Koen en Anneke Van Reeth staken hun Keizershof in het nieuw. Het oude gebouw werd verlucht met open ruimtes en het menu werd gemoderniseerd.

Na achttien jaar een drukbezochte taverne met degelijke dagschotels te hebben uitgebaat, vonden Koen en Anneke Van Reeth (op de foto met hun keukenploeg) het welletjes. Vooral Koen was toe aan iets nieuws, en vroeg architect Eddy François om raad. Die adviseerde om de zaken grondig aan te pakken en te beginnen met de aankoop van het pand. Dat gebeurde, waarna het middeleeuwse gebouw werd gestript en opengetrokken. ?Schande?, zeggen heel wat van de vaste klanten van vroeger, maar ze komen terug, en mét hen veel nieuwe gezichten. Want brasserie Keizershof beantwoordt aan actuele behoeftes, zoals communicatie doorheen ruimtes op verschillende niveaus, wat zorgt voor een gezellige va-et-vient. Bij de uitzuiveringsoperatie werden meer dan 70 containers gevuld met materiaal dat door de tijden heen op de bestaande structuur was aangebracht. Gelukkig gebeurde het ontmantelen van het oude huis met behoud van historische elementen, die nu, in de sobere, open ruimtes, optimaal tot hun recht komen. De kale muren die overbleven, werden behandeld met een oude verftechniek op basis van kaasstof (caseïne) en als men volgens Eddy François ?goed luistert…, ruikt men de middeleeuwen?. Het nieuwe Keizershof bestaat uit een voorhuis, waar warm licht van achter olmen lambriseringen straalt, een centraal gelegen, roodbruin geschilderde schacht met glazen dak, een achterhuis met Andrea Branzi-verlichting en neomiddeleeuwse servieskast (die zoals een maliënkolder uit metalen ringetjes werd samengesteld), en een binnentuin. Omdat de cultuur van het buiten eten in de lift zit, werd daar uit blauwsteen, bamboe en gegalvaniseerd staal een verwarmd terras gecreëerd, dat bij ongunstig weer automatisch wordt beschermd door uitrolbare doeken. Iedere ruimte heeft zijn eigen doorkijkjes. Zo is de kelderkeuken via de doorgang en het raam achter de bar zichtbaar. De koks lopen erbij in zwart-wit geblokte keukenbroeken en dragen rode baretten : koken is een onderdeel van de ambiance. Keukenchef is Gunther Van Der Biest. Hij verdiende zijn sporen in Gentse brasserieën, zoals Flore en Pakhuis, en zweert bij verse ingrediënten en eerlijke smaken. Gunther stelde een spijskaart samen met gevarieerde kleine en grote hapjes. Gerechten die reeds 18 jaar specialiteit zijn, bleven op de kaart, zoals stoverij met frieten (420 fr.) en een studentikoze reuzenspaghetti bolognaise (340 fr.). Wij werden bediend door vriendelijke jongelui en proefden van goed op smaak gebrachte salade van Gandaham, asperges, vijgen en champignons (380 fr.) en een flink stuk runderribstuk met smakelijke bearnaise en frieten (1300 fr. voor twee). De dorst werd gelest met de correcte huiswijn (90 fr. per glas).

Café-restaurant-brasserie en tea-room Keizershof : Vrijdagmarkt 47, 9000 Gent. Tel. (09) 223.44.46. Dagelijks open van 11 tot 23 u.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content