In Brasserie de la Gare, de oude stationsbrasserie van St.-Agatha-Berchem, wordt opnieuw smakelijk gegeten. Het vlees voor de américain wordt in huis gemalen.

Een brasserie was oorspronkelijk een Franse biertaverne met Elzasser ambiance, kompleet met zuurkool en hammetjes. Brasserie de la Gare, gelegen tegenover frituur Terminus en het nostalgische station van St.-Agatha-Berchem, verhuurde eertijds kamers aan reizigers en had in de jaren twintig het grootste bierdebiet van Noord-Brussel. Uit die tijd dateren de statige gipsen kolommen en het in de bakstenen gevel gemetselde naambord. Brasserie de la Gare werd onlangs overgenomen door een professioneel trio, bestaande uit Christian Rillaert, echtgenote Jeanine De Brouwer en François Vankueken. Christian begon zijn carrière zo’n tien jaar terug in de schaduw van het Atomium. Hij maakte van taverne Pergola een bedevaartsoord voor américain-liefhebbers en zorgde zo goed voor zijn klanten, dat hij er de bijnaam “pappie” aan overhield. Na de Pergola kwam Les Capucines. Deze druk bezochte brasserie in de nabijgelegen Wandstraat werd echter verpatst om met het geld naar Zuid-Frankrijk te trekken. Maar Jeanine kreeg heimwee en wilde terug naar Brussel. Vennoot François is evenmin een beginner. Hij heeft de realizatie van de populaire Brasserie Max in het nabijgelegen Basilix Shopping Centre op zijn kerfstok. Christian en François zijn oude maten en fantazeerden er al lang over om samen een zaak te beginnen.

Het interieur van de volkse Brasserie de la Gare werd met respekt voor de spiegels, muurbanken, cafémeubels en granieten vloer opgekalefaterd. Het decor van het bruine café werd verrijkt met een Delvaux-achtig fresko van de hand van Thierry Vos, schoonzoon van sterrenkok Pierre Bruneau, en met de spontaan naïeve schilderijen van vader Paul Vankueken, die in het dagelijks leven voorzitter is van de vismarkt. Eten in de Brasserie de la Gare is een Brusselse aangelegenheid, een onderonsje van de “toffe pei’s”. In de keuken staat Jean Bosco Bertrand, de kok die in Les Capucines ook al aan het fornuis stond. Zijn specialiteiten zijn voorlopig eerlijke en eenvoudige bereidingen zoals : kabeljauwmoot (475 frank), in huis gemalen américain met frieten (395 frank) en geroosterde lamsribbetjes (525 frank). Wij aten bladerdeeg met champignons en kip (325 frank), als lekkere hedendaags variant op de klassieke bouché à la reine. Hoofdgerecht was het krachtig smakende vlees van middenrifspier van het rund (onglet – 525 frank). Bij het stevige en smakelijke vlees kwamen gestoofde sjalotten, een gevulde tomaat en een kom vol goede frieten. In de Brasserie de la Gare kan ook gewoon iets gedronken worden.

Brasserie de la Gare, Gentse steenweg 1430, 1080 Brussel. Tel. (02) 469.10.09. De dagschotel komt op 325 frank en de lunch kost 495 frank. Zaterdagmiddag en zondagavond gesloten.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Christian Rillaert en zijn vrouw Jeanine De Brouwer in Brasserie de la Gare : een nieuw elan.

Partner Content