Met Chez Soje realizeerde Solange een levensdroom : ze maakte van een volks wijkcafé een onvervalste Brusselse “bouchon”. Gezelligheid en een ongekunstelde hap zijn er troef.

Solange Vanderzijpen neemt als rasechte Brusselse geen blad voor de mond. Ad rem als zij is, heeft ze voor de meest netelige opmerking een gepaste repliek klaar. In haar eethuisje Chez Soje wordt gelachen en goed gegeten. Want Solange weet wat lekker is : zij maakte immers tien jaar lang deel uit van het kordate damesteam dat in het bekende visrestaurant François bedient. Solange droomde al lang van een eigen eethuisje en greep haar kans toen er in een volkse straat van haar geboortegemeente Jette een oud cafeetje met houten vloer en lambrizeringen leeg kwam te staan. Haar eethuisje moest een Brusselse versie worden van een “bouchon” (typische oude bistro in Lyon, bekend om zijn ambiance en de bereidingen met orgaanvlees). De achterkamer werd als keuken ingericht. Aan het fornuis kwam Christian Vander Heyden. Deze jonge kok werkte in gereputeerde eethuizen zoals La Maison du Seigneur en Claude Dupont. Hij paste zijn repertoire aan en vermeldt nu dagelijks op een leien bord boven de zinc wat de pot schaft. De meeste gerechten zijn evergreens uit de burgerkeuken.

Chez Soje ligt in de Gouden Driehoek van Brussel, de buurt waar zich de hoogste koncentratie sterrenrestaurants bevindt. Bij Soje is het echter drukker dan in de deftige eettempels. Grootmeester Pierre Bruneau (drie Michelinsterren) kwam onlangs in eigen persoon van die suksesformule proeven. De beste kok van het land koos als voorgerecht gebakken eendelever met gekaramelizeerde appeltjes en deed zich vervolgens te goed aan een nostalgische kalfsblanquette. Claire Bruneau koos voor kikkerbilletjes en liet zich daarna verleiden door varkensribbetjes. Op ons bord verschenen malse lamstongetjes in een smakelijke roomvinaigrette (245 frank). Als hoofdgerecht waren er met zorg gebakken en met smaak gekruide kalfsniertjes met keurig groenteassortiment en gebakken aardappeltjes (525 frank). Daarbij kwam een eerlijke Côte du Rhône, die als wijn van de maand voor 695 frank van onder de kurk kwam. De beschikbare wijnen noteert Solange in een oud schoolschrift en wat opgedronken is, wordt doorstreept.

Restaurant Chez Soje, Jettelaan 85, 1090 Jette. Tel. (02) 426.77.54. Gesloten op maandag en dinsdag.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

In “Chez Soje” serveert Solange Vanderzijpen smakelijke “evergreens” uit de burgerkeuken.

Partner Content