Feestregisseurs Jean-Pierre Mels en Daniel Zombek presenteren Les Bacchanales : een eetgelegenheid met een bont interieur waar Gaudi en Dali zich zouden thuisgevoeld hebben.

Jean-Pierre Mels is een veteraan uit het Brusselse danstheater Mirano die, evenals zijn partner Daniel Zombek (rechts op de foto), uitstekend op de hoogte is van het Brusselse nachtleven. Aan de gedeeltelijk verloederde Leuvense steenweg, op enkele danspasjes van de Mirano, vond het duo het verlaten huis van een dolle aannemer. Onder leiding van de Italiaan Aldo Gigli werkten afgevaardigden uit verschillende ?gildes? een jaar lang samen om Les Bacchanales te creëren. Het resultaat is opzienbarend en zou Antonio Gaudi en Salvator Dali zeker behaagd hebben. Grillig gevormde smeedijzeren balustrades, polychrome mozaïeken van recuperatiemarmer, overdadige muur- en plafondschilderingen met trompe-l’oeil tuin- en kustscènes en door de wolken vliegende engelen, en speelse experimenten met structuur en licht, maken van Les Bacchanales een vermakelijke kitschtempel. Om dit schoons te realiseren, werden sponsors aangesproken : een drankengigant en de koffieleverancier betaalden mee om de verbouwingswerken af te maken en het personeel werd gekleed door Anvers.

Het restaurant gaat verscholen achter een met houten schotten dichtgetimmerde façade, die van buiten een wat louche indruk maakt. Achter de deur bots je op de met goudblad beklede bar waar je welkom bent voor een glaasje. Aan de muur hangt een kast, gevuld met een selectie betere wijnen die per glas beschikbaar zijn. Via de arcades en de overtrokken gang kom je in het opengebroken achterhuis. Daar kan je kiezen tussen een tafel boven en beneden. Alle ruimtes zijn met muziek gevuld. Specialiteiten van de Franstalige spijskaart zijn : salades, ganzenleverterrine (540 fr.), miniboudins van zwezerik en morieljen (320 fr.) en grillades van de steengrill. De sausen en de begeleiding van vlees, vis en gevogelte kiest men afzonderlijk. Wij proefden van : een smakelijke taart met roquefort en tomaten (160 fr.), van een royale en verzorgde vegetarische salade, waarbij een kruidige vinaigrette niet had misstaan (180 fr.), zes gamba’s van de grill met tomatensalade (480 fr.) en aan spies bereide stukken rund-, lams-, varkens- en kippenvlees (380 fr.) met een bordje gestoomde groenten (100 fr.) en een flinke portie gratin dauphinois (90 fr.). Wij betaalden 1400 fr. voor twee (zonder drank) en gingen opgewekt terug de straat op.

Les Bacchanales : Leuvense steenweg 62, 1210 Brussel. Tel. (02) 218.14.44. Wijnsuggesties voor warme dagen : Alycaster, Provence rood 730 fr., licht parelende Lambrusco, Italië rood (480 fr.) en de huiswijn uit de Côte de Beaune (375 fr.). Het restaurant wordt vooral ’s avonds door een gemengd publiek bezocht. Zondag, maandag- en dinsdagavond gesloten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content