Bij Hoffy’s Take Away verkopen de broers Moshi, Janki en Jumi Hoffman koosjere bereidingen, die ook bij niet-joden in de smaak vallen.

Joden gaan aan ons kristelijke kerstfeest en ons nieuwjaar voorbij. Zij hebben hun eigen feestdagen, waarbij traditiegetrouw de tafel eer wordt aangedaan. Alleen op de belangrijkste joodse dag, de verzoenings- en vastendag Jom Kippoer, wordt er niet gegeten. Jom Kippoer is immers volledig gewijd aan het gebed. Tien dagen voor Jom Kippoer viert de gemeenschap het joodse nieuwjaar Rosj Hasjana, en vier dagen na Jom Kippoer is er het loofhuttenfeest Soekot, waarbij men waarlijk in hutten eet. Een echte joodse keuken bestaat eigenlijk niet. Het joodse volk zwermde uit over de hele wereld en overal werden lokale gerechten volgens de eigen godsdienstige spijsdogma’s geïnterpreteerd. Voedsel dat volgens deze spijswetten wordt bereid, wordt koosjer genoemd. Het woord is een Asjkenazische uitspraak van het Hebreeuwse kasjer, wat ?geschikt? of ?juist? betekent. In de gemeenschap controleert een opziener die door één van de rabbinaten aangesteld is, of de strenge spijswetten worden nageleefd. Heel wat van die strenge voorschriften houden verband met de hygiëne en maken dat de belangstelling voor koosjere voeding veralgemeent. Geen wonder dat niet alleen orthodoxe en minder strenggelovige joden maar ook avontuurlijk ingestelde gojims de kwaliteiten kennen van traiteur-restaurant Hoffy’s. De ruime winkel met daarachter degustatiesalon en feestzaal, liggen in de Antwerpse joodse buurt. Achter de riante toonbank staan Moshi, Janki en Jumi, drie van de elf uit Hongarije afkomstige Hoffman-broers. Zoals het een orthodox-gelovige betaamt, is het hoofd bedekt met een kipa. Bij Hoffy’s haalt men klaargemaakte gerechten of degusteert men ter plaatse. Het restaurant heeft een open kaart, d.w.z. dat men aan de toog kan uitkiezen. Op zondagmorgen is de keuze het indrukwekkendst. In de vitrine treft men machtige bereidingen van de Asjkenazische joden, die eeuwenlang hun woonplaats hadden in Midden- en Oost-Europa, en meer elegante gerechten van de Sefardische joden van rond de Middellandse Zee. Natuurlijk is er gefillte fish, een typisch Asjkenazisch gerecht van karper in gelei, gevuld met zoete farce en meestal opgediend met saus van mierikswortel en rode biet. Andere joodse bereidingen die men bij Hoffy’s treft, zijn : lochen (deegwaren), latkes (koekjes van geraspte aardappelen), letcho (gemengde groenten), kartoffel kigel (aardappeltaart), tahina en humus van gemalen kikkererwten, kreplach (vleesravioli), kippenbouillon met kneidlech (matzosballen), kreplach of eierlochen en machtige tsjoelent (15 uur lang gekookte bonen en gerst).

Hoffy’s Take Away, winkel, restaurant en traiteur : Lange Kievitstraat 52, 2018 Antwerpen. Tel. (03) 234.35.35. Open van 9 tot 21 u.30. Vrijdagavond vanaf zonsondergang en zaterdag gesloten.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content