Michel Meyers heeft allang iets speciaals met vis.

Om zich in alle rust aan de kookkunst te kunnen wijden,

wisselde de autodidakt het centrum van Brussel in

voor een huiskamerrestaurant in Sint-Pieters-Woluwe.

Hij heeft niet de naam een makkelijk mens te zijn, maar dat is Michel Meyers vergeven, want hij kan koken als de beste. Michel werd in Antwerpen geboren boven de gelagkamer van het Boerinneke, het cafĆ© van zijn ouders. Hij wilde vliegenier worden, maar werd op zijn veertiende als opdienhulpje uit werken gestuurd. Later nestelde hij zich in Leuven in het mini-eethuisje The Sea. Pas toen hij zijn kok buitengooide en zelf begon te koken, werd The Sea het beste visrestaurant van de stad. De autodidakt verhuisde met potten en pannen naar een eethuisje in de buurt van de Brusselse vismarkt. Eetgidsen en gourmets waren een en al lof voor de natuurlijke bereidingen uit de keuken-van-de-zee, die er in l’Ami Michel op tafel kwamen. Maar Michel kreeg het er benauwd van, en verdween holderdebolder naar Biarritz om onder de zon brocante te verkopen. Uit geldnood moest hij terugkomen, maar vond het stadscentrum grimmiger geworden. FaƧades werden vernield, auto’s beschadigd en fatsoenlijke burgers bleven weg. Michel ging zijn klanten achterna en vond bij het Dumonplein in een buitenwijk van Sint-Pieters-Woluwe een huurhuisje. Het gelijkvloers werd met bescheiden middelen ingericht als restaurant. Het interieur met de belle-Ć©poque-poppenhuisstoelen, de retro tafellampjes, de Chinese vaas voor het raam en de zeetaferelen aan de muur, is een allegaartje van stijlen. In dit huiskamerrestaurant met zes tafels klinkt jazzmuziek en bedient Francine Thulie die uit Frankrijk komt, eigenlijk sekretaresse is en voor de rest haar best doet om wat Nederlands te spreken. Michel staat in de keuken, waar de binnenvetter zijn opgekropte emoties aan het fornuis kwijtgeraakt. De chef-kok voelt zich nog steeds beter bij zijn pannen dan aan tafel bij de bezoekers. Michel kookt met gevoel en met verstand en brengt nobele vissen en andere eersteklas ingrediĆ«nten in hun beste hoedanigheid op het bord. Omdat Michel als weinig andere koks de gave heeft om zijn ingrediĆ«nten individueel te laten spreken, kan hij het zich permitteren om zijn bereidingen eenvoudig te houden. Michel brengt maximaal drie smaken bijeen in Ć©Ć©n gerecht en schuwt storende garnituurtjes. De bereidingen zijn kort, zelfs voor de sauzen, wat de verteerbaarheid bevordert. De meeste vissen worden ongezouten gestoomd of ongezouten in de pan gebakken. Alleen de saus wordt met zout gekruid. Favoriet zijn olijfolie, kruiden en zuiderse vruchten. Michel kombineert langoustinestaartjes met zonnige tomatencoulis, geparfumeerd met steranijs (1050 frank), laat versgekookte kreeft in curry-roomsaus vergezeld gaan van perziken en krakende Romeinse sla (650 frank) en verenigt goujonnettes (reepjes) zeetong met pluimvormige (wilde) asperges, krokante zomertruffel en portsabayon (850 frank). Exquise kookkunst kost geld : men moet rekenen op 2000 frank en meer per persoon.

Michel Meyers, 231 Orbanlaan, Sint-Pieters-Woluwe. Tel. (02) 770.41.30. Er is een marktgebonden lunchmenu voor 1375 frank. Zondagavond gesloten.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Michel Meyers en Francine Thulie : gespecializeerd in zo natuurlijk mogelijke,exquise visbereidingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content