Daniël Pieters oogstte zoveel succes met zijn ambachtelijk bereide advocaat dat hij de brui gaf aan zijn job bij de gemeente en begon met een handeltje : Den Ouden Advokaat.

Daniël Pieters wilde kok worden, maar daar waren zijn ouders het niet mee eens. Hij kreeg een opleiding als monitor lichamelijke opvoeding en werd ambtenaar bij de gemeente. Zijn vrije uurtjes wijdde hij aan de kookkunst. Op de duur kokkerelde hij zo goed dat vrienden hem vroegen als gastkok. Advocaat was het eerste alcoholische drankje dat hij proefde : hij was tien jaar toen hij op een feestelijke dag van moeder een borrelglaasje voleierlikeur kreeg. Het was heerlijk. Moeder maakte zelf haar advocaat volgens een oud familierecept. Omdat Daniël al vroeg een echte pottenkijker was, hielp hij mee bij de bereiding. Enkele jaren geleden, tijdens een ambachtelijk weekend in het Waasland, liet hij de advocaat proeven. De in uitgewassen confituurpotjes uitgestalde eierlikeur was na een uur uitverkocht. De mensen kwamen naderhand tot aan de deur om nieuwe te halen. Omdat bij de belangstellenden ook winkeliers waren, heeft Daniël (op de foto met zijn vrouw) geïnvesteerd in een bescheiden werkplaats. Na een maand draaide de negotie zo goed dat hij zijn job bij de gemeente opgaf. Advocaat bereidt men traditioneel door dooiers en suiker constant te roeren en ondertussen een fijn straaltje sterke drank, bij voorkeur brandewijn, toe te voegen. Dan gaat de bak in een bain-marie met water dat heter is dan 60C, en klopt men deeierlikeur tot pudding. Omdat het aroma van eierlikeur zacht is, kan men andere smaken, zoals chocolade, koffie, kaneel en hazelnoten toevoegen. Daniël Pieters gebruikt verse eitjes en alcohol van 97, zodat de advocaat zonder bewaarmiddelen minstens vier jaar goed blijft. Volgens Daniël moet goede advocaat zelfs rijpen : hoe ouder, hoe stijver de pudding en hoe fijner de aroma’s. Naar de oorsprong van de naam advocaat kan men alleen gissen. In Nederland verwijst men naar de Antilliaanse eilanden waar de kolonialen een drank dronken van avocadomousse vermengd met alcohol. Later maakte men in Nederland iets dergelijks en gebruikte men voor de kleureierdooiers. Meer plausibel lijkt de herkomstverklaring waarin men verwijst naar het Latijnse woord advocare dat ?oproepen? of ?tot zich roepen? betekent, en uitlegt waarom de drank bij geboortes wordt geschonken. Zodra het kind geboren was, klutste men eieren en alcoholische drank als versterkertje voor de kraamvrouw en misschien ook voor de uitgeputte moeder. Volgens weer andere bronnen gaat degene die advocaat nuttigt, praten met de flux de bouche van een advocaat. Feit is dat vooral oudere dames die een glaasje advocaat uitlepelen, graag beginnen te kletsen. Advocaat smaakt goed bij chocolade, cake, vers fruit, ijs en pannenkoeken.

Den Ouden Advokaat : Ettingstraat 24, 9170 Sint-Pauwels. Tel. (03) 777.74.88.Een klein potje (40 cc) kost 50 fr., een grote (210 cc) 200 fr..

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content