Omdat hij de romantische sfeer in zijn kaarslicht-restaurant Les Soeurs Noires niet wil storen, blijft eigenaar/kok Jean-Pierre Culpo liefst in de keuken, bij het fornuis.

Les Soeurs Noires is een intiem adresje dat je moet kennen, want toevallig binnendwarrelen doet hier niemand. Het restaurant ligt tegenover de Rijke-Klarenkerk van les soeurs noires, de nonnen die eertijds de armen van Brussel verzorgden. De ingang is naast het trendy café Coaster en is van buiten slechts te herkennen aan een onopvallend uithangbord. Via het 17de-eeuwse portaal en de trap beland je boven in het eetzaaltje, dat is gemeubeld met stoelen in smeedwerk en tafels in plaatijzer. Het plafond bestaat uit eeuwenoude eiken balken en in de hoek is een open deur met spiegel op de plaats van de doorgang als grappige trompe-l’oeil. De laat-middeleeuwse gezelligheid wordt geaccentueerd door een antieke boekenkast, een dressoir waarop een stilleven met antiquarische boeken staat uitgestald, en lusters en kandelaars met flakkerende kaarsjes. In de eetzaal van Les Soeurs Noires is geen elektriciteit.

Jean-Pierre Culpo is de eigenaar/chef-kok. Hij wil het romantische gebeuren in de eetzaal niet storen door zijn aanwezigheid. Daarom blijft hij in de keuken, waar hij verzorgde en smakelijke gerechten bereidt. Jean-Pierre Culpo kreeg een gedegen opleiding aan de koksschool van La Louvière en werkte onder meer in het vermaarde restaurant Dupont (Brussel). Zijn spijskaart bestaat uit een keuzemenu van 995 fr., opgebouwd uit vijf marktgebonden voor- en hoofdgerechten, met te betalen supplement voor bereidingen met dure ingrediënten. Op het bord kwam een schijf perfecte, in huis gemaakte terrine van ganzenlever uit de Landes. Aan de andere kant kwam gebakken ganzenlever met druiven (beide voorgerechten met toeslag van 175 fr.). Hoofdgerechten waren rosé gebraden kalfsniertjes met portsaus en zeetong met gestoofd witloof en een zachte champagnesaus (toeslag 150 fr.) : beide waren volgens de regels van de kunst bereid. Uit de fles stroomde Domaine de la Solitude, Pessac-Léognan, grand vin de Graves ’93 (995 fr.), een intense, uitgesproken Franse wijn die verrukking in de mond bracht. Om af te sluiten, was er met coulis overtrokken bavarois, die gemakshalve van bij mega-banketbakker Debailleul kwam. Aanvankelijk was Les Soeurs Noires een endroit à la mode. De trendhoppers maakten plaats voor een gezapig publiek dat rustig geniet van de aangename stemming, teweeggebracht door de omgeving, de barokke muziek, het kaarslicht en het smakelijke eten.

Restaurant Les Soeurs Noires : Rijkeklarenstraat 26, 1000 Brussel. Tel. (02) 502.82.45. Uitsluitend ’s avonds geopend, zondag en maandag gesloten. Wijnsuggesties : Pinot Noir d’Alsace, chât. d’Dorschwihr ’95 (925 fr.) en de eerlijke huiswijn : Domaine du Rey uit Gascogne als wit (560 fr.) en Domaine de Devèze, Costières de Nîmes ’94 als rood (580 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content