Sven Genbrugge en Nikita Roobroeck oogsten in De Blauwe Artisjok succes met democratisch geprijsde gerechten, bereid van op de markt aangekochte producten.

Een goede restaurateur let op de portemonnee van zijn klanten : hij respecteert de seizoenen en koopt kwaliteitsproducten die door hun overvloed laag geprijsd zijn. Een kok is immers kok om van gewone producten iets buitengewoons te bereiden. Sven Genbrugge gaat dagelijks naar de markt en slaagt erin om voor 450 fr. een lunch te presenteren die een keuze biedt uit twee voor- en twee hoofdgerechten. Door deze democratische prijs zijn er ’s middags in De Blauwe Artisjok plaatsen te kort. Sven kreeg een gedegen opleiding in Ter Duinen in Koksijde, de beste koksschool van het land, en ging in de leer in Hostellerie Le Fox, het beste gastronomische restaurant van de kust. Daarna trok hij naar het Gentse Pakhuis en daar werkte Nikita Roobroeck ook. Samen namen zij het deftige eethuis Mauro in Merelbeke over. De ruime vertrekken van het oude huis tegenover het voetbalveld kregen een zuiders tintje. De Provençaalse inrichting en de georkestreerde wanorde van nonchalant rond de haard gedeponeerde kisten wijn en op een landelijke houten tafel uitgestalde flessen, bokalen en schalen met azijn (onder meer van asperges), confituren (o.a. van kweeperen), op siroop ingelegd fruit, gemarineerde olijven en andere voortbrengsels van nijvere huisvlijt, maken dat men zich snel thuis voelt. Specialiteiten van de spijskaart zijn : bereidingen met ganzenlever (vanaf 585 fr.), vers gestoomde kreeft van 500 à 600 g met julienne van groenten en blanke botersaus (995 fr.) en struisvogel met groenteboeket geparfumeerd met roquefortkaas en verse ganzenlever (765 fr.). Wij kozen op aanraden van Nikita, die zich al neuriënde tussen de tafels bewoog, de huiswijn : een rode wijn uit de Pays d’Oc die er voor 245 fr. per halve liter inderdaad best mocht wezen. Vooraf waren er drie bereidingen met ganzenlever (620 fr.) : terrine nature (bij het draaien van de schijf bleek de onderkant verkleurd de chef had vergeten de aangesneden terrine met folie af te dekken, en had bijgevolg eerst het verkleurde snijkantje moeten verwijderen), terrine van ganzenlever met rum en rozijnen en gebakken ganzenlever met gezoete appel en okkernoot. Hoofdgerecht was rundfilet (750 fr.) en op het bord verscheen met zorg gebraden, mals en smakelijk vlees in saus van kalfsjus, port en cognac met in boter gestoofde groenten, in witte wijn bereide sjalotten en een kom vol eersteklas frieten.

De Blauwe Artisjok heeft een bescheiden wijnkaart met vooral Franse en Californische wijnen in de prijsklasse 600 à 1200 fr. Aanbevolen zijn : Sancerre Domaine des Trois Noyers 1995, Médaille d’Or Concours des Vins de Sancerre (950 fr.), Château Potensac Haut-Médoc Cru Bourgois 1988 (1150 fr.) en Château Moulin de Breuil Haut-Médoc AC 1989 (960 fr.).

De Blauwe Artisjok : restaurant en traiteur, Gaversestaanweg 182, 9820 Merelbeke. Tel. (09) 231.79.28. Maandag en dinsdagavond gesloten. Lunch 450 fr., weekendmenu 950 fr. en Blauw Menu 1450 fr. Donderdagavond : Terug-van-de-Markt-Menu met bijpassende wijnen voor 1000 fr.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Partner Content