Hilde Van der Vieren en Mohamed Slassi veranderden een oude koffie-opslagplaats in een restaurant. Table d’Anvers is, tot hun eigen verbazing, helemaal in de mode.

Hilde Van der Vieren is een rasechte Antwerpse. Als dienster in taverne-restaurant Botanica in de volksmond ook wel Het klein Zwitsers huisje genoemd ontmoette zij Mohamed Slassi, die voor dezelfde baas werkte. Heimelijk smeedde het duo plannen om zelf met iets uit te pakken. Na veel zoeken, kwam Table d’Anvers uit de bus. Het eethuis, genoemd naar een sterrenrestaurant in Parijs, is gelegen aan de trendy Vlaamse Kaai en werd ingericht door Isard, de Antwerpse school voor decoratie. Het catchy decor van de gemetamorfoseerde oude koffie-opslagplaats bestaat uit opengetrokken ruimtes waarvan de muren kunstig met visjes en schaal- en schelpdieren zijn beschilderd. Via glas in de gangvloer ziet men resten van de rails die de spoorwagentjes met koffie vanuit het pakhuis naar de kade leidden. In de vier maanden dat Table d’Anvers open is, groeide de bezoekersstroom gestaag. Nu mag je van geluk spreken als er meteen plaats is. Table d’Anvers heeft namelijk sfeer, bovendien is de kwaliteit van het eten redelijk en zijn de prijzen verteerbaar. Omdat Antwerpen een wereldstad is, wilden Hilde en Mohamed aanvankelijk een spijskaart met grensoverschrijdende bereidingen. Maar de toeloop werd zo groot dat de keukenbrigade tijd te kort komt om nieuwe wereldschotels te creëren. Table d’Anvers doet het daarom met een beknopte vaste kaart met traditionele gerechten en een leien bord met een keuze uit marktgebonden suggesties. Af en toe is er ook keuze uit de wereldkeuken. Chef-kok is Jürgen Pauwels. Hij werkte onder meer in de eethuizen Matelote, Hungry Henrietta en Façade en komt op voor een gezonde keuken met veel groenten en verse kruiden en niet te veel room en boter. Populair is de salade Med, samengesteld uit een assortiment salades, pecorino- en fetakaas, inktvis en kippenboutjes (280 fr. klein, 475 fr. groot). Maar ook de oosterse scampisalade met curry- en gembersaus (545 frank), burritos (vegetarisch 195 fr., en chique met kip 195 fr.), de lamscarré met knoflook en groenten (565 fr.) en de tarte tatin (180 fr.) oogsten veel succes. Er is een bescheiden wereldwijnkaart met lichtgeprijsde wijnen uit Chili, Australië, Spanje en Italië. Huiswijnen zijn een witte chardonnay en een rode merlot uit Frankrijk (460 fr.). Wij proefden van bonte salade ?Petit Duc” samengesteld uit rauwe andijvie, met tandoori-kruiden behandelde kippenboutjes en beetgaar gekookte groenten in ruime hoeveelheid (210 fr.). Het hoofdgerecht bestond uit met prei en paprika gevulde bout van parelhoen met champignonroomsaus, royaal groenteboeket en bros gefrituurde aardappelkoekjes (495 fr.). Deze actuele maaltijd werd afgesloten met dame blanche van industrieel ijs met saus van gesmolten chocolade, kaneel, room en honing (160 fr.).

Table d’Anvers, Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen. tel. (03) 248.51.51. Open op weekdagen van 12 u. tot 14 u.30 en van 18 tot 23 u. In het weekend van 18 tot 23 u. Woensdag gesloten.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Hilde Van der Vieren en Mohamed Slassi : trendy sfeer, met actuele gerechten in een apart decor.

Partner Content