In ’t Puur Toeval presenteert chef-kok Johan Vandenbroeck, voor minder dan duizend frank, een uitstekend gastronomisch keuzemenu van drie gangen in een apart designdecor.

Aan de Rooseveltlaan, een van de riante boulevards aan de betere kant van Vilvoorde, ligt een oud huis met een opvallende glazen uitbouw aan voor- en achterkant. ’t Puur Toeval vermeldt de naamplaat. Binnen wacht een designdecor met, zoals dat tegenwoordig bon ton is, door borstel en verfpistool ton sur ton bewerkte muren en deuren. De hedendaagse soberheid wordt opgeluisterd met theatraal neerhangende gordijnen en een geraffineerde verlichting. Sfeerscheppers zijn de ter plaatse gemaakte armaturen van de lichtkunstenaars Theo Rombouts en Jan Van Evelingen. De ruimte is bemeubeld met strakke stoelen en tafels van Jan Bevernage. Restaurant ’t Puur Toeval werd door de huisbaas uit bewondering voor het talent van chef-kok Johan Vandenbroeck op maat gecreëerd. Het motto luidt : ?Gastronomie in alle eenvoud?. Hier geen spijskaart maar een maandelijks veranderend menu dat voor 980 fr. keuze biedt uit vijf gevarieerde voor-, hoofd- en nagerechten. Het is aangenaam te constateren dat er voor geen enkele bereiding, zelfs niet voor oesters met sherryazijn, sinaas en sjalot of paling in rode wijn, een supplement wordt gevraagd. Voor kleinere of haastige eters is er voor 690 fr. een driegangenlunch. Wij kozen uit het menu van 980 fr. Op tafel kwam risotto in een elegant gepresenteerde, smakelijke express-versie met smeuïge rijst, eekhoorntjesbrood en krab, te midden van een met ganzenlever opgewerkte bouillon. Mijn tafelgenoot koos zalm, koud gekookt in een marinade van jenever, suiker en zout, en was ook in zijn nopjes. Hoofdgerecht was hazenpeper, die door de korte marinadetijd gelukkig niet te uitgesproken van smaak was, met spekjes en een royale portie wintergroenten. Aan de andere kant verscheen een moderne interpretatie van een Provençaalse bouillabaisse met rouille. Het glas werd gevuld met een innemende, warmgekruide, Chileense Caliboro ’94, vino ségu ollé (580 fr.). De hartveroverende maaltijd werd afgesloten door een treffelijk taartje van mousse van gekonfijte kastanjes, macarons en deksel van warme, bittere chocolade. Ondanks de scherpe prijzen slaagt Johan Vandenbroeck erin om uitstekende kwaliteit in voldoende hoeveelheid voor te schotelen. De kok, die zich zelden in de eetzaal laat zien, kreeg een eersteklas opleiding bij godfatherVermeersch ( Carlton), banketbakker Wittamer en La Maison du Çygne (alle drie in Brussel) en kookt met gevoel en talent.

’t Puur Toeval : Rooseveltlaan 18, 1800 Vilvoorde. Tel. (02) 253.68.39. Zaterdagmiddag, zondag en met kerst en nieuwjaar gesloten. Wijnsuggesties : Classic Chardonnay ’93, Monterey Vineyard, Californië (680 fr.), Château Mourgues du Grès ’95, M. Collard, Costières de Nîmes (640 fr.), domaine Peyre Rose Clos Raphaël ’90, Marlène Soria, Côtes du Languedoc (990 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Voor chef-kok Johan Vandenbroeck, hier met vrouw Marina en dochter Kaatje, creëerden de huisbazen Eric en Hilde Van Hyfte een decor op maat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content