In het palingrestaurant Malpertuus, gelegen aan het toeristische Donkmeer, zorgt Yves De Vos voor een upgrading van de traditionele, Belgische burgerkeuken.

Het Donkmeer is op een na het grootste meer van België en was eens “het toeristisch pronkstuk uit het Land van Dendermonde”. Aanvankelijk waren de oevers een geprivilegieerde plek voor de rijken uit Gent, die eind vorige eeuw met de stoomtrein naar Overmeire-Broeck kwamen. Met de komst van dagjestoeristen vond de ontluistering geleidelijk maar zeker plaats. Wat in het begin van de eeuw werd omschreven als “een van de meest merkwaardige landschappen met een uitzonderlijke fauna en flora”, is nu niet meer dan een permanente kermis. Rietkragen en karekieten, waterlelies, kikkers en bossen verdwenen. In de plaats kwamen aanlegsteigers voor motorbootjes en pedalo’s en ontstond een monokultuur van horeca-uitbatingen met neonverlichting en schreeuwerige kleuren en een asfaltwoestijn van parkings. De grootste aantrekkingskracht van de streek veranderde van ongerept groen in passief palingtoerisme. Om de grote palinghonger te kunnen bevredigen, worden de gladde jongens per tankwagen aangevoerd uit Skandinavië, Frankrijk en Spanje.

Binnen het aanbod van volkse eethuizen, waar het keukenrepertoire vaak beperkt blijft tot een portie paling en gebakken steak met frieten, neemt restaurant Malpertuus een aparte plaats in. Het eethuis was vroeger danszaal en kreeg op het dak een hypermoderne woning uit staal, koper en glas. Malpertuus profileerde zich in de loop der jaren als het “betere palinghuis”. Eerste en laatste klant van het zomerseizoen is traditiegetrouw John Desmedt van het sterrenhuis ’t Oud Konijntje. Deze notoire lekkerbek komt goed ingepakt op het terras aperitieven en verhuist vervolgens naar binnen om terrine van ganzelever met appeltjes, gestoomde kreeft en paling in het groen te eten. In de keuken staat eigenaar Yves De Vos. Hij volgde koksschool, werkte in goed gereputeerde huizen en past de opgedane ervaring toe op de gewone, Belgische burgerkeuken. Yves De Vos trekt ten strijde tegen de vervlakking en vindt het hinderlijk dat tegenwoordig alles klaargemaakt te koop is. In de keuken van Malpertuus wordt zoveel mogelijk eigenhandig gemaakt : aardappelen worden geschild en tot frieten versneden, lamsrug wordt uitgebeend tot koteletjes en een reduktie van wijn, dragonazijn, fijngekneusde peperkorrels, gehakte sjalotjes, tijm, kervel en laurier wordt opgeklopt met eierdooiers en geklaarde boter tot béarnaise. In de aangenaam anakronistische eetzaal die doet denken aan Vlaamse huiskamers uit de jaren ’60, eten overwegend oudere mensen van tijdloze burgergerechten, die zonder overbodige franje of andere prententies worden geprezenteerd. Specialiteiten zijn onder meer : garnaalkroketten (380 frank), met zorg bereide paling (vanaf 620 frank) en rood vlees (vanaf 450 frank). Het Donkmeer wordt hoofdzakelijk in het weekend en op vrije dagen bezocht. Op werkdagen is het er heerlijk kalm.

Restaurant Malpertuus, Donklaan 253, 9290 Berlare. Tel. (09) 367.50.23. Palingmenu 1200 frank, zomermenu 1300 frank. Dinsdag en woensdag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Door kwaliteit en autenticiteit profileerde Yves De Vos zijn Malpertuus als “het betere palinghuis”.

LIVING STONE REISCAFE

Vanuit de vzw Pik-Nik Reisbegeleiding en het grensverleggend koncept Joker Toerisme ontstond het idee van de Living Stone Reiscafés als ontmoetingsplaatsen waar reizigers ervaringen kunnen uitwisselen. Op 17 juni openden Jos Dereymaeker, Piet Descamps en Arlet Wils het eerste Living Stone Reiscafé VIAVIA in Heverlee. In het café klinkt muziek uit de hele wereld, je kan er snuffelen in reistijdschriften en reisliteratuur, Spaanse landwijn en Darjeeling-tee drinken en eten van tapa’s en gerechten uit de internationale volkskeuken. In het najaar opent een tweede Living Stone Reiscafé in Jogyakarta in Indonesië, gevolgd door reiscafés in Zimbabwe en in Zuidoost-Azië.

VIAVIA, Naamsesteenweg 227, 3001 Heverlee. Tel. (016) 40.40.45.

EVEN SCHUDDEN

Wortegem is bekend vanwege zijn vruchtenjenever met natuurlijk bezinksel van toegevoegde suiker en citroen. Via de Wortegemse Butler probeert stoker Albert Kint het jeneververbruik op café weer te stimuleren. De Wortegemse Butler is een glaasje met 4 cl Wortegemse, afgesloten met een deksel. Het glaasje mag je zelf schudden, openen, degusteren en meenemen. Doordat Wortegemse Butler 21,5 % volume alkohol bevat, is er geen vergunning voor sterke drank nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content