Het verborgen terras van Le Loup Galant is, zolang de muren niet beginnen te trillen, een geprivilegieerd plekje in het hart van Brussel.

Met adresjes zoals Le Loup Galant kan je de zomerhitte in de grootstad trotseren. Het eethuisje ligt aan de Schuitenkaai of het verlengstuk van de toeristische Brusselse vismarkt, op de grens van Klein-Marokko. Voor de deur bevindt zich een groen parkje, waar Noordafrikaanse families soelaas zoeken in de schaduw van het lover. Helaas is het ook het vuilste parkje van Brussel. Dus ogen dicht en trapje op bij Le Loup Galant. Binnen is er een schemerige, landelijk gedekoreerde eetzaal met twee niveaus. Loop je dwars door het huis dan kom je op de binnenplaats, waar tussen oude bakstenen muren en het 16de-eeuwse achterhuis een intiem en rustig terras verborgen ligt. Volgens een legende hielden kloosterlingen ooit 30 jaar lang een heks in dit achterhuis opgesloten. Uiteindelijk heeft de heks op een warme dag in augustus de cel in brand gestoken. Sindsdien trillen ieder jaar in augustus opnieuw de muren, tot schrik van de bewoners. Om “paniek” te voorkomen is het restaurant in deze periode veiligheidshalve gesloten. Op de vlonders voor het behekste achterhuis staan keurig gedekte tafeltjes met karaffen ijswater om de grootste dorst te lessen. (In Amerikaanse eethuizen is zo’n karaf met koel water standaard, bij ons jammer genoeg voor de klant eerder uitzondering dan regel.) In het rommelige keukentje staat eigenaar Daniel Molmans aan de pannen. Deze Brusselaar werkte naast gereputeerde chefs, zoals Snijkers en Van Düren en was chef-kok van de privéklub Le Cercle des Nations en de restaurants L’Orangeraie en Parc Savoy (beide in Brussel) en Le Dernier Tri (Ohain). Hij weet dus wat koken is en staat bovendien met beide benen op de grond. Daniel Molmans zoekt het niet in gekunstelde bereidingen, maar prezenteert voor scherpe prijzen royale en smakelijke bereidingen, die volgens de regels van de klassieke Franse keuken worden bereid. Trekpleister is het marktmenu van 860 frank, met keuze uit vier voorgerechten en vier hoofdgerechten en kaas of het nagerecht van de dag. Ben je bereid om 140 frank meer te betalen, dan komt er ook nog een karafje eerlijke landwijn bij. Daniel Molmans trekt in zijn vrije dagen door de Franse wijngaarden en komt telkens zwaar beladen thuis. Voor warme dagen zijn er zomerse gerechten, zoals langoustinesalade met pijnboompitten en basilicum (580 frank), scampi’s met meloen en lichte currysaus (420 frank) en een zuiderse bouillabaisse met zes soorten vis, rouillesaus en korstjes stokbrood, opgediend in twee etappes.

Restaurant Le Loup Galant, Schuitenkaai 4, 1000 Brussel. Tel. (02) 219.99.98. Lunch : 450 frank, Marktmenu 860 frank (1000 frank met wijn) en Menu Promenade 1390 frank. Gesloten op zaterdagmiddag, op zondag, en van 1 tot 15 augustus.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Daniel Molmans en zijn vrouw in Le Loup Galant : klassieke Franse keuken in een “behekst” eethuis.

Partner Content