BLANK GOUD

Het is lente en dat betekent dat er terug inlandse asperges uit de koude grond worden gestoken. In restaurant The Paddock in Keerbergen brengt men, naar jaarlijkse gewoonte, het blanke goud in volle glorie op tafel. Eigenaar Firmin De Vogel trekt dagelijks naar de Hooglandstraat in Werchter om daar asperges te halen die de boer op bestelling steekt. In de keuken wordt de koningin der duisternis verwerkt met kreeft of Schotse zalm. Donderdag en vrijdagavond is het aspergefeest : dan komt er voor 850 frank een halve kilo asperges met champagne-mousseline op het bord.

The Paddock : Raymond Lambertslaan 4, 3140 Keerbergen. Tel. (015) 51.19.34.

GULDEN EIFEESTEN

In Kruishoutem worden de 41ste Gulden Eifeesten gevierd. Het pittoreske volksfeest gaat gepaard met een Mini-Eierworp voor kinderen (Paaszondag om 14 uur) en de Gulden Eistoet (Paasmaandag) met als klapstuk, om 18 uur, de folkloristische Eierworp vanuit de kerktoren op de markt. Bezoekers kunnen zich tussendoor te goed doen aan een Breugeliaans eiermaal.

PAAS PACKAGE

Het luxueuze Conrad Brussels hotel prezenteert van 12 tot en met 18 april een paasarrangement, met twee overnachtingen, buffetontbijt, parking en een pasje dat recht geeft op 50 procent korting in Brusselse musea en gratis vervoer per tram of bus. De prijs bedraagt 10.600 frank voor een kamer met dubbele bezetting en 9300 frank voor een kamer met enkele bezetting.

Conrad Brussels : Louizalaan 71, 1050 Brussel. Tel. (02) 542.48.00.

Luc-Tu-Liem liet het kasteel Lindenbos verbouwen tot de Stad van de Draak.

Zestien jaar geleden meldde Paul Hauman zich aan de poort van het aristokratische kasteel Lindenbos in Aartselaar. Als maître d’hôtel versneed hij in publiek “fazanten in de vlucht”. Met de ene hand prikte hij het gebraden beestje op twee vorken en met het mes in de andere hand werden de borsten en kleine filets in de lucht in plakjes gesneden. Kasteel Lindenbos had stijl en het personeel wist hoe zij hun deftige en rijke klanten in de watten moesten leggen. Dochters en zonen van rijke sinjoren hielden hier hun trouwfeest en menig vergeelde trouwfoto aan de muur of op de schouw, heeft een stukje van het 2,5 hektaren grote kasteelpark als achtergrond. Het Lindenbos verouderde met zijn klanten, want voor de nieuwe generatie lag de drempel te hoog. Sinds de zaak een exotische bestemming kreeg, komen er weer jonge mensen over de vloer. Initiatiefnemer van dit culinaire Chinese pretpark is Luc-Tu-Liem. Zij heeft de gewoonte de zaken radikaal aan te pakken. Dat toonde Luc-Tu-Liem al in de Cité du Dragon in Brussel, waar zij te midden van een oosters beeldenpark en een exotische tuin met waterpartijen een opzienbarend Chinees restaurant deed verrijzen.

Het kasteel in Aartselaar kreeg een door palmbomen omzoomde oprijlaan en over de vijver, waar nu geen karpers maar koi’s zwemmen, kwam een Chinese boogbrug. Binnen werd alles in een oosters kleurtje gezet. Het weelderig lijstwerk kreeg een nieuw laagje goud en tussen het antieke houtwerk van het plafond verschenen met de hand geschilderde draakmotieven. Oude huizen en Chinese restaurants gaan goed samen : de kombinatie schept koloniale sferen. In de keuken werd de oude installatie vervangen door een bataljon wokbranders, frituren voor de krokante kippevleugeltjes, rijstgaarders, een speciale oven voor de gelakte eend en een gigantische dim-sum stomer. Chinese koks bereiden gerechten uit de nieuwe Chinese keuken. “Stilstaan is achteruit gaan, ” zegt Luc-Tu-Liem en samen met de uit Hongkong overgevlogen chefkok ontwikkelde zij een nieuw soort keuken. Voor de minder avontuurlijk ingestelde lieden zijn de voorzichtig gekruide Chinees-Belgische gerechten, zoals zeetong in tomatensaus (780 frank) en lamskoteletten in zoet-zure king tou-saus (650 frank), een hele geruststelling.

Restaurant Cité du Dragon : Domein Lindenbos, Boomsesteenweg 139, 2630 Aartselaar. Tel. (03) 888.09.65. Lunch : 490 frank, openingsmenu’s 815, 995 en 1495 frank.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Luc-Tu-Liem met Paul Hauman (rechts) : de nieuwe Chinese keuken in een exotisch kasteel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content