Eva Deroo maakt haar comeback met de hedendaagse brasserie Blink, waar ze eerlijke gerechten serveert in royale porties.

Brasserie Blink bevindt zich op een balworp van het Atomium in een volkse straat in de dorpskern van Strombeek. De recentelijk geopende eetgelegenheid heeft een verbouwd rijtjeshuis als onderkomen en is aan de buitenkant te herkennen aan de met plaatstaal beklede façade. Binnen is het schemerig, wat maakt dat Blink er overdag vanaf de straat als een donker hol uitziet. Durf je toch over de drempel te gaan, dan ontmoet je een niet onaangenaam en smetteloos proper interieur. Op de plankenvloer, te midden van met lijstwerk afgezette, terracottakleurige muren, staan kleine tafeltjes met papieren onderleggers en stoelen gekleed in tot de grond reikende streepjesjaponnen. Eva Deroo creëerde Blink zelf en bepaalt de dagelijkse gang van zaken. Zij weet van wanten : dat heeft zij vroeger in een naburig ijssalon bewezen. Om haar kinderen op te voeden, deed zij de ijsparlour van de hand. Maar nu haar kroost op eigen benen staat, maakt zij haar comeback. Eva gaf het oude huis van een slotenmaker een apart cachet door de gevel met donker plaatstaal te laten bekleden. Blink zou geen Blink heten als metaal niet het overal terugkerend materiaal was : niet alleen de gevelbekleding, ook het barmeubel en de draaitrap zijn van ijzer. Door op het gelijkvloers een plafond te laten wegnemen, ontstond een open ruimte waarin een commandobrug kwam. Die loopbrug verbindt de twee eetzaaltjes van de eerste verdieping. In de hoge ruimte hangt een afbeelding van een op stof geschilderde Eiffeltoren. Het doek is een oud decorstuk uit de KVS. Om in de zomer prettig buiten te eten, werd de tuin verhoogd en werd in het verlengde van het gelijkvoers een zomerterras aangelegd. Kok van dienst is Frederic Broothaerts. Hij werd opgeleid in grote hotels en presenteert een beknopte spijskaart met enkele dagsuggesties. Zijn bereidingen zijn hedendaags met à la minute gedraaide sausen. Voltreffers zijn onder meer : carpaccio van vis of vlees (vanaf 270 fr.), garnaalkroketten (320 fr.), zeetong met verse pistaches (680 fr.) en zalm met brikdeeg (595 fr.). De in T-shirt geklede ober met geschoren schedel en baardje bracht ons een mooi opgemaakte vormsalade in maaltijdportie met witloof, appel, garnalen en bieslook (385 fr.) en met honing geroosterde geitenkaas op toast met slamengeling en pijnpitten (280 fr.). Alle ingrediënten waren van onberispelijke kwaliteit. Hoofdgerechten waren lasagne van zalm onder al dente deegdeksel (545 fr.) en, als specialiteit van het huis, onglet (430 fr.). Het smakelijke, vaste vlees van een met zorg gebakken en in plakken gesneden runderziel was bedekt met een laag in rode wijn gestoofde sjalotten en kwam aan tafel met verzorgde groentegarnituur en eersteklas frieten (430 fr.). De rekening kregen wij gepresenteerd in een metalen ?blinkdoosje? (schoensmeerblikje). Wij gingen tevreden naar buiten.

Brasserie Blink : Sint-Amandsstraat 52, 1853 Strombeek-Bever. Tel. (02) 267.37.67. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Lunch met soep en hoofdgerecht 340 fr.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content