Moeder Marie-Louise Borremans opende met haar zoon Dany in Brussel Les Jardins de Bagatelle : een restaurant dat charmeert door het exotisch decor en de zonnige wereldkeuken.

Les Jardins de Bagatelle ligt verscholen in een achterafstraatje dat uitgeeft op de steenweg naar Elsene. Daar, in het oude huis van een wijnkoopman, bouwden Marie-Louise Borremans en haar zoon Dany Neuret een wonderbaarlijk eethuis. Hun Jardins de Bagatelle verrast en charmeert door de amusante inrichting en een originele spijskaart, die zonnige bereidingen uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en de Antillen bijeenbrengt. Moeder en zoon kwamen uit het voormalige Zaïre en hebben samen met een Tibetaanse monnik het huis op een feestelijke en exotische manier ingericht. Geglazuurde muurtegels afgezet met rode en goudkleurige schilderingen, pluche gordijnen en objecten die met het hart zijn gekocht, zoals kitscherige spiegels met schelpenlijsten en grappige Spaanse stoelen bekleed met synthetische luipaardhuid, geven het geheel een theatraal tintje. Marie-Louise bedient het fornuis en kookt alleen gerechten waar zij van houdt. Het zijn bereidingen die zij eertijds in Afrika voor de familie maakte. Haar culturele keuken is de keuken van het geduld en van tradities, met authentieke smaken en subtiele kruiding. Wij bezochten het restaurant op een rustige doordeweekse avond, moesten even wennen aan de muffe lucht die wel meer in oude huizen hangt, en werden door hoffelijke Dany aan een feestelijk gedekt tafeltje geïnstalleerd. Als voorgerecht kwamen vegetarische mo-mo uit Tibet (een soort ravioli) opgediend met frisse muntyoghurt en Indiase samosa met zoetzure saus (280 fr.). Ook was er een pannetje met scampi’s in lichtgesuikerde kokoscrème (480 fr.). Hoofdgerechten waren kosa-kosa of op houtskool bereide grote, Centraal-Afrikaanse zoetwatergamba’s, kunstig opgediend met paprika en pili-pili (540 fr.) en kip yassa uit Senegal in saus van gestoofde uien en limoen met saka-saka (gestampt maniokblad), bakbanaan en saffraanrijst (535 fr.). Van de wereldwijnkaart kozen wij een Zuid-Afrikaanse Cabernet Shiraz Franc ’94 van Thomas Mitchell. Deze fris-fruitige rode wijn paste perfect bij de kruidige gerechten en wist in de mond (en in de portemonnee) te charmeren (700 fr.).

Les Jardins de Bagatelle heeft zijn aanhangers onder de kosmopolitische bevolking die Brussel als thuishaven koos en onder oud-kolonialen die hun nostalgie voeden met kip à la moambe (590 fr.) en liboké (640 fr.). Voor warme dagen is er een ommuurd terras, waar men zich ver van de stad waant.

Restaurant-traiteur Les Jardins de Bagatelle : Herderstraat 17, 1050 Brussel. Tel. (02) 512.12.76. Voiturier beschikbaar. Banketzaal tot 180 personen. Organisatie van thema-avonden. Wijnsuggesties : Blauwklippen Stellenbosch, Chardonnay, Zuid-Afrika (680 fr.), Mitchelton Reserve Victoria, Shiraz, Australië (1250 fr.) en Domaine Oriental Maule Valley, Merlot Clos Centinaire, Chili (730 fr.). Maandag- en zaterdagmiddag en zondag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content