Sam-Caldi presenteert in La Piazza de losse trattoria-formule : een nonchalant huiskamerrestaurant met zuiderse ziel.

La Piazza ligt achter de frituur aan het Theodoor Van Rijswijckplein en hoort eigenlijk eerder thuis in een rubriek Leuk dan in Lekker. De merites van La Piazza liggen namelijk niet direct op het terrein van de fijnproeverij, doch eerder op het gebied van non-conformistische gezelligheid. Dat wordt door het losse optreden van de enigszins slordig uitziende eigenaar/chef-kok nog eens onderlijnd : bon-vivant Sam-Caldi, die van Siciliaanse afkomst is maar in Antwerpen werd geboren, vindt het duidelijk gezelliger bij de mensen in de eetzaal dan bij zijn pannen. Tussen de bereiding van zwarte pasta met garnalen en toast met merg en citroen, nestelt hij zich met glas in de hand en met de giechelende diensters aan zijn zijde, aan een van de tafeltjes op de frut-vloer (graniet of ?oude-mensen-marmer?). Eén van de bedienende meisjes draagt een pareltje op haar neusvleugel. In dit eigenzinnige huiskamerrestaurant met zuiderse ziel en charme neemt men het niet zo nauw met de regels. Zolang er maar plezier wordt gemaakt. En dat wordt er aan de tafeltjes, waaraan alternatieve buurtbewoners met rondlopende kinderen, trendy doende lieden uit de modetempels in de Nationale straat, acteurs, tijdschriftmedewerkers, en kleurrijke weirdo’s met of zonder kaalgeschoren hoofd zich scharen.

De bereidingen van Sam-Caldi zijn machtig van formaat en slechts licht van prijs. Een aan de muur bevestigd bord vermeldt het repertoire van de dag, voorafgegaan door de mededeling dat alle deegwaren dagelijks vers binnenkomen. Risotto met doperwtjes en parmezaankaas (300 fr.), parmaham met gedroogde tomaten (300 fr.), saltimbocca alla Romano (490 fr.), ossobuco (450 fr.), lamsvlees met olijven en pepers (450 fr.) : duur is La Piazza niet. Zo hoort dat in een echte trattoria, waar men door een minimum aan service, decor en comfort de prijzen democratisch houdt. Op tafel komt lekker brood, getoast, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met geraspte kaas, en melanzane al mozzarella (290 fr.), wat staat voor schijven gegrilde aubergine bedekt met gesmolten mozzarella, tot saus gestoofde tomaten en blaadjes basilicum. Vervolgens was er pasta met bospaddestoelen (in een portie om een steenkooldragershonger te stillen !), met een achteloos op smaak gebrachte mengeling van rafelige cantharellen, stekelzwammen en dies meer (360 fr.). Wat korrels grof zeezout en een scheutje kwaliteitsolie zouden niet hebben misstaan. Na kwam ramengo of smakelijke taart van met bloem bereide en in de oven gebakken chocolademousse (160 fr.).

La Piazza : IJzerenwaag 1, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 226.92.95. Open van 18 tot 22 u.30. Maandag gesloten. Wijnsuggestie : Corvo rosso en bianco (420 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content