Restaurant De Barcadère

ligt aan de kade van de garnaalvissers in Zeebrugge. Handgepelde garnalen met verkruimelde aardappel en fumet van de koppen zijn huisspecialiteiten.

Kok Patrick Van Landschoot zoekt het niet in gekompliceerde bereidingen. Deze joviale realist weet immers hoe moeilijk het is om vis of schaaldieren in hun waarde te laten. Patrick Van Landschoot kreeg een goede opleiding in bekende huizen, zoals Hilton, L’Ecailler du Palais Royal en Chez Marius en Provence. Hij weet dus wat koken is. Sinds Patrick samen met Christien Van den Bulke, De Barcadère opende, laat hij zich door niets en niemand meer beïnvloeden : Patrick gaat niet op ontdekkingstocht bij zijn kollega’s en houdt de keukenboeken toe.

De Barcadère heeft een tijdloos interieur dat stijl en klasse heeft door zijn eenvoud. Lambrizeringen en een houten vloer brengen warmte. Christien ontvangt en bedient met ontwapenende spontaniteit : zij slaagt erin om haar bezoekers in een mum van tijd op hun gemak te stellen. Deze voormalige laborante studeerde voor sommelier en kan een wijn feilloos analyzeren. Haar ontdekkingen, zoals een Menetou Salon, domaine de Châtenoy (900 frank) en een Saint Véran, Domaine Lafont (1000 frank), vind je terug op een aangenaam bescheiden wijnkaart. Wij kregen een tafel met uitzicht over de haven. Eerst was er aardappel Barcadère, gevuld met geprakt kruim met bieslook, peterselie en sjalot, afgetopt met grijze garnalen en omringd door een krachtige jus van garnaalkoppen (750 frank). Patrick heeft goede kontakten met de vissers en soms lukt het hem om aan ongepoederde garnalen te geraken. Volgens de wet moeten garnalen voor het veilen met bewaarmiddelen worden bepoederd. De schaaldieren verliezen door deze preventieve behandeling veel van hun kwaliteit. Voor het hoofdgerecht smeerde Patrick de huid van een stuk kabeljauw in met honing, waarna de vis op de velzijde werd gebakken. Het blanke visvlees kwam onder korstig vel in een gekoncentreerde braadjus met tomaat en jonge uitjes op het bord (800 frank). Deze biezonder smakelijke maaltijd werd waardig afgesloten met vederlichte taart Anna Pavlova, gemaakt van koud opgeklopt eiwit, amandels uit de oven en fris, rood fruit.

Restaurant De Barcadère, Tijdokstraat 8, 8380 Zeebrugge. Tel. (050) 54.49.69. Elke vrijdagavond en zondagmiddag is er een bouillabaisse-menu (1950 frank, een halve fles wijn inbegrepen). Zondagavond en maandag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Christien Van den Bulcke en Patrick Van Landschoot van De Barcadère : franjeloze bereidingen waarin de smaak primeert.

DE TAO VAN DE KEUKEN

Volgens oosterse filozofieën beïnvloedt voeding niet alleen onze gezondheid, maar ook ons bewustzijn. Er werden allerlei specifieke voedingsteorieën ontwikkeld, die streven naar een evenwicht tussen het lichaam, de geest en de ziel. De Duitsers Erich Bauer en Uwe Karstädt stelden ruim 100 recepten samen, die oosterse wijsheid en westerse kookkunst met elkaar verenigen. De Tao van de Keuken laat proeven van de mogelijkheden om de taoïstische denkwijze in de keuken toe te passen : van de keuze van de ingrediënten tot de bereiding van de gerechten, van de passende geestesgesteldheid aan het fornuis tot de chakra’s die stimuleren tot een tantristische kookkunst.

De Tao van de Keuken : door juiste voeding tot een hoger bewustzijn, 176 blz., 500 frank.

CULINAIR EERHERSTEL

Het bescheiden eethuisje El Yasmine is ongetwijfeld het beste Noordafrikaanse restaurant van ons land. Azzouri Rachida en Babel Rebah streven naar een culinair eerherstel van de Maghrebijnse keuken. Zij serveren tijdens een waar tafelfestijn autentieke gerechten, bereid volgens recepten die sinds generaties worden overgeleverd van moeder op dochter. De menu’s Les Tables d’Hôtes (850 frank) en Ballade Gourmande Kamia (10 Noordafrikaanse tapa’s voor 600 frank) bieden de mogelijkheid om deze keuken te verkennen. Voor haastige lunchers is er couscous of tagine (250 frank). De bediening is in het Frans.

Restaurant El Yasmine, Steenweg op Elsene 234, 1050 Brussel. Tel. (02) 647.51.81. Woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Partner Content