Paul De Schutter liet zijn bakkerij over aan zoon Patrick, trok naar bistro ’t Dorp van dochter Brigitte en riep zich uit tot koning van de pepersteaks.

’t Dorp is een gezellige taverne, waar rustig gedronken en verzorgd gegeten wordt. Het decor is dat van een landelijke herberg met eiken balken en koperkleurig gesponste muren. Aan de ingang is een vitrine met mooie taarten en gebak. De uitgestalde misérable en javanaise behoren tot de klassiekers van de enkele huizen verder gelegen patisserie De Schutter. De dorpsbistro is een idee van banketbakker Paul De Schutter, de man die 33 jaar geleden een taartenwinkel aan de Kerkplaats van Wommelgem opende en met zijn zoete baksels een gedegen reputatie wist te verwerven. Deze vakman vond dat de tijd rijp was om het vaandel aan zoon Patrick over te dragen.

Omdat godfather De Schutter niet direkt iemand is die met zijn vingers gaat zitten draaien, installeerde hij zich aan het fornuis in de bistro van dochter Brigitte. Haar restaurant ’t Dorp ligt in de schaduw van de Petrus- & Pauluskerk en had aanvankelijk een tearoom moeten worden. Het liep echter anders. Het gerestaureerde pand sprak zo tot de verbeelding van de mensen, dat men zich uitgebreid aan tafel nestelde en naar maaltijden begon te vragen. Vader De Schutter, die sinds jaar en dag een fervent hobbykok is, zag zijn kans schoon. Hij vond dat het moment was aangebroken om de wereld te laten proeven wie er de beste pepersteak bereidt. Want hij ergert zich al lang aan de belabberde kwaliteit van de pepersteaks die in restaurants worden opgediend. Volgens peper-Paultje moet er zo’n dikke laag gebroken bolletjes rond de steak plakken, dat het vlees de pan niet meer raakt. In bistro ’t Dorp komt alleen inlands vlees op het bord, dat afkomstig is van dieren die natuurlijk opgroeiden. Bij de steak komen prima frieten en een ouderwetse saus van los gekookte braadkorstjes, bruine fond, room en een scheutje cognac. Andere specialiteiten zijn : huisgemaakte ganzelever (495 frank), scampi’s van de chef (395 frank), steak roquefort (595 frank) en gebakken zeetong (595 frank).

William Wouters, van restaurant Carème in Kontich, kreeg als beste sommelier van België 1993 de opdracht om voor ’t Dorp een beknopte wijnkaart met prijsvriendelijke wijnen samen te stellen. Als men een grand cru wil kiezen, moet men afdalen naar de wijnkelder.

Bistro ’t Dorp, Kerkplaats 10, 2160 Wommelgem. Tel. (03) 353.86.87. De keuken is open van 12 tot 22 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO : JAN K. CAUDRON

Vader en dochter De Schutter : de bistrot vroeger en nu.

Partner Content