In Pasta & Basta serveren Christoph Defever en Ann Dockxs deegwaren die door de vriendelijke prijzen en de royale porties niet alleen bij studenten in de smaak vallen.

Had Jezus ’t geweten, dan had hij zijn avondmaal bij Pasta & Basta gegeten?, luidt de spreuk van de week, waarmee de auteur een gratis bord spaghetti bolognese binnenhaalde. Elke week hangt er aan de muur een andere kernachtige pasta-uitspraak. Het verwondert Christoph Defever telkens weer hoe inventief de pasta-adepten zijn, maar veel tijd om over de spreuken te mediteren heeft hij niet. Door de dagelijkse toeloop moet hij zich de benen van onder het lijf lopen. Christoph werkte in de horeca voor vele bazen en kent het klappen van de zweep. In een kotbuurt buiten het stadscentrum en niet ver van de ring werd een huisje gevonden. Het gelijkvloers en de eerste verdieping werden eigenhandig in warme, aardse kleuren gesponst en voorzien van plankenvloeren, kleine tafeltjes en keukenstoelen. Van een vijftal verschillende soorten deegwaren werden een veertigtal pastabereidingen afgeleid. Daarbij kwamen Franse maaltijdsalades. Al snel bleek dat de vriendelijk geprijsde reuzenporties niet alleen in de smaak vielen bij studenten. Succesnummers zijn : salade met warme geitenkaas en honing (295 fr.), salade met gebakken kippenlevers (295 fr.), pasta scampi van de chef (395 fr.), pasta met spek, champignons, knoflook en tomaten (255 fr.), trio van lasagne (375 fr.), vegetarische bereidingen met deegwaren (275 fr.) en in huis bereide tiramisu (145 fr.). Op ons tafeltje kwam katersla of goed gekruide salade met tomaat, ui, appel, gebakken spekjes en broodkorstjes (285 fr.) en een smakelijke Griekse sla, samengesteld uit salade, tomaat, ui, komkommer, paprika, olijven en feta (280 fr.). Hoofdgerechten waren een nostalgisch ogende macaroni met ham en kaas van onder de grill (255 fr.) en spaghetti met doorsmakende pesto-van-het-huis op basis van peterselie, basilicum, pijnboompitten, veel knoflook en een scheutje room (260 fr.). Deegwaren en pesto : je kan er van blijven eten ! Het glas werd gevuld met een rode château Ventouse, Bordeaux 1993, een wijn die charmeerde door zijn ietwat brute oprechtheid (480 fr). Om af te sluiten was er appeltaart met vers fruit en coulis. De geproefde gerechten waren samengesteld uit met zorg bereide ingrediënten van goede kwaliteit en werden gepresenteerd in kleurige, elegante borden. Bij de lichtverteerbare rekening kwam een vingerhoedje amaretto.

Pasta & Basta : restaurant-traiteur, Tiensestraat 188, 3000 Leuven. Tel. (016) 29.00.59. Open van 12 tot 14 u.30 en van 18 tot 23 u., ’s zondags gesloten. Op warme dagen gaat het tuinterras open.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content