Met hun populaire mega-bistro Bitterpeeën brengen Jan Boogaerts en Eddy Van Coillie nieuw leven in een oude, Antwerpse schippersbuurt.

Het is de bon ton in Antwerpen om restaurants te openen op onverwachte locaties. Ook de plaats die voor Bitterpeeën werd gekozen, is allesbehalve vanzelfsprekend. De populaire mega-bistro ligt aan de rand van de volksbuurt den Dam, de Marollen van Antwerpen en het vroegere Klein-Venetië. De kanalen en grachten uit de wijk zijn reeds lang gedempt, de schamele woningen bleven. Jan Boogaerts (op de foto), die in keukens en badkamers deed, en kompaan Eddy Van Coillie, die horeca-ervaring opdeed in zijn crêperie, lieten hun oog vallen op het oude cafeetje Les Bateliers en drie aanpalende schipperswoningen en besloten om de uitgeleefde panden te kopen en opnieuw een bestemming te geven. Het duo werd voor gek verklaard, maar het cafeetje werd terug in originele staat gebracht en verbonden met de belendende percelen. Die werden ingericht in dezelfde stijl als het dranklokaal en voor de deur kwam een riant terras. Als naam werd Bitterpeeën gekozen, het Antwerps dialect voor cichorei. Voor de lancering werd Alec Nierinck, de man van succesvolle projecten als Ulcke van Zurich, Drie Fluwelen en Hollywood Witloof aangezocht. Bitterpeeën heeft het bruine interieur van een oude, schemerige havenkroeg. Als herinnering aan ter plaatse gehouden concerten hangen alom foto’s. Omdat er veel muzikanten, voetballers en andere bekende Vlamingen over de vloer komen, kan het er aan de bar, onder het portret van de vroegere koning en koningin, of rond de stamtafel geanimeerd toegaan. De kok komt uit Lyon. Zijn repertoire staat vermeld op het aan tafel gepresenteerde leien schoolbord. Het omvat eenvoudige gerechten uit de nostalgische burgerkeuken, zoals rog met kappertjes (550 fr.) en steak tartare (475 fr.). Op tafel kwam een royaal geserveerde witloofsalade met roquefortkaas, rozijnen en milde appelvinaigrette (275 fr.). Hoofdgerecht was flauwgekruide kalfstong met ravigotesaus : een bereiding die werd verknoeid door acht kogelronde en naar niets smakende aardappels en een nonchalante berg salade (475 fr.). Mijn tafelgenoot koos toast met zachte in huis gerookte zalm (360 fr.) en ?bollekes van den Dam? of gehaktballetjes in tomatensaus, en ook daar werd de bereiding ontsierd door een bataljon wateraardappels (425 fr.). Bitterpeeën moet het vooral hebben van de gezellige sfeer. In het weekend is het bomvol en is reserveren noodzakelijk.

Bitterpeeën : IJzerlaan 26, 2060 Antwerpen. Tel. (03) 227.46.96. Zaterdag- en zondagmiddag gesloten. In de paardenstallen naast het restaurant is een petanquebaan. Er zijn concerten op de eerste maandag van de maand en dinsdag- en zondagavond speelt een jazzpianist.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content