Wat krijg je als twee vrouwen met een passie voor koken hun culinaire trukendoos uithalen ? Een gastronomisch menu een topchef waardig ! Omdat de gerechten grotendeels vooraf ‘geprept’ kunnen worden, is er ook tijd genoeg voor een fijne babbel.

Heidi Steukers en Ann Wuytack kennen elkaar via de school van hun kinderen. Zes jaar geleden werden ze echt vriendinnen nadat ze elkaar tijdens een sessie van de Knack Kookclub toevallig tegen het lijf liepen. Hun beider passie voor koken leidde tot etentjes uit, en zelfs tot een deelname aan de Knack Weekend-wedstrijd Hobbykok van het Jaar. Hoewel ze niet zo vaak de gelegenheid hebben om samen te koken, gingen Heidi en Ann onze uitdaging gretig aan. Tijdens de kooksessie hadden ze veel lol, ze hielpen elkaar ook bij het kruiden en proeven van elkaars gerechten, bij het dresseren van de borden en de afwas. Ze inspireren en motiveren elkaar. Het menu dat uit de bus kwam, is harmonieus, evenwichtig en licht verteerbaar.

Ann houdt ervan haar culinaire grenzen te verleggen en probeert voortdurend nieuwe dingen uit. Daar hoort geregeld een deelname aan een kookwedstrijd bij. Door haar drukke leven als zelfstandige (Ann baat met haar man een tuincentrum uit), vinden haar culinaire experimenten vooral ’s nachts plaats. Daarbij komen zowel haar jarenlange ervaring – Ann kookt al van toen ze zes jaar oud was – als de kookopleiding die ze in avondschool volgde goed van pas. Voor ons menu nam zij het koude voorgerecht en het dessert voor haar rekening. Daarbij combineerde ze hedendaagse technieken en invloeden, en klassieke bereidingen. De golden spice mix die zij gebruikt in het nagerecht is te koop in haar winkel.

Heidi heeft niet dezelfde culinaire achtergrond als Ann. Toen ze trouwde, kon ze naar eigen zeggen “nog geen spek bakken”. Maar die achterstand heeft ze ruimschoots ingehaald. Tien jaar avondschool in het Piva en anderhalf jaar als hulpkok in ’t Fornuis van Johan Segers hebben haar een gedegen basis gegeven. Ze deelt nu de opgedane kennis tijdens kooklessen bij haar thuis. In tegenstelling tot Ann speelt Heidi iets meer op veilig. Voor haar primeert het product, de presentatie is van ondergeschikt belang. Zij bereidde het warme voorgerecht en het hoofdgerecht. Daarbij koos ze voor kwaliteitsproducten zoals kreeft en melklam, die ze verwerkte in lichte maar smaakrijke bereidingen.

DOOR VEERLE DE POOTER – FOTO’S DIANE HENDRIKX

Ann en Heidi proeven van elkaars gerechten en helpen elkaar. Ann probeert graag nieuwe dingen uit, Heidi speelt iets meer op veilig. Samen koken betekent ook samen plezier maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content