In het Thaise restaurant The Blue Elephant veroorzaakt de “andere brunch” opstoppingen bij de voor- en nagerechten.

Een goede brunch is opulent, zoals een buffet waarvan men naar hartelust kan eten. Hoe uitgebreider de keuze, hoe gelukzaliger is de aanvang van de dag.

Karl Steppé van het Brusselse restaurant The Blue Elephant vroeg zijn koks om voor de brunch en public in de eetzaal te koken. Sindsdien wordt er zondags geduldig, met een bordje in de hand, aangeschoven langs een lange rij Thaise koks. Je praat met onbekenden voor en achter je, terwijl je semi-achteloos de snel slinkende toren reuzengarnalen in de gaten houdt. Het parfum van mannen, die die morgen in de badkamer geen maat konden houden met de after-shave, wordt overtroffen door de bedwelmende geuren van phakchii (koriander), bai horapa (Thaise basilicum), kapi (garnalenpasta), khing (gember), krathiam (knoflook), makhaam (gezuiverde tamarinde) en manao (gember). Eerst is er noedelsoep, het Thaise ontbijt bij uitstek. Die soep wordt op het moment zelf gemaakt door groenten, vis en vleesballetjes in kleine porties in bouillon te koken.

De toeloop is massaal. Onder normale omstandigheden zorgt dit niet voor “opstoppingen”, want The Blue Elephant is immers het meest geraffineerde Thaise eethuis van ons land en het moederhuis van klasse-vestigingen in Londen, Parijs en Kopenhagen. Vandaar dat het Brusselse restaurant reeds jaren gewend is aan hordes tafelavonturiers, die zich keurig verspreiden over de verschillende niveaus en over de tussen plantenpracht en oosterse opsmuk verborgen tafels. Maar gezellig en romantisch dineren of souperen, is iets anders dan brunchen. Zeker wanneer de mensen zelf mogen opscheppen, want dan komt de hebzucht boven. Die begerigheid heeft tot gevolg dat men in zijn gulzigheid zo veel eet van de ter plekke klaargemaakte voorgerechten (verrukkelijke Thaise poffertjes van kokosflan en garnalen, bijvoorbeeld), dat men geen plaats meer heeft voor de hoofdgerechten. De meeste mensen lanceren dan maar meteen een aanval op het exotische fruit en de Thaise zoetigheden van kokosmelk, kandijsuiker, tapioca en jasmijn.

Blue Elephant, Waterloosesteenweg 1120 in 1180 Brussel. Reservaties : (02) 374.49.62. De zondagse brunch heeft plaats van 12 tot 15 uur, kost 950 frank per persoon. Voor kinderen tussen 5 en 12 jaar wordt 80 frank per jaar van hun leeftijd gerekend.

PIETER VAN DOVEREN

Brunchen in The Blue Elephant : geduldig aanschuiven langs een rij Thaise koks.

Partner Content