In het bescheiden eethuisje Mykonos serveert de Newyorkse foodie Lee Better de zonnige bereidingen van haar Griekse echtgenoot Agirios Carananos.

In Mykonos is niet de inrichting belangrijk, wel de kwaliteit van het Griekse eten en de babbel van eigenares Lee Better. Deze warmhartige, Newyorkse foodie van joodse origine is aan haar zesde leven bezig. Lee was binnenhuisarchitekte, designer voor Wrangler jeans, ontwierp porselein in Japan, wist als salesman alles te verkopen wat los en vast stond en was pas begonnen aan een carrière in de diamanthandel, toen zij in de keuken van een Grieks restaurant de man van haar leven ontmoette. Haar “Adonis” keek Lee van achter het fornuis in de ogen en zei tegen zijn baas : “Als ik trouw, dan is het met deze vrouw. ” Negen jaar zijn Agirios Carananos en Lee Better inmiddels getrouwd en nog steeds spreekt Agirios geen woord Engels en Lee geen woord Grieks. Hun eethuisje Mykonos werd met bescheiden middelen opgezet in de buurt van het Berlaymont-gebouw. Het restaurant heeft, zoals de meeste eethuisjes in de wijk, veel te lijden onder de asbestvlucht van zo’n 3000 euro-ambtenaren. Maar Lee Better blijft optimistisch en vindt Brussel nog steeds wonderful.

In de bereidingen van Agirios, die uit Macedonië komt, merk je Turkse invloeden. Hij koopt hele lammeren en bereidt de fijne stukken vlees met feta en erwten in dun filodeeg (460 frank). Gebraden lamskoteletten krijgen van Agirios een saus met merg en metaxa, de donker gekleurde en licht-zoete Griekse eau-de-vie. Voorgeweekte gedroogde, grote tuinbonen worden ’s avonds met witte wijn, citroensap en een mirepoix in een gloeiend hete oven gezet. Het vuur wordt gedoofd en de volgende dag staat er een verrukkelijke yighandes te wachten (180 frank). Er was ook psari-plaki of vis uit de oven, met het stevige vlees van gebraden victoriabaars, fondant gestoofde zuiderse groenten en Turkse rijst met pijnboompitten en delikate gedroogde krentjes van Korinthe (530 frank). Voor de liefhebbers van zoet is er lekkere taart van levende joghurt en honing uit het geboortedorp van Agirios (270 frank). Mykonos brengt een minder gekende Griekse keuken, zonder sirtaki-gedans, maar met smaak.

Mykonos, Archimedestraat 63, 1040 Brussel, tel. (02) 735.17.59. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN CAUDRON

Lee Better en haar “Adonis” bieden in Mykonos minder gekende, maar smakelijke Griekse keuken.

PAASMARKT

Het Internationaal Bakkerijmuseum in Veurne organizeert op 1 en 2 april van 10 tot 18 uur een paasmarkt. Naast paasdekoraties, handgemaakte poppen, bloemenkreaties en kunstwerkjes in suiker, marsepein en chocolade, zullen er eieren en suikerfiguurtjes te zien zijn. Het museum zal ook voor doorlopende bakdemonstraties zorgen, waarbij paashazen en ovenkoeken op de oude manier worden bereid. Voor de kleintjes wordt een paasboerderij ingericht.

Internationaal Bakkerijmuseum W.P. Zuidgasthoeve, Albert I-laan 2, 8630 Veurne. Tel. (058) 31.38.97.

VEGETARISCH

Het vijfde Europese Congres voor Vegetarisme is gepland van 23 tot 28 juli in Bratislava in Slowakije. Het is de eerste keer dat de bijeenkomst plaatsheeft in een voormalig oostblokland. Voor verdere inlichtingen kan men terecht op het sekretariaat van de European Vegetarian Union, Vondelstraat 9A2, 1054 GB Amsterdam, Nederland. Tel. en fax : (00-31) 20/616.91.46.

BIOLABEL

“Biogarantie” is een verpakkingslabel dat de kwaliteit waarborgt van “biologische produkten”. Het kenmerk wordt in België, overeenkomstig de Europese wetgeving, na een reeks strenge keuringen toegekend. Het label vindt men onder meer terug op een hele reeks ontbijtprodukten zoals brood, granen (rijstwafels, muesli), zuivelprodukten uit gekontroleerde veehouderij, alternatieve zuivelprodukten (sojamelk, sojakaas), met natuurlijke suikers van granen en vruchten gezoete smeerpasta’s en allerlei geurige teevariëteiten, cikorei- en/of graandranken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content