Kok Chris Meekers verbouwde een vooroorlogse opslagplaats tot een stemmig restaurant. Uit de keuken van de Hasseltse Entrepôt komen verzorgde, wat eigenzinnige bereidingen.

Hasselt is in de week’s avonds uitgestorven?, zei het spichtige meisje dat die donderdag in restaurant Entrepôt hopeloos op actie wachtte. Superkok Luc Bellings van het gastronomisch eethuis Savarin had ons de Entrepôt aanbevolen als ?speciaal adresje?. Omdat die in Hasselt niet dik gezaaid zijn, togen wij meteen naar deze voormalige opslagplaats van elektrisch materiaal, gelegen in een achterafstraatje aan de rand van het uitgangsparcours, juist tegenover de ingang van een klooster. De façade bestaat op het gelijkvloers uit magazijnpoorten die in de zomer open schuiven. Binnen bleef een gedeelte van de brute baksteenmuren bewaard. De rest werd van stuc- en schilderwerk voorzien of bedekt met lambriseringen. Onder een stalen trap staan een nostalgische bakkerstoog en een oude lessenaar, waaraan de rekeningen worden gemaakt. Boven de keurig met wit gedekte tafels bengelen grote industriële hanglampen en de poten van de stoelen gaan verborgen onder rokjes van gele stof. Alom flakkeren theelichtjes en de omfloerste stem van Sadé vult de sfeervolle ruimte. In de keuken staat eigenaar Chris Meekers. Deze rustige man liep koksschool in Hasselt, werkte in lokale eethuizen en staat bekend als iemand die kookt met zorg en persoonlijkheid. Entrepôt voert een beknopte spijs- en wijnkaart met lichtverteerbare prijzen. Wij kregen als attentie in huis gemaakte boerenpastei. Voorgerecht was een elegant gepresenteerde, originele surf and turf vormsalade van zelfgemaakte kalfskop, met geduld uitgepeuterd vlees van verse krab, roodloof, krokante sojascheuten en, als versiering van de bordspiegel, een streepje mangocoulis (590 fr.). ( Surf and turf is de Amerikaanse naam voor een bereiding waarin producten uit de zee en van het land zijn verenigd). Als surprise kwam er een glaasje perensorbet op tafel, gevolgd door het hoofdgerecht : eendenborst, in de pan gebakken, in vingerdikke plakken gesneden en op het bord gebracht met een lichtelijk zoete saus van gepureerde geglaceerde kastanjes, een tomaatje uit de oven, broccoli en gefrituurde aardappelsprietjes (590 fr.). Chris Meekers liet zien en proeven dat geen moeite hem te veel is. In het glas kwam, als aanrader van het huis, een behaaglijke château Vieux Clos St. Emilion grand cru 1994 (910 fr.). De huiswijn is een Italiaanse cabernet en die mag er ook best zijn (90 fr. per glas).

Restaurant Entrepôt : Hemelrijk 22, 3500 Hasselt. Tel. (011) 23.40.89. Zaterdagmiddag en maandag gesloten. Specialiteiten : terrine van ganzenlever (530 fr.), lamscarré met jeneverbessen en witloof (630 fr.) en zuurkool ?maison? (450 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content