BEOORDELING

CATEGORIE BISTRO KEUKEN 7,5 DECOR 7 COMFORT 7 SERVICE 7,5 PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU 8

Bruggelingen die van lekker eten houden en de drukte van de stad willen ontvluchten, kennen de verdiensten van het negentien jaar oude eethuisje ’t Apertje maar al te goed. Zij reserveren op gepaste tijden een van de acht tafeltjes om eens lekker, zonder nonsens, rustig te komen eten voor een verteerbare prijs. De eetzaal wordt bewaakt door eigenares Véronique Defreyne die eigenlijk verpleegkundige is. Aan haar zijde staat een vlot babbelende zaalmeester, die eruitziet alsof hij uit een Parijse bistro is ontvoerd. Ook de inrichting doet denken aan een Franse bistro. Alles is verzorgd en bescheiden. Zo ook het eten.

Achter de schermen kookt baas en echtgenoot Leo Callewaert. Hij begon met populaire gerechten, zoals croque-monsieurs en spaghetti. Op vraag van de klandizie is hij meer gastronomisch gaan koken. Leo heeft beide voeten op de grond : hij zoekt het niet in speciale dingen. Gewoon lekker of lekker gewoon, dat is al moeilijk genoeg. Dan denken wij aan in huis gemaakte garnaalkroketten (15 euro), paling in ’t groen, gebakken of in roomsaus (24 euro), côte à l’os met bearnaise (48 euro voor twee) en kalfsnieren in mosterdsaus (23 euro). In het wildseizoen zijn hazenpeper en fazant met witloof populair. Op deze tijdloze gerechten komen mensen van alle leeftijden af. In ’t Apertje ben je al welkom voor één gerecht.

De meeste vaste gasten, en dat zijn er heel wat, kiezen voor het Bistro Menu met keuze (33 euro, 48 euro met wijn). Ook wij namen dit menu. Er kwamen twee verschillende voorgerechten. Een romig Hollands maatje was in huis van de graat gehaald en werd opgediend met prinsessenboontjes en tomaat. Aan de andere kant kwam toast met een royale portie gerookte paling van superieure kwaliteit, met daarbij ontvelde tomaat, kropsla en onnodige witte ui. Volgden twee hoofdgerechten : stoofpot van lamsvlees dat in de mond in draadjes uiteenviel en begeleid werd door krokante groene asperges, erwten, labbonen en een lekkere lamsjus, en aan de andere kant Ierse rib eye van goede kwaliteit met hofmeesterboter en eersteklasfrieten.

De wijnkaart stelde wat teleur, veel flesjes komen uit Bordeaux. Onze keuze ging naar een Château d’Oupia, Les Barons, Minervois 2007 (28 euro), een volle en kruidige rode waaraan niets mis was. IJs met meringue en aardbei sloot deze smakelijke en aangenaam geprijsde maaltijd af.

INFO

BISTRO ‘T APERTJE

DAMSE VAART- ZUID 223

8310 BRUGGE

050 35 00 12

WWW.APERTJE.BE

Non-stop open van 12 tot 22 uur, in de namiddag tearoom. Gesloten op maandag en dinsdag.

DOOR PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content