Solist Dirk Tanghe kookt in zijn miniatuur tafelteatertje Four et Fourchette “en public” aan een groot Agafornuis.

“Cuisine selon l’humeur du patron” staat er waarschuwend op de buitendeur, met daaronder “enkel op reservatie”. Zomaar binnen dwarrelen in het grappige eethuisje Four & Fourchette heeft geen zin, want er is toch geen plaats vrij. In dit allesbehalve alledaagse restaurant, gelegen achter het trampaviljoen van Wenduine, zijn maximum 14 plaatsen en die zijn meestal gereserveerd. Dirk Tanghe richtte het gelijkvloers van zijn woonhuis in als sfeervol eethuisje met rotan fauteuils op een vloer van Marokkaanse tegels. Hij ontvangt zoals hij genodigden privĂ© zou onthalen. Centraal staat een blinkend zwarte Aga-kookkachel. Dit fornuis, dat het denkwerk is van de Zweedse Nobelprijswinnaar Nils Gustaf Dalen en dat sinds zijn ontwerp in 1922 zo goed als onveranderd is gebleven, is het epicentrum van Four & Fourchette. De machtige kachel straalt niet alleen warmte, maar ook knusheid uit. Boven de stoof hangt een leien bord, waarop de bedrijven uit de tafelkomedie met krijt staan vermeld. Dagelijks zijn er twee marktgebonden hoofd- en voorgerechten : daar moeten de bezoekers het mee doen. De rijzige Dirk Tanghe beweegt zich in zijn huiskamerrestaurant niet in kokskostuum maar in verzorgde vrijetijdskleding. Als solist is hij verantwoordelijk voor de volledige gang van zaken : Dirk gaat ’s ochtends naar de markt, doet ’s middags de voorbereidingen en kookt en bedient ’s avonds. Hij schenkt een aperitief uit Gascogne, waarvoor hij koude rode wijn mengt met bramencrème en armagnac. Ondertussen babbelt hij met de bezoekers. Bij het koppige drankje komt meloen met polderham. Dirk snijdt courgette en verandert gerechten van ovenkamer. Alles wordt bereid met de nostalgische Aga : stoofgerechten, pannekoeken, toastjes en koffie. ’s Nachts wordt de permanente warmte in de ovens gebruikt om fonds te trekken. Op de tafels liggen allemaal verschillende bestekken die minimaal een halve eeuw hebben gediend. Als servetten zijn er gestreken keukendoeken. Dirk bereidt een half mini-kreeftje met scampi’s, jonge prei en kreeftesaus als voorgerecht (490 frank). Daarna is er heilbot met schubben van courgette, gewelde botersaus en groenten (550 frank). Om af te sluiten zijn er twee pannekoekjes met stroopsaus (90 frank).

Wat er in het eethuisje Four & Fourchette uit de pot komt, is smakelijk en oprecht. Mensen die vatbaar zijn voor deze originele restaurantformule nemen het eethuisje zoals het is. Zij accepteren de beperkte keuze en blijven er lang plakken omdat het er gezellig is.

Four & Fourchette, Graaf Jansdijk 2, 8420 Wenduine. Tel. (050) 42.82.30. De pan staat op de Aga van donderdag tot en met maandag om 19 uur en tijdens weekends ook om 12 uur. Keuken van 500 tot 1100 frank.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Dirk Tanghe in Four et Fourchette : klein maar fijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content