In het familierestaurant Oud Sluis staan vader en zoon Herman aan het fornuis. Samen maken ze grensoverschrijdende gastronomie.

Je hoort en leest in Nederland veel lof over restaurant Oud Sluis. Het is te vinden aan de sfeervolle Beestenmarkt in het zeven eeuwen oude Nederlandse vestingstadje Sluis, gelegen in het achterland van Knokke. Ondanks de naambekendheid in het noorden, wordt er vooral aangeschoven door Belgen. Het zijn zonder twijfel de beste klanten, niet alleen omdat de zuiderse lekkerbekken meer besteden, maar vooral ook omdat ze meer genieten. Want eethuis Oud Sluis biedt alles waaraan een gastronoom zijn hart kan ophalen : de gerechten zijn er geraffineerd van smaak en worden bovendien op een heel biezondere manier geprezenteerd. Het culinaire avontuur van Oud Sluis begon 25 jaar geleden, toen Ans en Ronnie Herman het café-restaurant van Ans’ ouders overnamen en er een elegant eethuis van maakten, kompleet met geklimatizeerde wijnkelder achter glas. Culinair vuurwerk verscheen er pas in het bord toen zoon Sergio zich naast vader Ronnie aan het fornuis installeerde. Sergio, inmiddels 25 jaar, studeerde af aan de Brugse koksschool Ter Groene Poorte en ging in de leer bij Nederlandse toprestaurants, zoals Kaatje bij de Sluis (Blokzijl) en De Swaen (Oisterwijk). Thuis in Sluis ontpopte Sergio zich als een opvallend kreatieve kok.

Ons tafelfeest begon met een in verdiepingen geprezenteerd assortiment Zeeuwse platte oesters, die op zes verschillende manieren waren bereid (driemaal warm en driemaal koud, 50 fl.). Het blanke vlees van kabeljauw volgde, opgediend in een lekkere, lichte vleesjus met oude sherryazijn en versierd met gefrituurde plakken peterseliewortel (49 fl.). Om af te sluiten : drie hallucinante nagerechtjes (35 fl.), waarbij een grillig chocoladetaartje met kaneel- en hazelnootmousse onder een krokante karamelkonstruktie op een bord met sausstrepen. Er verscheen ook een quenelle van roomijs, banaan en tijm met versiering van gedroogde banaan, gefrituurde en door gesmolten chocolade gehaalde spagetti en kruimels peperkoek. Het derde nagerecht was een chaud-froid van citrusvruchten met kruidensorbet onder een met goudblad versierd chocoladeraster. Oud Sluis laat proeven en zien dat de keuken in Nederland niet stilstaat.

Restaurant Oud Sluis, Beestenmarkt 2, Sluis, Nederland. tel. (00/31) 1178-61269. Er is een populair ontdekkingsmenu “Vader & Zoon” voor 115 fl. (165 fl. met wijn) en er zijn “Alliance Menu’s” (62.50 fl. en 90 fl.). Eten en drinken à la carte kost gemiddeld 3000 frank. Gesloten : donderdagavond en vrijdag.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Ronnie en Sergio Herman : culinair vuurwerk in het bord.

Partner Content