In het sfeervolle avondrestaurant Ragueneau is advocaat Jean-Pierre Verlegh chef-kok. Aan zijn zijde staat Liliane De Ridder.

Ragueneau, genoemd naar de pasteibakker van Cyrano de Bergerac, is te vinden in de statige Antwerpse buurt Klein Parijs. Het restaurant gaat schuil achter een art-nouveau-façade met krullen uit rode den. In de voormalige L’ Epicerie du Cirque vormen twee deuren met glas een sas, dat op gure dagen de koude buitenhoudt. Binnen wordt stemmingsvol gesoupeerd bij het flakkerende licht van potkaarsjes. Ragueneau heeft twee in elkaar overlopende eetzaaltjes, de een met roodgeverfd geornamenteerd plafond en de ander met een stoffen gewelf waarin kubusvormige hemellichamen zweven. In het achtervertrek is de ingang naar de keuken gebarricadeerd door een met lampions behangen toog en is de muur op volkse manier beschilderd door de Zuid-Afrikaan Philippe Badenhorst. Het meditatieve gezang van Enya vult de ruimtes en past bij de rustige dertigers die de stoelen innemen. Liliane De Ridder stond die avond aan het fornuis. Zij creëerde Ragueneau met een vriendin, die later plaats ruimde voor Jean-Pierre Verlegh. Deze advocaat met twintig jaar balie-ervaring geraakte verslingerd op de kookkunst en volgde kooklessen aan de avondschool. Nu kokkerelt hij als een professioneel en is ook culinair redacteur voor diverse publicaties. De recepten van de bondige spijskaart en de dagsuggesties zijn door hem op punt gesteld. Bestsellers zijn : tartaar van verse zalm met mierikswortelsaus (295 fr.) en lendenribstuk (300 g) met rodewijnsaus (650 fr.). Aanraders van de wijnkaart zijn : Sauvignon Fonculieu ’95 uit de Pays d’Oc als witte huiswijn (420 fr.), Domaine Alary Daniel et Denis ’95 uit de Pays de la Principauté d’Orange als rode huiswijn (420 fr.), en een veel duurdere Château Fleur Cardinale ’93, St. Emilion Grand Cru (990 fr.). Onze keuze viel op een salade met tomaat, witloof, veldsla, in linten gesneden groenten, spekjes, appel, overgoten met een romige vinaigrette met zachte aceto balsamico (245 fr.). Aan de andere kant kwam een bereiding met scampi’s in pikante kokoscurry met limoensaus (340 fr.). Beide voorgerechten waren verzorgd en vielen in de smaak. Als hoofdgerecht was er lamsvlees, dat met rozemarijn was gebraden en dat geserveerd werd met diverse groenten en een kommetje gebakken aardappels (550 fr.). Ook was er Maleise curry van kalkoen met groenten, een bol rijst en een saus, die beter smaakte dan ze oogde (525 fr.). Het glas werd gevuld met wijn van Château Saint-Genès, een onberispelijke Premières Côtes de Blaye uit 1994 (570 fr.) en als afsluiting van deze sfeervolle en met toewijding bereide maaltijd verscheen feestelijk gepresenteerde citroentaart (195 fr.).

Restaurant Ragueneau : Leopold De Waelstraat 7, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 238.05.71. Dagelijks open vanaf 18 u., maandag gesloten. Geen kredietkaarten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Partner Content