Paul Van Os maakte van een stemmingsvol oud stapelhuis in de Antwerpse havenbuurt ’t Eilandje a place to be : Arico Blue.

Horeca-ondernemers zijn er meestal als de kippen bij wanneer een buurt toekomstperspectieven heeft. Het Antwerps Eilandje werd opgekocht door bouwpromotoren en als zij maar lang genoeg rondbazuinen dat deze oude havenbuurt alles heeft om het nieuwe uitgaanscentrum te worden, dan komen de restaurants, de eters, de kunstgaleries en -minnaars vanzelf en gaan de prijzen van het vastgoed de hoogte in. Wat tien jaar geleden op de Vlaamse Kaai gebeurde, herhaalt zich nu op de kades en aan de dokken van ’t Eilandje. Van de nieuwkomers is Arico Blue het succesnummer. Het verrassende eethuis ligt verborgen achter kunstgalerie Art Forum. Eerst is er een doorgang, dan is er een overdekte koer met toog en een tussenverdieping, en vervolgens is er het achterhuis. Dit eeuwenoud stapelhuis werd met smaak en respect voor het verleden heringericht. Achter op het gelijkvloers ligt de glanzend stalen keuken, waar de koks en public kokkerellen. De doorgang naar de stoffige kelder werd met glas bedekt en een fraaie, ijzeren goederenlift verbindt de twee bovenliggende verdiepingen met de begane grond. Moderne kunst contrasteert aangenaam met de charmes van dit romantische pakhuis. Paul Van Os heeft de leiding. Hij deed ervaring op in een broodjeszaak en engageerde de Italiaan Pino als chef-kok. Zijn specialiteiten zijn bereidingen met deegwaren, scampi’s met looksaus (495 fr.) en ossenhaas Darville (705 fr.). Wij kwamen ’s avonds, werden onthaald door popmuziek en een meezingende jongeman in brasseriekostuum. Ons tafeltje bevond zich op de schemerige eerste verdieping en een leien bord vermeldde het dagrepertoire van de keuken. Voor de lunch is er een aparte kaart met hapjes voor kleine prijzen. De keuze viel op scampi’s en even later verscheen een groot, met kruiden bepoederd bord met vier gebakken scampi’s en een wilde salade van knolselder, blauwe bessen, peren, luzernescheuten en currymayonaise (450 fr.). Aan de andere kant van de tafel verscheen gegratineerde geitenkaas met honing en rauwkost (425 fr.). ?Ja, de borden zijn warm?, zei de snelle ober even later meewarig nadat we onze handen hadden verbrand aan het bord waarop het hoofdgerecht lag. De bereiding was op het leien bord geafficheerd als ?lasagne van zeewolf met tomaten? (665 fr.), maar in plaats van met tomaten was de zeewolf afgedekt met plakjes zwartgeblakerde aubergine. Als garnituur kwamen repen wortel, voor een tweede keer luzernescheuten en, tot onze grote verwondering, een lege kop van een grote garnaal. Aan de andere kant van de tafel kwam ossenhaas met pepersaus en frieten en dat gerecht was, op enkele harde, bittere Chinese paddestoelen na, naar behoren klaargemaakt (705 fr.).

Arico Blue : Nassaustraat 15, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 232.91.87. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. In de weekends best reserveren. Huiswijn 495 fr., wijnsuggestie Lalande-de-Pomerol, Grand Cru, chât. Garraud 1994 (995 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content