Diskjockey Diane Pycke koos met Mineral een heel nieuwe koers. In haar retro huiskamerrestaurant serveert ze gerechten en wijnen van over de hele wereld.

Het hinderde Diane Pycke dat er in Gent niet veel keuze was als je ’s avonds laat nog iets wil eten. Daarom opende zij het restaurant Mineral. Ervaring had zij niet, geïnteresseerd in eten was zij wel. Mineral blijft open tot middernacht en het is er meestal druk tot in de late uren. In de keuken wisselen de Zuidafrikaan Johan Humann (afkomstig uit het vroegere Bonthuys) en de Belg Christophe Goeteyn (voorheen bij Flor) elkaar af. Het koksduo kookt kreatief en speelt in op culinaire trends. Er is geen spijskaart, maar aan de muur naast de bar hangt een leien bord waarop een allegaartje van gerechten staat vermeld. De vriendelijk geprijsde bereidingen veranderen dagelijks en komen uit alle hoeken van de wereld. Zo is er meestal een gerecht op basis van hormonenvrij vlees, een klassieke of een mediterrane bereiding, een visgerecht, een pastabereiding, een maaltijdsalade en een vegetarische schotel.

Restaurant Mineral is te vinden in een burgerhuis dat van buiten te herkennen is aan de in marmermotief beschilderde gevel, die surrealistisch wordt verlicht door de lichtzuil van een parkeerautomaat. Binnen is het schemerige eetzaaltje gevuld met geroezemoes. Mineral heeft een huiskamerdecor uit de jaren ’50 met ouderwetse schemerlampen, retro lusters en gordijnen met goudkleurige kwasten. De houten keukentafels zijn zoals vroeger gedekt met wit papier en veel tafelattributen zijn in onvervalst roestvrij staal. Een jongeman met kaalgeschoren hoofd, ring in het oor en jasje om jaloers op te zijn, vraagt of de keuze is gemaakt. Dat is geen sinecure, want de op het leien bord neergekalkte suggesties zijn moeilijk leesbaar. Uiteindelijk wordt het wortelsoep, die even later in een roestvrijstalen soepterrine met dito soeplepel op tafel verschijnt (de lijn wordt konsekwent doorgevoerd). De soep is eenvoudig doch smaakvol en kost 90 fr. Omdat in de keuken de beep van de magnetron veelvuldig klinkt, kiezen wij voor een vers bereid hoofdgerecht : roergebakken groenten met varkenshaas, oesterzwammen, gamba’s en oestersaus, die in royale hoeveelheden met basmatirijst als maaltijdgerecht worden opgediend (545 fr.). Na kwam een flinke carré karamelflan (95 frank). Mineral heeft een wereldwijnkaart met flesjes van onder de duizend frank. De populaire huiswijnen komen uit Frankrijk, Spanje en Zuid-Afrika en kosten 280 frank voor een karaf van een halve liter.

Restaurant Mineral, Onderbergen 25, 9000 Gent. tel. (09) 224.04.58. Open van 12 tot 14 u. en van 18 tot 24 u. Zaterdag- en zondagmiddag gesloten. De dagschotel, bestaande uit soep of voorgerecht en een hoofdgerecht, kost 295 fr.

PIETER VAN DOVERENFOTO : JAN CAUDRON

Diane Pycke en chef Christophe Goeteyn : kreatief met culinaire trends.

Partner Content