Levensgenieters van alle slag treffen elkaar in Herberg Het Vliegende Tapijt waar plezier de dagelijkse saus is.

Er wordt te weinig gelachen, vooral in restaurants. “Het leven is te kort voor al die ernstigheid”, vinden Stefaan François en Yvette Vandyck. Na tien jaar veranderden zij hun bistro Het Genoegen in een vrolijke herberg, waar je terecht kan voor een praatje bij een glaasje aan de ronde toog, of voor een klein of groot hapje aan een van de acht tafeltjes. Niets moet en alles kan, bij wijze van spreken. Stefaan koopt eersteklas ingrediënten en kookt met gevoel en plezier, maar zonder fanatisme. Zo kan hij tussen de soep en het hoofdgerecht ook een glaasje bier meedrinken met de vrienden. De kok heeft een hekel aan vaste patronen en gaat, lachend en met een onverbiddelijk geloof in een betere wereld, door het leven als een ludieke idealist. Stefaan is van vele markten thuis : hij verkocht wijnen, had een platenwinkel en werd in Kortrijk bekend als kroegbaas van de populaire Zinnebloaze. Uit liefhebberij organizeert Stefaan café-optredens met volkszangers en produceert cd’s met bevriende, gerenommeerde “tapijtvliegers”, als Deroll Adams en Waso.

Het Vliegende Tapijt is te vinden aan de weg van Kortrijk naar Moeskroen en is te herkennen aan de façade met pilaren en een verhoogde lijstgevel. Van stempelaar tot architekt, van dagdromer tot burgemeester : iedereen treft elkaar aan de bar bij Yvette. Zij houdt de situatie goed in de hand en voorziet zwetsende zwelgkelen en andere vrolijke toogplakkers ad rem van repliek. Er worden Franse chansons gedraaid, jazz en blues. Voor binnenvallende muzikanten staat de piano klaar. Er is een beknopte spijskaart met een menu dat is samengesteld uit een keuze van 8 voor- en 8 hoofdgerechten, een nagerecht, een halve fles wijn en koffie (995 frank). Voor de à-la-carte-eters zijn er smakelijke bistrogerechten uit de Franse keuken, zoals : bavarois van gerookte paling met waterkerssaus (425 frank), andouillette (varkensworst gevuld met de zachte onderdelen van ingewanden, hals, kop en maag) van de grill met sla en appels (550 frank), schenkel van speenvarken (450 frank), deegwaren met morieljes, shiitake en prei (450 frank) en een onvervalste filet américain samengesteld uit op bestelling gemalen vlees (425 frank). Bij het eten komt meestal een pintje Stella (45 frank) of de uitstekende wijn van het huis (475 frank per fles).

Herberg Het Vliegende Tapijt, Pottelberg 189, 8510 Marke. Tel. (056) 22.27.45. Open van 11 u.30 tot 14 u., en van 17 u.30 tot na middernacht. Maandag gesloten. Verlof van 24 juli tot 15 augustus.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Stefaan François met vrouw en kinderen in “Het Vliegende Tapijt” : levenslustige sfeer en smakelijke gerechten.

Partner Content