Nooit tevoren verschenen op zo’n korte tijd zoveel nieuwe kookboeken op de Vlaamse markt en nooit eerder kon men in de Vlaamse huiskamer via de buis zo’n uitgebreid aanbod aan kookprogramma’s bekijken. Logischerwijze zou men dan kunnen stellen dat koken populair is, maar dat is in tegenspraak met de harde cijfers. Sinds twee decennia wordt er in huiselijke kring, elk jaar opnieuw, minder tijd aan de bereiding van een maaltijd besteed. Dat komt omdat men het zich gemakkelijk maakt. Daar waar man en vrouw werken is er een budget om regelmatig buitenshuis te eten en om, in de supermarkt, een beroep te doen op halfvoorbereide producten en op bereide maaltijden. Het grote comfort heeft zich geïnstalleerd en wij genieten er allemaal van.

Deze culinaire special staat in het teken van het grote gemak. Wij presenteren u handige culinaire tips van doorgewinterde professionele koks, om het koken thuis te verlichten. Er staan drie ambitieuze, jonge succeskoks te trappelen om ieder met een zelfgecreëerd menu te bewijzen dat koken niet moeilijk en tijdrovend hoeft te zijn. Hun smakelijke gerechten worden bereid met amper vijf hoofdproducten en nemen nooit meer dan een halfuurtje in beslag. Er is een enthousiaste hobbykok, die een heerlijke brunch op tafel zet, waarna de familie ontspannen de vrije dag begint.

Wij gingen op stap om tien kindvriendelijke restaurants te vinden, waar de ouders met een stukje kaas en een glaasje wijn kunnen nagenieten, terwijl het jonge volk zich met leeftijdgenootjes vermaakt op het speelveld. Wij zochten naar gevarieerde meeneemrestaurants, waar luie gastheren en gastvrouwen smakelijk bereide in- en uitheemse gerechten en zelfs zomerse cocktails kunnen afhalen. En voor een intiem en romantisch moment na het werk, selecteerden wij tien eethuisjes, waar bezige koppels comfortabel op adem kunnen komen.

Het grote comfort in de keuken wordt belicht via een keuze aan kleine keukenapparatuur, die werd ontworpen om het koken te vergemakkelijken. Ook namen wij een kijkje achter de schermen, om uit te vinden wat gardewinnende topkoks uit de Knack Restaurantgids in hun vrije tijd op tafel brengen. Deze kampioenen kiezen thuis voor simpele gerechten en illustreren dat met een exclusief en makkelijk recept.

SNELLE MENU’S VAN

jonge koks P. 28

tips VAN CHEFS P. 36

HANDIG

keukenGEREI P. 42

LUXUEUZE brunch P. 44

vrijetijdsrecepten van topkoks P. 51

tien kindvriendelijke restaurants /

TIEN meeneem-

restaurants /

TIEN eethuisjes VOOR

BEZIGE KOPPELS P. 64

PREFABDRANKJES P.70

culinair referendum P.72

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content