Olivier Le Bret en kok Alain Gascoin doen het als ?dorpsgekken? helemaal niet zo slecht : hun charmante restaurant L’Idiot du Village is na vijf jaar nog steeds een van de betere aparte adresjes.

Olivier Le Bret groeide op in Le Coeur Volant in De Haan, het restaurant van zijn vader, dat eens zo vermaard was dat de toenmalige koningin van Engeland er het Kanaal voor overstak. Olivier geraakte bevriend met de Bretoense kok Alain Gascoin (rechts op foto) en samen openden zij L’Idiot du Village. Vijf jaar terug stond het duo aan de basis van een trend, die een frisse wind door het saaie horecalandschap deed waaien. Met hun non-conformistische eethuisje met ongebruikelijke naam en niet-alledaags interieur, waren zij de spreekwoordelijke witte raven die de vormelijkheid en het voorspelbare doorbraken. L’Idiot heeft zich in een van de laatste 17de-eeuwse huizen uit de verminkte Ons-Heerstraat in Brussel genesteld en blijft voor de buitenwereld verborgen. Binnen is het schemerdonker en de eerste indruk is die van een nebuleuze cabardouche. Bij nader inzien blijkt het relaxte gebeuren niet zonder klasse te zijn. L’Idiot du Village is origineel en apart zonder overdrijving. Het eethuis bestaat uit drie in elkaar overlopende vertrekken en een open ingebouwde keuken, die alle uitgeven op een kleine kokette tuin vol groen. Afgekapte bakstenen muren, afgewisseld met in blauw en rood geverfd pleisterwerk en een oude plankenvloer brengen sfeer. Het decor is opgeluisterd met kristallen lusters, oude spiegels, droogbloemen, familierelikwieën en bijeengesprokkelde snuisterijen. Het mooist van al is een merkwaardig schilderij ?Vrouw met hoofd van hazewindhond? van Thierry Poncelet. De bediening gebeurt zonder stijfheid, maar de voertaal is Frans, en dat geldt ook voor de spijskaart. Die verandert permanent en verzamelt inventieve gerechten met smaak. Wij proefden van met schapenkaas gevulde ravioli met kastanjekruim in gevogeltefonds (400 fr.) en carpaccio van zeebaars met gestoofde witte kool en flauwe Chinese truffels (500 fr.). Vervolgens was er snoekbaars met peterseliesap en peultjes (700 fr.) en jonge houtduif, waarvan het bestorven en gebraden vlees op het bord kwam met gestoofde spinazie en een gecorseerde saus, getrokken van het karkas en aromaten (700 fr.). Een chocolademousse met het parfum van cichorei sloot deze smakelijke maaltijd waardig af (200 fr.). Slechts de huiswijn, een Château La Granche les Tours, Bordeaux supérieur (600 fr.), viel uit de toon en slaagde er niet in om te bekoren.

L’Idiot du Village : Ons-Heerstraat 19, 1000 Brussel. Tel. (02) 502.55.82. Zaterdag en zondag gesloten. Reserveren is aanbevolen.

PIETER VAN DOVEREN JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content