In de populaire ?bouchon? Jacques zijn Stephane De Bast en zijn ploeg de conservators van een typisch Brusselse ambiance en van de royale Belgische viskeuken.

Restaurant Jacques is een van de laatste authentieke en serieuze eethuizen aan de door tourist-traps omgeven Brusselse vismarkt. Aan de buitenkant heeft Jacques weinig dat opvalt, en ook van binnen is de eetzaal niet veel meer dan een oude, pretentieloze volkskroeg waar de cafétafeltjes met papier zijn gedekt. Toch wordt Jacques sinds jaar en dag druk bezocht, want deze Brusselse variante op een volkse Lyonese bouchon prijkt hoog op de voorkeurlijst van lieden die houden van eerlijkheid : bij Jacques is alles vers en van eerste kwaliteit. De producten smaken naar wat ze zijn. Bovendien zorgen het café-interieur en het kordate optreden en de gevatte replieken van de volkse diensters ( Veronique, Rosette, Marie-Paule en Adelien) ervoor dat zelfs de grootste snob rustig zichzelf kan zijn. Jacques opende als café voor vismarchands. Twintig jaar geleden besloot de vorige eigenaar om naast pintjes ook een eerlijk stuk vis te serveren. De huidige baas is Stéphane De Bast (links op de foto). Hij was lang de kok, maar fungeert nu meer als conservator van de typische Jacques-karakteristieken, zoals het gezellig ouderwetse café-interieur met lambriseringen, spiegels en vermakelijk-naïeve taferelen van Paul Van Keuken (voorzitter van de vismarkt), de toffe Brusselse stemming en het smakelijke en royaal opgediende eten. Bij Jacques schuift men aan voor mosselen (vanaf 240 fr.), paling in het groen (340 fr.), rog (620 fr.), zeetong (620 fr.), pladijs (350 fr.) en tarbot (670 fr.). Bij de nagerechten is Irish Coffee (210 fr.), gemaakt met Jamesson Irish Whisky, al jaren dé topper. Bij Jacques worden veel pintjes gedronken. Wijnliefhebbers komen aan hun trekken via een bescheiden keuze redelijk geprijsde flesjes. Wij hingen onze jas aan een haak aan de muur, installeerden ons aan een klein tafeltje tussen andere eters en bestelden garnaalkroketten die in volle glorie aan tafel kwamen met achter het krokante jasje vloeiend garnalenbeslag (en dat voor slechts 260 fr. !). In het glas kwam de wijn van de maand, een Elegance, app. Bordeaux contrôlée ’94, waarvan de verpakking in designfles indrukwekkender was dan de inhoud (590 fr.). Het hoofdgerecht bestond uit twee prachtige stukken gepocheerde kabeljauw, met smakelijk blank visvlees dat onder druk van de vork in schellen uiteenviel, en opgediend met kasteelaardappelen en correcte mousselinesaus (460 fr. voor de vis plus 60 fr. voor de mousselinesaus). Aan de andere kant van de tafel verscheen in de pan gebakken kabeljauw met frieten en mosterdsaus, en ook daar klonk alleen maar lof.

Restaurant Jacques : Baksteenkaai 44, 1000 Brussel. Tel. (02) 513.27.62. Zondag gesloten. Wijnsuggesties : witte Sancerre ’95 van Jean-Paul Picard (750 fr.) en witte Bourgogne cuvée réserve Poulet Père et Fils (560 fr.).

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Partner Content