Zin in een smakelijk weekend zonder zelf te koken ? We zochten negen hotelletjes uit in een prettige omgeving, waar het tafelen extra aandacht krijgt.

:: Hotel-restaurant du Moulin : Grand’ Rue 28, 4960 Ligneuville. 080 57 00 81. Woensdag gesloten. www.hoteldumoulin.be

:: Restaurant De Leuf : Dalstraat 2, 6367 Ubachsberg. Nederland. +31 45 575 02 26. www.deleuf.nl

:: Hotel Beau Séjour : 16 rue des Platanes, 5580 Villers-sur-Lesse. 084 377115. www.hotelbeausejour.be. Maandagavond en dinsdag gesloten.

:: L’Affenage, 7 Rue Croix Henquin, 6997 Erezée-Blier, 086 47 08 80, www.affenage.be.

:: Hotel Recour, Guido Gezellestraat 7, 8970 Poperinge, 057 33 57 25, www.pegasusrecour.be.

:: Hostellerie Vivendum, Visserstraat 2, 3650 Dilsen-Stokkem, 089 572 860, www.restaurant-vivendum.com.

:: Hostellerie du Postay, rue Laurent Mairlot 22, 4860 Wegnez (Pépinster), 087 46 14 77, www.hostelleriedupostay.be. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten.

:: Le Prieuré St-Géry, rue Lambot 9, 6500 Solre-Saint-Géry, 071 58 97 00, www.prieurestge-ry.be. Zondagavond, maandag en dinsdagmiddag gesloten (behalve op feestdagen).

:: De Stamper, Zuiddijk 12, 8340 Damme, tel. & fax : 050 50 01 97.

Van postkoetshalte tot gastronomische stop

Het dorpje Ligneuville met het meer dan 125 jaar oude Hôtel du Moulin ligt zo’n zestig kilometer voorbij Luik. Charles en Jacqueline Goire bouwden decennia lang aan de reputatie van het hotel-restaurant en brachten een indrukwekkende verzameling Duitse kwaliteitswijnen bijeen. Vandaag staan zoon Jean en echtgenote Martina aan het roer. Jean volgde stages bij Bruneau (Brussel) en ging vier jaar in de leer bij Roland Pierroz in hotel Rosalp in Verbier (Valais). Hij investeerde in het comfort van de vijftien slaapkamers. Mar- tina, die opgeleid is als binnenhuisarchitecte, decoreerde de benedenverdieping van het vierhonderd jaar oude huis, dat lang dienst deed als halte voor postkoetsen. Jean komt zelf de spijskaart voorstellen. Hij spreekt vlot Nederlands en dat komt van pas, want de meeste bezoekers zijn Vlamingen. De chef is aanhanger van de klassieke rijke keuken ; tarbot, ganzenlever, kreeft en truffel zijn omnipresent. Er is een menu van drie (30 euro) of vier gangen (40 euro) en een gastronomisch menu van zes gangen (75 euro). Voor een gastronomisch week- endarrangement met twee nachten, halfpension met vrijdagavond een viergangenmenu en zaterdagavond een vijfgangenmenu betaal je 180 euro per persoon. Uitstapjes kan je maken naar Aqualis, het nieuwe welnesscentrum in Spa, de abdij van Stavelot en het kasteel Reinhardstein in Ovifat. Wandelen kan in de Hoge Venen.

Haute cuisine in idyllisch Limburg

Ubachsberg is het hoogstgelegen kerkdorp van Nederlands Limburg, te vinden te midden van bronsgroen eikenhout bij de Wrackelberg en de Fromberg (gekend van het gelijknamige wijndomein). In dit idyllische dorp bevindt zich De Leuf. Dit stijlvolle fijnkostrestaurant met mogelijkheden tot overnachting, heeft zijn onderkomen in een monumentale vierkantshoeve uit 1759. Bezoekers worden aan de ingang verwelkomd door levensgrote figuren in ceramiek, geboetseerd door de Limburgse kunstenares Natacha Riter. De beeldengroep stelt tien jaar topgastronomie in Zuid-Limburg voor. Binnen wacht een elegante, hedendaagse inrichting. Boven, onder het eeuwenoude dak, bevinden zich drie romantische gastenkamers, voorzien van modern comfort en ’s zomers staat het zwembad met whirlpool ter beschikking. Een kort verblijf kan worden gekoppeld aan een wandel- of fietstocht in het groene heuvelland of aan een cultureel of winkeluitstapje naar Aken, Luik, Maastricht of Hasselt. Andere attracties in de buurt zijn : de Carolus Therme in Aken, Thermae 2000 in Valkenburg of het themapark Mondo Verde en Snowworld, de grootste overdekte skipiste in Landgraaf. De Leuf is een realisatie van Paul en Sandravan de Bunt. Hij is een van de topkoks van Limburg en weet de grenzen telkens te verleggen. Op de prachtige spijskaart tref je persoonlijke gerechten met invloeden uit Italië en Azië. Voor een kort verblijf zijn er diverse formules, te beginnen met het alliance-arrangement (viergangenmenu met overnachting en ontbijt, 100 euro p.p.). Voor de fijnproever is er een gastronomisch arrangement met vijfgangenmenu, overnachting en ontbijt (125 euro). Het driedaags arrangement omvat twee overnachtingen met ontbijt en de twee menu’s (225 euro p.p.).

Vlaamse dynamiek in de Ardennen

Hotel-restaurant Beau Séjour bevindt zich in het mooie dorpje Villers-sur-Lesse, gelegen aan de rand van de koninklijke jachtdomeinen en in de schaduw van het kasteel van Ciergnon. Beau Séjour bestaat sinds 1926 en evolueerde van dorpscafé tot comfortabel hotel met gereputeerde keuken. Vijf jaar terug namen de jonge Oost-Vlamingen Laurent Van de Vijver en Bénédicte De Witte de zaak over. Laurent volgde een koksopleiding in Koksijde en studeerde hotelmanagement in Brugge. Daar leerde hij Bénédicte kennen. Laurent deed ervaring op in vermaarde eethuizen als Scholteshof (Stevoort) en ’t Oud Konijntje (Waregem) en werkte vijf jaar voor de groep Accor, onder meer als hoteldirecteur. In zijn eigen zaak staat Laurent in de keuken. Hij is de man van de vernieuwingen. Naast hem staat souschef Bernard, die meer dan dertig jaar in huis is en de tradities in ere houdt. Troeven zijn : wildbereidingen, forel uit Bonlez, gerechten met rivierkreeftjes en vlees van varkens-zonder-stress . Beau Séjour heeft twaalf knusse hotelkamers. Voor koude dagen wacht een salon met haardvuur. De landelijk ingerichte eetzaal geeft uit op een mooi terras en een grote siertuin met ’s zomers verwarmd zwembad en, als achtergronddecor, het kasteel van Villers-sur-Lesse. Er zijn menu’s van 27 tot 60 euro, en hotelarrangementen vanaf twee nachten met ontbijt en twee menu’s van drie gangen vanaf 141 euro per persoon. Voor sportievelingen zijn er 26 wandelroutes in de omgeving en mogelijkheid om te mountainbiken. Attracties zijn ook het kasteel van Lavaux-Saint-Anne en de grotten van Han.

Onderduikadres in Waalse natuur

Yves Vanderlinden komt uit Limburg en is een doener die zijn hart verloren heeft in de Ardennen. Daar ontmoette hij als student zijn latere vrouw Cathérine en vijftien jaar later stampten de twee in Erezée het restaurant-hotel Le Liry uit de grond. Toen ze daar een beetje gesetteld waren, ontdekte Yves enkele kilometers verder in Blier een kasteel met een bouwvallige schuur en een flinke lap grond. Het kasteel kon hij niet kopen, de rest wel en daar werd het restaurant-met-kamers L’Affenage opgezet dat inmiddels een uitstekende reputatie geniet tot ver in de omgeving. Yves runt er de zaal, terwijl Cathérine in de keuken aan de slag is en furore maakte met haar pigeonneauà la sauge (duif met salie) , filet de bar au fenouil (zeebaarsfilet met venkel) en met gember gelakte kalfszwezerik. De zaak ligt in de natuur en telt negen kamers, ideaal dus voor een weekend weg van de drukte. Een gastronomisch weekendarrangement kost 190 euro per persoon en omvat twee overnachtingen met ontbijt, een menu marché op vrijdagavond en een degustatiemenu op zaterdagavond, drank niet inbegrepen.

Verfijning in het westen

Wie naar de Westhoek trekt, vindt in Poperinge een uniek adres. Hotel Recour is een verfijnde plek waar het goed toeven is sinds Bert Recour twee jaar geleden het huis dat door een hophandelaar in 1780 werd opgetrokken, liet restaureren. De jonge restaurateur, die zowel bij Bruneau als in De Karmeliet school liep, liet zich voor de interieurinrichting inspireren door het Brugse tophotel De Tuilerieën. Met de hulp van Pieter Porters werd een totaalconcept uitgewerkt met acht kamers die de namen van muzen dragen. Die kamers zijn zonder meer prachtig, soms met zeer ruime badkamer en jacuzzi, en mooie, oude of minder oude gebruiksvoorwerpen. In het restaurant staan de visgerechten en stoofpotjes van vis, kalfszwezerik of langoustines hoog aangeschreven. Een gastronomisch arrangement kost, afhankelijk van de kamer, 140, 150, 175 of 200 euro per persoon voor een overnachting met ontbijt en een vijfgangendiner met aperitief en koffie. Voor aangepaste wijnen wordt 20 euro per persoon aangerekend.

De rust van het Maasland

Alex Clevers en Annemie Brauns legden een paar maanden geleden de laatste hand aan de restauratie van een pastorij uit 1734 in Dilsen-Stokkem. Daarbij respecteerden ze zoveel mogelijk het historisch karakter van het pand, terwijl een aantal nieuwe elementen werd toegevoegd. Zo vind je in de gang van het restaurant nog de oude tegelvloer terwijl de bar over een heel moderne open haard beschikt. Boven werden drie kamers en één suite sober, maar met veel goede smaak ingericht. Dankzij de uitstekende bedden en de ramen met dubbel glas genieten gasten in Hostellerie Vivendum van een complete rust. Tot de specialiteiten van het huis behoren, bij de voorgerechten, onder meer ravioli van knolselder in een langoustinesaus en in Grimbergen gepocheerde kalfswang met bloemkoompuree en verse truffel. Als hoofdgerecht staat zonnevis met aromaten, gebakken in een korst van zeezout hoog aangeschreven. Een gastronomisch arrangement in halfpension kost 97,50 of 110 euro per nacht en per persoon voor de overnachting met ontbijt en een vier-, respectievelijk vijfgangendiner.

Jong vuur aan de poort van de Hoge Venen

Als je de eetzaal van de Hostellerie du Postay met haar oude stenen muren en rustiek interieur binnenkomt, verwacht je bijna automatisch lekkere streekgerechten op het bord. Maar niets daarvan. AnthonyDelhasse, een zeer gedreven jongeman die al snel door GaultMillau werd gesignaleerd als belofte, koos resoluut voor een avant-gardekeuken. Doch, geen nood : al gebruikt hij gesofisticeerde technieken, zijn grondstoffen en gerechten zelf blijven heel aards, zoals de lamsribbetjes van zuiglam uit de Pyreneeën met een terrine van aardappelen met knoflook. Succesnummer op de kaart is kreeft op vier verschillende wijzen bereid, gevolgd door streekkazen en dessert (55 euro). Hostellerie du Postay is een familiezaak. Anthony’s moeder staat in voor het onthaal. Het hotel telt zeven kamers en één suite (van 85 tot 110 euro, ontbijt inbegrepen) met uitzicht op de weiden van Pépinster. Een driedaags arrangement met twee overnachtingen met ontbijt, twee avondmalen én zondaglunch kost 210 euro per persoon, alles inclusief (aperitief, aangepaste wijnen en koffie) op basis van een tweepersoonskamer. De tweedaagse formule met één overnachting, gastronomisch avondmaal, ontbijt en lunch (alles inbegrepen) komt op 150 euro per persoon. Wandelaars komen hier, in dit landschap op de grens van de Hoge Venen en het Land van Herve, winter en zomer aan hun trekken.

Vaste waarde in de Thiérache

Naar de Prieuré Saint-Géry rijden is een avontuur op zich. De weg naar Solre-Saint-Géry loopt eerst door het dorpje Beaumont en dan nog enkele kilometers door velden en weiden. We bevinden ons hier in de Thiérache, het land van de Maroilles-kaas, vlakbij Frankrijk (Solre-le-Château ligt net aan de overkant van de grens). Niet ver van de voormalige priorij liggen Les Lacs de l’Eau d’Heure en je kan naar Chimay of Virelles wandelen door een authentiek landschap met veel bos. De belangrijkste troef is echter de keuken van Vincent Gardinal, een perfectionist die kookt met hart en ziel. Zijn keuken wordt van jaar tot jaar puurder en geraffineerder, met hoogtepunten die een Michelin-ster ruimschoots rechtvaardigen. Wie hier komt eten, neemt zijn tijd en blijft ook slapen. De priorij beschikt over zes grote, comfortabele kamers (van 75 tot 115 euro voor een tweepersoonskamer, ontbijt begrepen). Voor een arrangement met één overnachting, ontbijt en degustatiemenu betaal je 99 euro per persoon, drank niet inbegrepen (deze formule is ook geldig tijdens de week, drank wel inbegrepen). De formule met twee nachten met ontbijt en twee degustatiemenu’s komt op 186 euro per persoon, drank niet inbegrepen.

Hoeve in het Damse landschap

Damme, Oostkerke, Moerkerke en zelfs Lapscheure (op de Nederlandse grens) zijn vlakbij, en ook Sluis ligt slechts een boogscheut ver. Een bekorend landschap met kerkjes met massieve torens zonder spits, vlak bij de Noordzee en toch geborgen, heerlijk om in te fietsen of te wandelen. Aan restaurants geen gebrek in Damme. Er zijn ook enkele hotelletjes in de streek. Maar De Stamper van Marc Nyssen lijkt ons bijzonder aantrekkelijk om te overnachten. Het is een oude hoeve uit 1680 die werd omgebouwd om gasten te ontvangen. Eenvoud is haar grootste charme. Bij het binnenstappen word je meteen geconfronteerd met de keuken en een grote rij oranje geglazuurde, gietijzeren kookpotten. Hier bereidt Marc het avondeten ( table d’hôte, 27 euro voor de maaltijd zonder drank), waaronder zijn beroemde stoofpotjes. Marc Nyssen serveert daarvoor enkel rundvlees of schapenvlees van eigen kweek, wat garant staat voor uitmuntende kwaliteit en smaak. De drie kamers (88 euro per nacht voor een tweepersoonskamer, ontbijt inbegrepen) zijn landelijk van sfeer en beschikken over alle comfort zonder overbodige luxe. ’s Morgens is er een stevig ontbijt met heerlijke wentelteefjes. Er is een weekendformule met twee overnachtingen met ontbijt, twee avondmalen (table d’hôte) voor 129 euro per persoon, drank niet inbegrepen.

Tekst Pierre Darge l Jean-Pierre Gabriel l Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content