelsoep met gember, bladerdeegjes met spinazie en feta, Marokkaanse couscous met pompoen en, als toetje, gratin van perziken en frambozen met mascarpone. Marie verwerkt biologische producten op een originele en verfijnde manier. Hoezo, de vegetarische keuken is saai ? Het servies van Roos Van de Velde maakte het geheel stijlvol af. Safraan biedt een vegetarische gastronomische ervaring aan die zelfs de meest terughoudende carnivoor zal bekoren. Vaut le voyage!

IJzerenwegstraat 43, 3051 Sint-Joris-Weert, 016 40 69 93, www.safraan.be, enkel na reservatie op vrijdag en zaterdag vanaf 19 uur (in de week ook groepen vanaf 6 personen).

2. Bollywood (Antwerpen)

Op tien minuten lopen van het Antwerpse Centraal Station opende Daniel Deepak van Delhi Delicious (Borgerhout) in mei dit jaar Bollywood, een vegetarisch Indiaas restaurant. Er worden specialiteiten zoals samosa’s (gevulde deegdriehoekjes) en paneer (Indiase kaas) ter plaatse bereid. Bij ons bezoek aan dit eenvoudig ingerichte eethuis smulden we onder andere van courgettecurry, paneer en erwten in tomatenroomsaus, komijnrijst, roti (plat volkorenbroodje) en raita (yoghurtsalsa). Als toetje was er kheer oftewel Indiase rijstpap met kardemom en amandelen. Dit alles voor de bijzonder democratische prijs van 10,50 euro. Het geheel werd elegant geserveerd op een grote schaal waarbij elk gerecht in een apart kommetje was geschept. Wie Ć  la carte wil eten, kan kiezen uit klassiekers zoals groentepakora’s (beignets van linzenmeel), paneer tikka masala of malai kofta (aardappelballetjes in tomatenroomsaus). De fris-kruidige gerechten van Bollywood bekoren door hun lichte consistentie en meeslepende aroma’s. Smaakt naar meer.

Lange Herentalsestraat 56, 2018 Antwerpen, 03 304 37 07, www.mybollywood.eu, elke dag van 11.30 tot 15 uur en van 15.30 tot 17 uur (lichte snacks), donderdag tot zondag ook open van 17.30 tot 22.30 uur.

3. Slurps (Brussel)

Het Brusselse Slurps ligt in een zijstraat van de Louizalaan en biedt een keuken aan die gestoeld is op ayurvedische principes. Kok JosĆ© Oscar Bingoni verwerkt de elementen van deze Indiase holistische levenswijze tot hedendaagse gerechten waarbij de verrassende combinaties in het oog springen. Via de traiteur betreedt men het restaurant, waar een opvallende muurschildering domineert. Wij begonnen met tabouleh van gerst met groenten en zoetzure vinaigrette (12 euro) en ‘de weg naar Benares’ (18 euro), een mooi gepresenteerd assortiment van tien kleine gerechtjes (hummus, gegrilde groenten, falafel, auberginekaviaar enzovoorts). Brochette van haloumi met linzenrijst en kurkumabouillon (16 euro) en Ethiopische tempĆ© met pindasaus (18 euro) waren de hoofdgerechten. Afgesloten werd er met pannenkoekjes met rozensiroop en vanille-ijs en zoete couscous met karamelsaus en vanille-ijs (beide 8 euro). Slurps is zeker niet goedkoop, maar de originele vegetarische keuken die hier geserveerd wordt, is zijn prijs waard.

Dautzenbergstraat 7, 1050 Brussel, 0477 92 74 11, www.slurps.be, dinsdag tot zaterdag van 12 tot 14.30 en van 19 tot 22 uur.

4. L’ElĆ©ment Terre (Brussel)

Het Brusselse L’ElĆ©ment Terre is enkel ’s avonds open en dat is jammer, want de creatieve wereldkeuken die hier geserveerd wordt, overstijgt het gemiddelde vegetarische aanbod. De Franstalige menukaart vermeldt de herkomst van elk gerecht (sommige met een niet-vegetarische optie in de vorm van scampi’s). Wij begonnen onze maaltijd met pittige vegetarische merguez van kikkererwten en linzen met een frisse tomatensaus (12 euro) en een ‘vers vitamineslaatje’ (6 euro). De meeste voorgerechten zijn verkrijgbaar als tapas voor 6 of 7 euro. Hoofdgerechten waren gevulde courgettes met seitan, noten en champignons in tomatensaus, en Afrikaanse groentebrochettes met tofoe en pindasaus (beide 16 euro). In L’ElĆ©ment Terre wordt het clichĆ© dat de vegetarische keuken flets is weerlegd. Gerechten zijn pittig op smaak gebracht, men is soms zelfs iets te kwistig met zout en sojasaus. Toch presenteert dit eenvoudig maar gezellig ingerichte eethuis een vegetarische keuken op niveau. En daar hangt een iets duurder prijskaartje aan vast.

Waterloosesteenweg 465, 1050 Brussel, 02 649 37 27, www.resto.com/lelementterre, dinsdag tot zaterdag van 19 tot 22 uur.

5. Dolma (Brussel)

Op vijftig meter van het Brusselse Flageyplein bevinden zich al jaren een vegetarisch eethuis en winkel. Brusselaars kennen deze locatie als de voormalige Paradoxe, maar enkele jaren geleden veranderde het eethuis zowel van eigenaar als concept. Restaurant Dolma serveert nu een uitgebreid buffet waar men zich naar wens kan bedienen voor de zeer schappelijke som van 15 euro ’s middags of 18 euro ’s avonds. Het aantrekkelijk gepresenteerde buffet bevat steeds vier warme gerechten, drie Ć  vier groenten, witte en volkorenrijst, salades, soep en brood. Wij gingen er op een vrijdagmiddag langs en proefden onder andere van seitanchili, courgettecrumble, groentetaart met feta, mais en tomaat, tabouleh, aardappelsalade en een frisse tomaten-komkommersalade. De warmwaterbaden en ‘hotplates’ werden regelmatig bijgevuld met verse waar. Als toetje kozen wij de koffie-walnotencake, en hadden spijt dat we slechts recht hadden op Ć©Ć©n portie ! Dolma is een populaire eetplek in de bruisende buurt rond het Flageyplein. ’s Middags is het er rustig, ’s avonds is reserveren aangeraden.

Elsensesteenweg 329, 1050 Brussel, 02 649 89 81, www.dolma.be, dinsdag tot zaterdag van 12 tot 14 uur en van 19 tot 21.30 uur (theehuis van 15.00 tot 18.45 uur).

6. Avalon (Gent)

Het Gentse Avalon ligt pal tegenover het Gravensteen en biedt een vegetarische keuken aan die gebaseerd is op biologische, lokale producten. Het eethuis is enkel ’s middags open. Wij namen de proef op de som en bestelden de dagschotel (11,80 euro), een rijkelijk gevuld bord met puree van rode linzen en spinazie, pompoen uit de oven, bloemkool in een pittig sausje, rauwe knolselderij met pompoenpitten, gewokte groenten en rijst. Alle groenten waren kort gegaard en perfect op smaak gebracht, zoals het hoort. Bij Avalon leer je dat je ook met groenten je buikje vol kunt eten. De kaart bevat verder nog misosoep met wakame (4 euro), pasta kalamata (met geroosterde groenten en olijven, 11 euro) en tempĆ© rueben (zuurdesembrood met gebakken tempĆ©, zuurkool en Russische dressing, 11 euro). Dessert was een lichte amandelflan met pittige citroensiroop (4,50 euro). Elke eerste vrijdag en zaterdag van de maand stelt kok Kevin Storms een gastronomisch vijfgangendiner voor. Wel jammer dat er per maand maar twee avonden zijn, want wij liepen hierdoor onze kans mis om te proeven wat Avalon nog meer in petto heeft.

Geldmunt 32, 9000 Gent, 09 224 37 24, www.restaurantavalon.be, maandag tot zaterdag van 11.30 tot 14.30 uur (1ste vrijdag en zaterdag van de maand ook van 19 tot 22 uur)

7. Komkommertijd (Gent)

Het origineel genaamde Komkommertijd is Gents, en wellicht Vlaanderens, enige veganistische restaurant. Voor de niet-ingewijden : veganisten mijden alle dierlijke (en aanverwante) producten. Niet alleen vlees en vis, maar ook zuivel, eieren, honing, enzovoorts. Dit vergt heel wat creativiteit van de kok. In Komkommertijd wordt die opdracht met glans vervuld. De formule is een buffet ‘Ć  volontĆ©’. Wij waren aangenaam verrast door de mooie open ruimte met houten tafels en rieten zetels, en de jarenveertigjazz die onze maaltijd begeleidde. Wij schepten eerst bietensalade met dille, komkommersalade met wittekool en gemarineerde champignons op. Slasauzen waren veganistische mayonaise en een frisse kruidendressing. Nadien proefden wij van ratatouille met tofoe, gevulde courgettes met vegetarisch gehakt, champignonbeignets en bloemkool-broccoligratin. Bosbessencake zorgde voor een zoet einde. Voor deze smakelijke maaltijd betaalden wij 15 euro (’s middags 12,50 euro), een bijzonder goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Reep 14, 9000 Gent, 0485 73 16 17, www.komkommertijd.be, open woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 11.45 tot 14.30 uur en van 18 tot 22.30 uur, zaterdag van 18 tot 22.30 uur.

8. De Broers van Julienne (Antwerpen)

Liefhebbers van de mediterrane keuken zijn bij De Broers van Julienne op het goede adres. In dit vegetarische restaurant komt men binnen via het traiteurgedeelte en gaat zo naar de eetruimte, waar wit overheerst. ’s Zomers kan er in de tuin gegeten worden. Specialiteit van het huis zijn quiches en zoete taarten (9,90 en 5,90 euro, respectievelijk). Het menu bevat naast klassiekers zoals falafel en spinaziestrudel (beide 9,50 euro) en lasagna (13,90 euro) ook een beperkte selectie visgerechten. Dagelijks zijn er enkele suggesties. De vriendelijke dienster meldde ons dat de artisjokkroketjes die dag op waren, dus kozen wij de tyropithakia (9,50), oftewel vrij zware Griekse fetadriehoekjes. Nadien volgde Marokkaanse croĆ»te met een eentonige vulling van couscous, rode paprika en, nogmaals, feta (12,90 euro). Tot slot genoten wij van een frisse citroentaart. Ondanks een beperkte selectie ingrediĆ«nten (feta, aubergines, tomatensaus), waren de gerechten goed op smaak gebracht. De kaart, hoewel prijzig, is een stuk uitgebreider dan men van de meeste vegetarische eethuizen mag verwachten.

Kasteelpleinstraat 45-47, 2000 Antwerpen, 03 232 02 03, www.debroersvanjulienne.be, maandag tot donderdag van 12 tot 21 uur, vrijdag en zaterdag van 12 tot 22 uur, zon- en feestdagen van 17.30 tot 21 uur.

9. De Levensboom (Hasselt)

De Levensboom noemt zichzelf vegetarisch, alhoewel de kaart voor de helft vis en zeevruchten bevat. Het barok ingerichte restaurant is gevestigd in een herenhuis aan de Hasseltse kleine ring. Wij begonnen met pompoen-artisjoksoep (4,50 euro) en sesampannenkoekje met gewokte groenten (5,50 euro). De soep was een schot in de roos, maar werd jammer genoeg overweldigd door de halve bos rauwe lente-uien die erover gestrooid was. Als hoofdgerecht kozen we de dagschotel (12 euro) met keuze uit linzensamosa of seitan met bospaddenstoelen, pompoenpuree, te weinig gekruide geroosterde groenten en groenterijst. Desserts waren kaastaart (5 euro) en een chocolademousse (6 euro) die ons eerder aan te zoete chocopasta deed denken. Ondanks de erg vriendelijke bediening van eigenaar Rik Venken en de redelijk gevarieerde kaart, die verder reikt dan de obligatoire groenteburger of vegetarische spaghetti, zijn het zulke details waardoor De Levensboom net iets te kort schiet.

Leopoldplein 44, 3500 Hasselt, 011 22 64 00, woensdag tot vrijdag van 12 tot 14.30 uur en van 18 tot 21 uur, zaterdag van 18 tot 22 uur en zondag van 12 tot 14.30 uur.

10. Shanti (Brussel)

Restaurant Shanti, een als hangende tuin ingericht eethuis op de tweede verdieping van een rijhuis vlak bij de ULB, is een begrip in Brusselse vegetarische kringen. Die reputatie dankt het restaurant vooral aan de dagschotel (9,50 euro) die kok Michel Fabry er elke middag uit zijn potten en pannen weet te toveren. De Franstalige menukaart stelt een cuisine du voyage voor en bevat gerechten uit alle windstreken. Vreemd genoeg, voor een eethuis dat zich op de website profileert als vegetarisch, is twee derde van de gerechten gebaseerd op vis en zeevruchten ! Naar puur vegetarische bereidingen was het even zoeken. Uiteindelijk viel onze keuze op ‘rĆ©gal de Madras’ (groente- en fruitbeignets, 13,50 euro), aubergineroulade met ricotta (17,50 euro) en ‘le rocher’, een assortiment vegetarische specialiteiten met onder andere samosa’s, guacamole, groentepannenkoek en champignonragout (28,50 euro). Het dessertenbuffet met huisbereid gebak (de crĆØme brĆ»lĆ©etaart met lavendel is heerlijk) verdient een speciale vermelding. Bij Shanti worden de toch wel prijzige gerechten creatief gepresenteerd, helaas ten koste van de kwaliteit.

Adolphe Buyllaan 68, 1050 Brussel, 02 649 40 96, www.shanti-restaurant.com, dinsdag tot zaterdag van 12 tot 14 en van 19 tot 22 uur.

DOOR VEERLE DE POOTER – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content